Miszlikbe apríts! - Vacsorszínház Elek Ferenccel a Befogadón

.konyvesblog. | 2011. december 16. |

Disznóságok, finomságok, ételek, italok, no és az irodalom maga kerül terítékre hétfő este a Millenáris Fogadójában este nyolc órától. Aki mindezeket prezentálja nekünk, nem más mint Elek Ferenc, a Katona József Színház népszerű színésze, aki az est pincéreként nemcsak ételeket, hanem prózamonológokat is feltálal nekünk az evésről, ivásról, főzésről.

Megtudhatjuk, mi történik akkor, ha egy étteremben eltűnik a szakács és a pincér, és egy sokat beszélő, érzelmes és okos, de az élet nagy kérdéseire mindig csak az evésen keresztül válaszoló pincér marad csak. A rendhagyó előadásban a magyar irodalom olyan klasszikus szerzői segítségével mutatjuk be az evés fontosságát, mint Móricz Zsigmond, Hamvas Béla, Tersánszky Józsi, Jenő Parti Nagy Lajos, Krúdy Gyula, Cserna-Szabó András.

Miért jó együtt enni, együtt lenni? Jelentheti az evés az előjátékot a színházhoz vagy máshoz? Van-e hasonlóság egy szexuális együttlét és egy közös főzés között? Jelentheti-e a főzés az előjátékot, az evés a szexet? Lebontható a színház alapanyagokra, amikből az előadást főzzük, és jelenthet-e katarzist, ha közösen elfogyasztjuk? A brit tudósok szerint akár Beatles, akár Beethoven, az emberek ugyanazért szeretik a zenét, amiért az evést, a testi gyönyöröket vagy a pénzhez jutást: dopamin szabadul fel zenehallgatás közben az agyban. A rendező Kálmán Eszter, több TÁP Színház-előadás rendezője és rendezőasszisztense, a Hamupipőke című rendhagyó és sikeres színházi előadáskísérlet alkotója.

Elek Ferenc gépszerelő szakközépiskolában érettségizett, de a szakmát egy pillanatig sem gyakorolta. Tagja volt a Héttükör Színpadnak és a Nemzeti Színház Stúdiójának. A Színművészeti Főiskola után a Katona József Színház szerződtette, melynek azóta is tagja. Rendszeresen lép fel független, alternatív társulatokban, többek között Vajdai Vilmos TÁP Színházában, a Stúdió K színpadán és a Godot Stand-Up Comedy Club improvizációs sorozatában, de láthatták a nézők a Millenáris, a Petőfi Irodalmi Múzeum és a Budaörsi Játékszín produkcióiban is. A 2010-es Filmszemlén a legjobb férfi főszereplő díját vehette át a Köntörfalak című filmben nyújtott alakításáért.

Időpont: 2011. december 19. 20:00
Helyszín: Millenáris Fogadó
Belépő: 1000 Ft, illetve lesz vacsora is, DISZNÓTOROS, ennek ára 2500 Ft (belépő és vacsora egyben)
Az eseményről a Facebookon