10 dolog, amit (talán) nem tudtál az évfordulós David Walliamsről

.konyvesblog. | 2018. szeptember 10. |

walliamsd.jpg

David Walliams jelenleg az egyik legsokoldalúbb brit alkotó: színészként eljátszotta Agatha Christie egyik nyomozóját, volt zsűritag egy tévés tehetségkutatóban, írt sitcomot, és nem mellesleg egy csomó gyerekkönyvet. A legelső, a Köténycsel éppen tíz éve jelent meg, majd sorban követte a többi, köztük az egyik legnépszerűbb, a Gengszter nagyi. A kötetei világszerte 53 nyelven és 25 millió példányban keltek el. Walliams tehát alkotóként és előadóművészként is népszerű figura, de biztos van olyan, amit csak a legelvetemültebb rajongók (vagy még ők sem) tudnak róla. Összeszedtünk ezekből tízet.

10 dolog, amit nem tudtál David Walliamsről

1. David Edward Williams néven született 1971-ben egy közlekedésmérnök és egy labortechnikus gyermekeként. Vezetéknevét saját maga változtatta meg, amikor színpadra állt.
2. 2006-ban 10 és fél óra alatt átúszta a La Manche-csatornát a Sport Relief jótékonysági program keretében, ezzel mintegy 1,5 millió fonttal támogatva a szervezet munkáját.
3. Gengszter nagyi című kötete 22 hétig vezette a nagy-britanniai könyveladási listákat.
4. Első regényét, a női ruhákba bújó fiúról szóló Köténycselt saját gyerekkora inspirálta: nővére gyakran öltöztette be saját ruháiba, a nemek közti ruhacsere pedig színészi karrierjében is gyakran felbukkan.
5. 2011-ben 140 mérföldet úszott a Temzében jótékonysági céllal. Ezalatt kimentett a vízből egy labradort. Az úszás során ő maga is súlyosan megsérült, 2013-ban meg kellett műteni a hátát.
6. Regényeit gyakran hasonlítják irodalmi példaképe, Roald Dahl műveihez. Walliams első két regényét, a Köténycselt és a Büdöss urat ugyanaz a Quentin Blake illusztrálta, akinek rajzaival Dahl könyveiben is találkozhatunk.
7. Színészként, televíziós műsorvezetőként és komikusként is ismert Nagy-Britannia-szerte.
8. Egyik kedvenc csokija a Maltesers.
9. Fiatalkorában tengerészkadétnak állt, mert imádta az egyenruhát.
10. Bipoláris depressziója van.

Magyarul októberben jelenik meg A világ legrosszabb gyerekei című könyve, amely Nagy-Britanniában akkora siker lett, hogy azóta újabb két kötet követte.

David Walliams: A világ legrosszabb gyerekei, ill.: Tony Ross

Fordította: Vereckei Andrea, Kolibri Gyerekkönyvkiadó, 2018, 272 oldal, 3499 HUF

 

A könyv, címéhez méltón, nem más, mint rosszmájú mesék gyűjteménye tíz elvetemült gyerekről:

„Szófa Szófia például álló nap a tévét bámulja, végül annyira odaragad a kanapéhoz, hogy szó szerint elválaszthatatlanok lesznek. Aztán itt van Nyálas Nyikos, a fiú, akit a saját nyála sodor bajba egy iskolai múzeumlátogatáson. De ne feledkezzünk meg Bömbi Bertáról sem, aki megállás nélkül bömböl, és szörnyűséges hazugságokat talál ki.”

Az új könyv – ahogy az eddigiek is – a Kolibri gondozásában jelenik meg, a kiadó pedig az új megjelenés és a tízéves írói jubileum alkalmából játékot hirdetett, és két kategóriában (rajz és fogalmazás) várja az alkotásokat. A pályamunkákat október 8-ig kell elküldeni, a nyertesek pedig Walliams-könyvcsomaggal lesznek gazdagabbak.

Még több infóért kattintsatok ide!