Beleolvasó d:book Nagy_Gabriella

Nagy Gabriella: Üvegház (részlet)

.konyvesblog. | 2013. május 28. |

A 2000-es Vállalok bérbe sírni (versek) és a 2003-as Idegen (regény) után hamarosan megjelenik Nagy Gabriella harmadik kötete, az Üvegház. „Regényes novellafüzér”, szőttes valaha volt naplókból, tárcákból, 2flekkekből. Rövid történetekből komponált portré, családi háttérrel. Küzdelem a bizonytalan, folyton változó emlékezettel, sőt élveboncolás. Mit kezd magával az ember, ha mindkét szülőjét elvesztette, és ottmarad egyedül, az egyszer volt család emlékével? Felépíthető a múlt az emlékszilánkokból?

Nagy Gabriella író, szerkesztő, a litera.hu irodalmi portál munkatársa. Az Üvegházból olvashattok most egy részletet.

Nagy Gabriella Uveghaz 1. Reszlet - Panel

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

Hogyan látja az ember képzelőerejét Csányi Vilmos? Hogyan alakul át a világ, ha a politikai és hatalmi játszmák kiterjednek a világűrre? Miért kannibál a kapitalizmus? Hogyan dolgozik az idegsebész? És mit gondol az elidőzésről napjaink sztárfilozófusa, Byung-Chul Han?

...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket.