Négy őszi könyvadaptáció, ami izgalomban tartja a világot

Négy őszi könyvadaptáció, ami izgalomban tartja a világot

.konyvesblog. | 2018. szeptember 25. |

colette-movie-true-story-768x512.jpg

Az idén ősszel megint több olyan mozifilmet és sorozatot is be fognak mutatni, ami erősen kapcsolódik az irodalomhoz. Pár napja már beharangoztuk, hogy novemberben jön az Elena Ferrante regényéből készült Brilliáns barátnőm sorozat, de ezen kívül várhatók más izgalmas könyvadaptációk is a következő hónapokban. Mutatjuk mikre érdemes odafigyelni!

Colette

A Colette a szó szoros értelmében nem könyvadaptáció, de mivel egy írónő igaz történetéről szól, talán nem lóg ki annyira a felsorolásból. Sidonie-Gabrielle Colette francia író és újságíró volt, aki 16 évesen ment hozzá Henry Gauthier-Villars íróhoz. Férje hamar rájött, hogy nagyon tehetséges, ezért könyveket íratott vele, amiket saját nevén adott ki. Az erotikus Claudine-regények óriási sikert arattak, ám Colette-nek egy idő után elege lett, ezért úgy döntött, elhagyja férjét, aki csak kihasználja őt. A történet már csak azért is izgalmas, mert részben Magyarországon forgatták, a főszereplőt pedig Keira Knightley alakítja.  

James Baldwin: If Beale Street Could Talk

November végén fogják bemutatni a James Baldwin 1974-ben megjelent If Beale Street Could Talk című regényéből készít játékfilmet, Barry Jenkins rendezésében. Az eredeti regényt nálunk 1980-ban az Európa Kiadó adta ki, idén ősszel pedig a Magvető gondozásában fog megjelenni, Mesterházi Mónika fordításában. A történet egy fekete szerelmespárról szól, akiket elszakít egymástól egy hamis vád: a férfit egy el nem követett nemi erőszak miatt börtönbe zárják. A nő közben teherbe esik, de a férfi az igazságtalanság miatt nem lehet mellette. A film főszereplői KiKi Layne és Stephan James, a forgatókönyvet a rendező írta a regény alapján.  

Angie Thomas: A gyűlölet, amit adtál

The Hate U Give hőse a tizenhat éves, színes bőrű Starr, aki kettős életet él: az egyik világa a gettó, ahol felnőtt, a másik pedig a menő, külvárosi elitgimi. A két élete közti egyensúly akkor bomlik meg, amikor szemtanújává válik, ahogy legjobb barátját, a fegyvertelen Khalilt lelövi egy rendőr. Minden, amit Starr ezek után mond, felhasználható ellene: tönkreteheti a helyet, ahol él, önmagára és szeretett családjára is veszélyt jelent. A könyvből a Fox készít filmet George Tillman rendezésében, és Amandla Stenberg (Az éhezők viadala) főszereplésével. 

David és Nic Sheff: Beautiful Boy

Az apa-fia kapcsolatról szóló családi dráma Steve Carell és Timothée Chalamet főszereplésével érkezik meg az amerikai mozikba október közepén. A film alapja egy 2008-ban megjelent, közel azonos című bestseller, amelyet David Sheff írt (Beautiful Boy: A Father’s Journey Through His Son’s Addiction.) A memoár életének arról az időszakáról szól, amikor fia, Nic drogfüggősége majdnem tönkretette az egész családot. A történet Nic gyógyulását meséli el, és azt, hogy mi mindenen ment keresztül függősége idején édesapja.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Esther Perel: A modern magány felfalja az életünket

Mi az a mesterséges intimitás, és milyen hatással van az életünkre? Esther Perel belga-amerikai pszichoterapeuta tartotta az idei Brain Bar záró előadását.

...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.