Lopok neked egy könyvborítót

-Szűcs Gyula- | 2009. március 10. |

Fura dolgokat talál az ember, ha a Bookline-on akarja megrendelni a Watchmen 3. kötetét: a Kelly Kft.-nél 2008-ban megjelent Dermesztő csend borítójára ugyanaz a zöld hátterű, telefonkagylós kép került, amit egyszer már láthattunk az Agave 2003-as Philip K. Dick-kötete, Az ember a fellegvárban elején. Persze most gondosan levágták a fotó széléről az árulkodó birodalmi sast. Még jó, hogy a magamfajta scifibuzik megjegyzik minden jó könyv borítóját, különösen akkor, ha a sztori egy olyan alternatív világban játszódik, ahol a nácik nyerték meg a második világháborút, de azért vannak néhányan, akik meg akarják fingatni a karlengetőket.

Az Agave kiadót még február 25-én megkérdeztük a hasonló borítókról, Kuszkó Rajmund kreatív igazgató akkor ezt válaszolta: "Igen mi is észrevettük a hasonlóságot, de ez ellen nem tehetünk semmit. A képet megvettük egy fotóügynökségtől, de a kizárólagosságot nem, mert azt nagyon drágán mérik." Azaz ezt a címlapképet bárki felhasználhatja, aki penget a fotóügynökségnek. Aztán hogy egy ilyen újrahasznosítást követően a borítószerkesztő mennyire nyugodt lelkiismerettel veszi fel a honoráriumát a "kreatív" munkáért, amiatt fájjon az ő feje.

A Kelly Kft.-t sajnos a mai napig nem reagált megkeresésünkre.

Itt csak úgy lejátszanánk a Tankcsapdától a Lopok neked egy könyvet  című nótát:

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Neumann János szörny, angyal, félisten és Messi a tudósok között

A Neumann Jánosról szóló, MANIAC című életrajzi regény bemutatóján szó esett a tudós extrém zsenialitásáról, a matematika fogairól, a tudomány beépített, titkos kódjáról, és arról is, hogy a szerzőt nem érdekli az Oppenheimer.

...
Zöld

Ódor Lajos: Az lenne a fontos, hogy megtanuljunk jó kérdéseket föltenni

Ódor Lajos közgazdásszal, Szlovákia volt miniszterelnökével a Mindentudók kézikönyve című kötete budapesti bemutatója előtt beszélgettünk általános műveltségről, oktatásról és a lányának tett ígéretről. Interjú.

...
Zöld

Pogátsa Zoltán: Rá kell jönnünk, hogyan haladjuk meg a kapitalizmust

Litkai Gergely podcastsorozatának novemberi témája a Fenntartható gazdaság vagy társadalmi összeomlás című kötet, amiről a szerzővel, Pogátsa Zoltán közgazdász-szociológussal beszélgettek.

ADVENT
...
Könyves Advent

A propaganda és a dezinformáció a demokrácia legnagyobb ellenségei

A demokrácia az egyetlen olyan államforma, amelynek sorsa rajtunk múlik. Ebben rejlik ereje, de egyben sebezhetősége is. Olvass bele az Ezért demokrácia! című kötetbe!

...
Könyves Advent

Ki hozza el a királylány kezéért a Nap aranyát és a Hold ezüstjét?

Mészöly Ágnes felnőtteknek szóló "gonosz" meséit nemcsak sajátos hangulatuk teszi különlegessé, hanem az is, hogy a tizenhárom történet mindegyikét Viive Noor észt illusztrátor egyedi világú képei ihlették. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Középkorból kiírt nők és irodai mágikus realizmus – 13 angol könyv a fa alá

Új regények és nonfiction könyvek külföldi barátoknak, nyelvgyakorlóknak, anglofileknek.

...
Könyves Advent

Mekkorára nő a délnémet hidegvérű és hol él az exmoor póni?

A gyerekek a lovak és pónik végtelenül gazdag világát ismerhetik meg a Mi Micsoda gazdagon illusztrált lólexikonából. Nézz bele a könyvbe!

...
Könyves Advent

A téli álomból ébredő mackócsalád vidáman készülődik a karácsonyra

Olvass bele Vadadi Adrienn mesekönyvébe, melyben egy mackócsalád tagjai már nagyon várják a karácsonyt. 

...
Könyves Advent

Francia és skandináv receptek, magyar írók kedvencei, fenntartható konyha – 10 gasztrokönyv karácsonyra

Kevesebb mint egy hónappal karácsony előtt olyan, most megjelent gasztrokönyveket ajánlunk, melyek színt vihetnek a készülődésbe, de ajándéknak is tökéletesek.