Mit olvass, ha tetszett Az ifjú Sheldon?

Mit olvass, ha tetszett Az ifjú Sheldon?

.konyvesblog. | 2018. július 17. |

sheldon.jpg

Fotó: HBO

A tavalyi év egyik nagy meglepetéssikere volt az Agymenők spin-offja, Az ifjú Sheldon, amit csak Amerikában 10-12 millióan követtek hetente. A sorozat főszereplője a kilencéves csodagyerek, Sheldon Cooper, aki olyan okos, hogy a szülei kénytelenek gimnáziumba íratni. Magas intelligenciája és racionális gondolkodása azonban sok bonyodalmat okoz a családjának és tanárainak is. A sorozat premierje Magyarországon június elején volt az HBO GO-n. Ha te is rajongó lettél, mutatunk pár könyvet, amiben hozzá hasonló kis zsenikkel találkozhatsz. 

Mark Haddon: A kutya különös esete az éjszakában

Mark Haddon: A kutya különös esete az éjszakában

Fordította: Sóvágó Katalin, Európa Könyvkiadó, 2015, 264 oldal, 2990 HUF

 

Mark Haddon bestsellerének főhőse, a tizenöt éves Christopher jó pár dologban hasonlít a fiatal Sheldon Cooperre: például rengeteget tud a matematikáról és a fizikáról, de nehezen igazodik ki az embereken, és azt sem szereti, ha hozzáérnek. A világot meglehetősen racionálisan látja, és bár a viccet nem nagyon érti, a számok birodalmában igazi zseninek számít. Ráadásul Sheldonhoz hasonlóan neki is meg kell találnia a helyét a felnőttek világában, pedig a beilleszkedés számára sem egyszerű, ahogy a szülőkkel való boldogulás sem. 

Roald Dahl: Matilda

Roald Dahl: Matilda

Fordította: Totth Benedek, KOLIBRI GYEREKKÖNYVKIADÓ KFT, 2016, 296 oldal, 2990 HUF

 

Matilda szintén olyan lány, akin a szülei nem tudnak kiigazodni. Sheldonhoz hasonlóan a rajzfilmeknél őt is sokkal jobban érdeklik a könyvek, ráadásul valóságos fejszámoló művész is. Az anyja és az apja nem tudnak mit kezdeni a különcségeivel, és azt pláne nem értik, minek szeretne annyit tanulni. Ráadásul ugyanúgy. ahogy az ifjú Sheldonnak, neki sem egyszerű az élete az iskolában, ahol nagyon magányos, az igazgató pedig igazi szörnyeteg. 

Nógrádi Gábor: A bátyám zseni

Nógrádi Gábor: A bátyám zseni

Móra Könyvkiadó, 2017, 232 oldal, 2399 HUF

 

Nógrádi Gábor könyve többek közért azért is izgalmas, mert bemutatja, hogy nem csak különc csodagyereknek nehéz lenni, hanem egy zseni testvéreként élni is igazi kihívás. Ugyanez a probléma megvan Sheldon Cooper családjában is: amíg mindenki a vele kapcsolatos nehézségekkel van elfoglalva, addig húgára és bátyjára alig figyel valaki. A tizenöt éves Gergő is igazi zseni, amit jól mutat, hogy feltalál egy szenzációs találmányt, a kétmillió dollárt érő tolmácsprogramot. Öccse, Tom azonban kénytelen fedezni őt, mert míg bátyja meglehetősen hiszékeny, ő rájön, hogy valaki el akarja lopni a csodatalálmányt. 

Kristine Barnett: A szikra – egy anya története a zseninevelésről

Kristine Barnett: A szikra – egy anya története a zseninevelésről

Fordította: Komáromy Rudolf, Európa Könyvkiadó, 2013, 404 oldal, 2797 HUF

 

Kristine Barnett könyve azoknak lehet érdekes, akik Sheldon anyukájának szemszögét tartják a legizgalmasabbnak. A szerző fia, Jacob ugyanis nagyon hasonlít a sorozatbeli zsenire, elképesztő agya van. Fotografikus memóriával rendelkezik, és két hét alatt egyedül megtanulta a függvénytant. Jacob kilencévesen fogott hozzá egy olyan eredeti asztrofizikai teória kidolgozásához, amelyért szakértők szerint egyszer Nobel-díjat kaphat, tizenkét esztendősen pedig már fizetésért végzett kvantumfizikai kutatásokat. Felnevelése és fejlesztése sok nehézséggel járt édesanyja számára, de ő eldöntötte, hogy fia hiányosságai helyett az erősségeire fog koncentrálni.