Mi közöm nekem ahhoz, hogy a nagynéném bálján halomra mészárolták a zsidókat?

.konyvesblog. | 2016. augusztus 23. |

b1459685.JPGA magyar származású Sacha Batthyány nagynénje (aki igazából nagyapja testvérének felesége volt) a II. világháború végének egyik legszörnyűbb náci bűntettébe keveredett bele. Néhány héttel a háború vége előtt Batthyány-Thyssen Margit grófnő mulatságot rendezett az ausztriai Rechnitzben (régi magyar nevén Rohoncon). Éjfél körül a vendégek elhagyták a kastélyt, és agyonlőtték a vasútállomáson a továbbszállításra várakozó 180 magyar zsidó munkaszolgálatost. Hogy pontosan mi történt azon az éjszakán, mindmáig tisztázatlan.

Bemutató. Az És nekem mi közöm ehhez? című könyvet 2016. szeptember 19-én, 19 órától mutatják be a Katona Sufnijában. A bemutatón a szerző is jelen lesz. 

És neked, kérdezte Maxim Biller német író a szerzőt, mi közöd mindehhez? Sacha Batthyány elkezdte keresni a választ Biller kérdésére. Kutatása elrepít a régi Magyarországra, a háború utáni Ausztriába, a mai Svájcba, a Gulag szibériai lágereibe, egy pipázó pszichoanalitikus díványára és egy auschwitzi túlélő Buenos Aires-i nappalijába. Útja során Batthyány felfedez egy titkot, és hirtelen máshogy kezdi látni családját és saját magát is.

Sacha Batthyány: És nekem mi közöm ehhez?

Fordította: Blaschtik Éva, Helikon, 2016, 252 oldal, 3999 HUF

 

Vajon az előttünk járó nemzedékek befolyással vannak arra, ahogyan élünk? Pedig milyen szilárdan hittük, hogy felvilágosultak és modernek vagyunk, és egyedül csak mi döntjük el, milyenek is legyünk. Sacha Batthyány könyve jelenidőben elbeszélt, szokatlan családtörténet, egy letűntnek hitt Közép-Európa panorámája, egyszersmind egy generáció pszichogramja.

Olvass bele a könyvbe:

Sacha Batthyány_ És nekem mi közöm ehhez_részlet.pdf by konyvesblog on Scribd