Meghalt Pumukli kitalálója, Ellis Kaut

Valuska László | 2015. szeptember 24. |
GettyImages-541448253
Fotó: Ullstein Bild
Életének 95. évében elhunyt Ellis Kaut, az apró, vörös hajú rosszcsont kobold, Pumukli kitalálója. A német írónő lányának közlése szerint csütörtök reggel hosszú betegség után halt meg egy München közeli otthonban.

Kaut több mint ötven éve mutatta be a világnak a később világhírűvé vált koboldot. Azóta Pumukli rádiójátékokban, televíziós sorozatban és könyvekben tűnt fel, de még bélyegen is szerepelt.

Az írónő az utolsó időkig figyelemmel követte Pumukli életét. Nem szerette, hogy hőséből a stuttgarti Kosmos Verlag egy új kiadáshoz újrarajzoltatta a figura alakját. Jan Sasse illusztrátor egy sportosabb és vékonyabb Pumuklit teremtett. Ellis Kaut lánya, Uschi Kaut és a rajongók részéről érkező kritikák miatt azonban Pumukli hamar visszakapta zöld nadrágjából kitüremkedő pocakját.

Pumukli és Eder mester meséjén generációk nőttek fel, nemcsak Németországban, hanem Magyarországtól kezdve Spanyolországon át Franciaországig. A rosszcsont kobold és az asztalosmester történetei még Kínát is meghódították.

A rezes kobold felett jogvita is kialakult, Kaut és a figura eredeti rajzolója, Barbara von Johnson között. Mindketten éveken át küzdöttek Pumukli jogaiért. A vita elfajult, a végén már arról vitatkoztak, vajon lehet-e barátnője a kicsiny teremtménynek. Barbara von Johnson engedte volna, hogy a gyerekek barátnőt adjanak Pumuklinak, Kaut viszont teremtménye sorsának alakulása feletti önállóságát látta veszélyben forogni.

(MTI)