Mátyássy Áron forgathat filmet a Holtversenyből

Kiss Orsi | 2014. november 05. |

totth a strandon2.jpg

Totth Benedek egy budapesti strandon (Fotó: MTI/Kallos Bea)

Egy igazi műfaji hibrid lett a Holtverseny, nagyon erős, nagyon mai, mely úgy karcol, mint marokra fogott kulcs a frissen dukkózott karosszérián – írtuk két hete Totth Benedek első regényéről, mely akkor a hét könyve lett nálunk. A regény egy rakás fiatalról szól, akikkel a külső megfigyelő számára tulajdonképpen nem történik semmi különös: iskolába járnak, meg edzésre, esténként pedig szórakozni. A mindennapi nihilt ugyanakkor alkalmi szexszel és drogokkal oldják: Útjukat szétlőtt macskák, kövér spanglik, rossz kézbe került stukkerek, és csilibe mártott vibrátorok fémjelzik, és csak idő kérdése, hogy feltűnjön néhány helyi kemény arc, nyomukban a rendőrökkel.

Totth Benedek: Holtverseny

Magvető Könyvkiadó, 2014, 248 oldal, 2392 HUF

 

A szerző az MTI-nek beszélt először arról, hogy esetleg film készülhet a regényből. Mi megkerestük Mátyássy Áron rendezőt, aki szerint még nagyon korai szakaszban járnak a munkálatok, így konkrétumokat nem is tudott egyelőre mondani. Őt egyébként Bodzsár István producer kereste meg a kézirattal, aki azután – ahogyan Mátyássy fogalmaz – „leültetett minket Benedekkel, és elkezdtünk hármasban gondolkozni”.

– Mi fogott meg a leginkább a történetben?

– Szerintem központi problémája az, hogy a szereplők nem tudják, mi az, hogy felelősség. Fogalmuk nincs róla. Ez egy elég nagy baj ebben az országban per pillanat, hogy az emberek nem szeretik vállalni a felelősséget a tetteikért. „Valahogy majd csak lesz, megoldjuk okosba...” Ez egy sokkoló, de nagyon is aktuális jelenség, amivel nem találkoztam korábban ilyen pontosan megfogalmazva. És nagyon tetszik, hogy nem ítélkezve beszél erről, hanem elfogadással közeledik a karaktereihez.

Az alkotók elsősorban mozifilmben gondolkodnak, de amikor arról faggatom, hogy az ő rendezői felfogásában hogyan nézne ki a Holtverseny filmes verziója, Mátyássy Áron csak annyit mondott, erről még korai lenne beszélni, ugyanakkor vannak ötleteik Benedekkel.

A Holtverseny bemutatója ma este 7-kor lesz a Kazimírban. A regényről a szerzővel Dragomán György és Krusovszky Dénes, a kötet szerkesztője beszélget.