Most így szeretnek ők – Top5

.konyvesblog. | 2013. november 01. |

Nyáry Krisztián: Így szerettek ők 2 - Újabb irodalmi szerelmeskönyv

Corvina Kiadó, 164 oldal, 2013, 3825 Ft

Már megint szeretnek, teljes szívvel, néha gyűlölettel, síron is túl, igazán. Nyáry Krisztián új kötete negyven fejezetre bontotta az elmúlt évszázadok írószerelmeinek történeteit – hazudnánk ugyanis, ha azt mondanánk, hogy az Így szerettek ők 2. negyven szerelemnek állít emléket, hiszen hová sorolnánk akkor például Ambrus Zoltánt, akinek három nagy szerelme is volt, igaz, Bajor Gizi iránti rajongása viszonzatlan maradt. Mi most ebből a negyvenből szedtük ki a szerintünk öt legizgalmasabbat, bennük évtizedekig szunnyadó érzelmekkel, kicsinyes bosszúhadjáratokkal, abszurd jelenetekkel, és szerelmi sokszögekkel.

Miért lőtte szíven magát Bródy Sándor?

Szárnyait bontogató költő volt még Erdős Renée, amikor Bródy Sándor beleszeretett. Bródy a kor celebritása volt, ünnepelt, fess férfi, kapcsolata Erdős Renéével pedig sokáig tüzelte a pesti pletykákat. Bródy szentesíteni akarta a viszonyt, és feleségül kérte Erdőst, aki azonban kikosarazta a férfit. 

Bródy egy ausztriai kiruccanáson azután szíven lőtte magát, az öngyilkosságot azonban túlélte, tettét később már egészségügyi okokkal magyarázta. Bródy mindenesetre nem volt lovagias, és utóbb ott tett keresztbe Erdős Renéének, ahol csak tudott, az irodalmi lapok szerkesztői pedig partnerek voltak ebben. Erdős később férjhez ment, majd elvált, és hogy fenn tudja tartani magát és a gyerekeit, komolyan az írásnak szentelte magát. Ő lett az első női író, aki pazarul megélt a könyveiből.

Miért sajttal akart lövöldözni Örkény?

A fiatal Örkény István éppen katonaként szolgált Erdélyben, amikor levelet kapott hitvesétől. Ebben Gönczi Flóra azért könyörgött Örkénynek, hogy váljanak el, mert már mást szeret. A férfi futárgéppel érkezett Pestre, ahol unokatestvérétől megtudta, hogy Flóra az egyik legjobb barátja miatt akarja elhagyni őt. Örkény magánkívül volt, és azt ordította, hogy mind a kettejüket lelövi.

Az unokahúg csitítására még elvonult a fürdőszobába, és rendbe szedte magát, majd elrohant a barát lakására, ahol Flóra és a szeretője tartózkodott. Pisztolytáskájához kapott, majd mindenre elszántan előrántott egy doboz mackósajtot. Örkénynek (és persze a szerelmi háromszög két másik tagjának is) az volt a szerencséje, hogy az író előrelátó unokahúga kicserélte a fegyvert egy doboz sajtra. Maga az író se találhatott volna ki jobb egyperces jelenetet.

Melyik szerelme lombozta le Szabó Dezsőt?

Ha volt két igazán össze nem illő ember, akkor Szabó Dezső és Kaffka Margit kétségtelenül azok voltak. Szegény Kaffka Margitra, hiába kereste, sokáig nem talált rá a szerelem. Sokszor Adynak sírta el a bánatát, és a költő révén ismerte meg Szabó Dezsőt is. Találkozgatni kezdtek, sőt, Margit egyszer még azt is felvetette az írónak, ha elvenné, még évszázadok múltán is mint híres szerelmeseket emlegetnék őket. Szabó Dezsőt azonban nem győzte meg ez az érvelés.

Az író gyakran nem tudott mit kezdeni Kaffka Margit túláradó eszmefuttatásaival sem, melyek a legváratlanabb helyzetekben törtek elő az írónőből, és amelyek – Szabó szerint – „egy tavaszi ménlovat is eunuchhá” bénítottak volna. Később fokozatosan eltávolodtak egymástól, regényeikben pedig – egyfajta sajátos bosszúként – egyikük sem festett túlságosan hízelgő képet a másikról.

A témában eddig megjelent cikkeink:

Jön az Így szerettek ők 2.

Feltételezés csak, hogy Kölcsey a férfiakat szerette

Nyáry: Kölcsey szerelmet érezhetett egy férfi iránt

Hány nőt szeretett összesen Bánffy Miklós?

Bánffy Miklós igazi erdélyi aranyifjúként tengette a napjait, hiszen a gazdag családból származó férfi fiatal éveiben – akárcsak későbbi regényhősei – kártyaadósságokat csinált, váltót hamisított, ha kellett, párbajozott. Később azzal borzolta a család idegeit, hogy egy hírhedten extravagáns nőbe szeretett bele. Szilvássy Karola a társasági pletykák főszereplője volt, az öreg Bánffy azonban nem adta áldását a frigyre.

Az ekkor már politikusként tevékenykedő Bánffy Miklós ezt követően egy fiatal színésznőbe, Várady Arankába szeretett bele, de a kedves papának ez a kapcsolat még az előzőnél is kevésbé tetszett. Ez azonban nem tartotta vissza őket attól, hogy évek múltán közös gyereket vállaljanak, majd az öreg Bánffy halála után összeházasodjanak. Szilvássy Karola azonban mindig is az író életének része maradt, már hetvenévesek is elmúltak, de viszonyuk nem szakadt meg. Bánffy Miklós a második világháborút követően Romániában maradt, és csak a negyvenes évek végén utazhatott feleségéhez, Arankához Budapestre (Karola ekkor már nem élt). Az egykori aranyifjú 1950-ben nincstelenül, betegen halt meg felesége karjai között.

Melyik felesége mentette meg Heltai Jenő életét?

Heltai Jenő és Hausz Vali házassága minden volt, csak csendes nem. Haszna azonban mégis volt: Heltai azért, hogy el tudja tartani két saját és két fogadott gyermekét, rengeteget írt. Házasságuk nem volt boldog, Heltai tehát kimondottan hálás volt jóbarátjának, az Est kiadóvállalat tulajdonosának, Miklós Andornak, amiért elszerette tőle a feleségét.

Később egy fiatal színésznő, Gách Lilla hozta el Heltai életébe a harmóniát és a boldogságot. A második világháború évei alatt ugyanakkor a házaspárt az első számú feleség, a házsártos Hausz Vali bújtatta, aki ugyanúgy veszekedett és káromkodott ex-férjével, mint tette azt házasságuk évei alatt.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Esther Perel: A modern magány felfalja az életünket

Mi az a mesterséges intimitás, és milyen hatással van az életünkre? Esther Perel belga-amerikai pszichoterapeuta tartotta az idei Brain Bar záró előadását.

...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.