Mit ér Rowling a varázslat nélkül?

.konyvesblog. | 2012. július 20. |

Amikor a Harry Potter és a halál ereklyéi 2007-ben az amerikai könyvesboltok polcaira került, az éjféli rendkívüli nyitás előtt a rajongók tömött sorokban álltak az utcán, csak hogy mihamarabb megkaparinthassák a sorozat befejező kötetét. A Los Angeles Times beszámolója szerint J.K. Rowling első, felnőtteknek szánt regénye (The Casual Vacancy) kapcsán egyelőre nem érzékelhető ehhez fogható felfokozott várakozás.

A Los Feliz-i Skylight Books nevű könyvkereskedés munkatársa, Charles Hauther a lapnak elmondta, hogy igazán senki sem tudja, mit is várjon ettől a könyvtől. A maguk részéről – talán éppen ezért – egyelőre nem is reklámozzák különösebben a regényt, és eddig még egyetlen vásárlójuk sem jegyezte elő a kötetet a boltban.

Egy másik kereskedés, a Mysterious Galaxy Books embere, Maryelizabeth Hart úgy véli, hogy a vásárlók egyelőre kivárni látszanak. „Nem biztosak abban, hogy a sztori vajon ugyanúgy magával ragadja-e őket, mint annak idején a Harry Potter” – tette hozzá.

A The Casual Vacancy-t a tervek szerint szeptemberben vehetik kezükbe az olvasók. A cselekményről nagyjából annyit tudni, hogy egy idillinek látszó angol városkában játszódik, ahol egy Barry Fairbrother nevű férfi váratlan halála borzolja a kedélyeket. A tét, hogy ki foglalja el Barry üresen maradt községi tanácsi székét, és ki győzedelmeskedik a szenvedéllyel átitatott és kettős játszmáktól sem mentes választáson?

Tény, hogy ebben a könyvben mágiának és egyéb hókuszpókusznak nyoma sincs. Ugyanakkor az is tény, hogy azok, akik gyerekként beleszerettek a Rowling-féle varázslóvilágba, mostanra felnőttek, és mára már mind a húszas éveiket tapossák. Nagy kérdés, hogy nekik vajon tetszeni fog-e a könyv.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Nem az a lényeg, hogy megjósoljuk a Föld jövőjét, hanem hogy alkalmazkodjunk [Podcast]

Litkai Gergely zöld podcastjének vendége Jordán Ferenc ökológus, akivel tavalyi nagy sikerű, Az ember vége a természet esélye című könyve apropóján beszélgettek.

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről.