Könyvesblokk - Ezeket a külföldi könyveket keressétek a Margón!

.konyvesblog. | 2019. október 03. |

kblog_kblokkfejlec_1_1_2_5_5.jpg

Hamarosan kezdődik a Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár, amikor négy napon keresztül minden az irodalomról, a könyvekről és írókról és természetesen az olvasókról szól. A napokban már összegyűjtöttük nektek, hogy milyen magyar szerzőkkel és könyvekkel találkozhattok majd, most pedig azt is megmutatjuk, milyen külföldi könyvek kerülnek terítékre a Margón október 10-13-a között (a teljes programot megtaláljátok ITT).

Jorge Luis Borges: Tangó 

Jorge Luis Borges: Tangó

Jelenkor Kiadó, 2019, 160 oldal, 2999 HUF

 

Ha meg akarjuk ismerni, milyen is az argentin lélek, az a legegyszerűbb, ha megtanulunk tangózni. Az argentin költő, író, filozófus és irodalomtörténész, Jorge Luis Borges pontosan tudta ezt: a hatvanas években egész előadás-sorozatot szentelt a témának, minden hétfőn 19 órától a General Hornos utca 82. 1-es számú lakásában mesélt a tangóról és a tánc szimbolikájáról. Az előadások hanganyagát tartalmazó magnókazetták 2002-ben bukkantak fel. Egy volt baszk képviselő juttatta el az író Bernardo Atxagához, és elmondta, hogy egy galíciai férfi tulajdonában voltak, aki még gyerekként ment Argentínába, később pedig zenei producerként dolgozott Németországban. Atxaga meghallgatta az anyagot, digitalizálta, majd hitelességéről is meggyőződött. A felvételekből végül egy könyv született, amelyben feltárul előttünk egy letűnt város, a 19. század végi Buenos Aires, és kiderül, hogy egy szinte alvilági eredetű, lenézett, megvetett táncból miképpen válhatott nemzetközi divat, és hogyan lett egy egész ország védjegye.

Mikor? Október 10-én 17 órakor Hol? Várkert Bazár Facebook-esemény ITT.

Jón Kalman Stefánsson: Menny és pokol-trilógia 

Jón Kalman Stefánsson: Menny és pokol-trilógia

Fordította: Egyed Veronika, Jelenkor Kiadó, 2019, 252 oldal, 6999 HUF

 

Egy elvesztett barát, egy verseskötet és egy törékeny fiú történetét meséli el Jón Kalman Stefánsson trilógiája, amely egy igazi izlandi regényfolyam. Az 1900-as évek elején játszódó könyv költőien beszéli el egy ember küzdelmét a természettel, a gyásszal és a magánnyal. A jeges fjordok felett, hóviharok közepette indul útnak egy fiú, hogy halott barátjának könyvét visszajuttassa az eredeti tulajdonosának. Az út majdnem az életébe kerül, de aztán egy váratlan találkozás mégis új esélyt ad neki. A kérdés már csak az, hogy otthonra találhat-e valaki, akinek már nincs senkije. A trilógiáról kritikánkban ezt írtuk: „Ez a regény tulajdonképpen egy hajnali kievezésnek, egy balszerencsés véletlennek, egy halott barátnak, és a szavak erejének a könyve. Cselekményben szegény, de gyönyörű, lírai mondatokban gazdag. Stefánsson lenyűgöző képekben láttatja azt, hogy az Izland partjainál élőket egyik oldalról a hatalmas, fekete hegyek, másik oldalról a mindent elnyelő, hideg óceán veszi körül, veszélyesen és kiszámíthatatlanul.”

A Margó Olvasókör kibeszélő videóját a könyvről ITT találjátok. 

Mikor? Október 10-én 19:30-tól Hol? Várkert Bazár Facebook-esemény ITT.

Esther Perel: AFFÉR – avagy gondoljuk újra a hűtlenséget 

Esther Perel: AFFÉR – avagy gondoljuk újra a hűtlenséget

Fordította: Vágási Emőke, Winkler Gabriella, Cor Leonis kiadó, 2019, 300 oldal, 3990 HUF

 

A világhírű terapeuta,  Esther Perel a Szeretkezés fogságban című nagy sikerű könyve után most a hűtlenség témáját járta körbe, és arra a kérdésre kereste a választ, hogy mi zajlik az emberben, ha belekeveredik egy viszonyba. Miért lépnek félre az emberek – még azok is, akik boldog házasságban élnek? Miért tud úgy fájni egy kaland? Amikor azt mondjuk: viszony, vagy azt, hogy: hűtlenség – pontosan mire is gondolunk? Létezik olyan, hogy megcsalás-biztos, félrelépés-mentes házasság? Lehet egy időben több embert szeretni? Az elmúlt tíz évben Perel körbeutazta a világot, és sok száz olyan párral dolgozott, akik a hűtlenséggel szembesültek és küzdöttek meg. Végül arra jutott, hogy az árulás fáj, de gyógyítható. A megfelelő hozzáállással a párok fejlődhetnek és tanulhatnak ezekből a viharos tapasztalatokból, párkapcsolati és egyéni szinten is.

Mikor? Október 10-én 20 órakor Hol? Várkert Bazár Facebook-esemény ITT. 

Albert Camus: előadások, beszédek – Üzenet a száműzött magyar íróknak 

Albert Camus: előadások, beszédek – Üzenet a száműzött magyar íróknak

Jelenkor Kiadó, 2019, 380 oldal, 3699 HUF

 

Magyarul most először jelenik meg az a kötet, amely Albert Camus 1937 és 1958 között elhangzott nyilvános beszédeit gyűjti egybe. A Nobel-díjas írónak összesen harmincöt előadása olvasható ebben a könyvben, és ezekben olyan témákat is érintett mint a háború, a forradalom, az értelmiség helyzete vagy a kultúra szerepe. A magyar kiadást különösen fontossá teszik az ’56-os eseményekkel foglalkozó szövegek; Camus többször is kiállt a forradalom ügye mellett. Camus olyan író volt, aki nem félt felemelni a szavát, ha elnyomásról volt szó. Beszélt a poznańi, illetve az 1953-as berlini munkáslázadások idején is, ahogy az algériai franciák ügyében is szót emelt, és nem érdekelte, hogy hány ellenségre tesz szert emiatt. 

Mikor? Október 11-én 17 órakor Hol? Várkert Bazár Facebook-esemény ITT. 

André Aciman: Találj rám! 

André Aciman: Találj rám!

Fordította: Szigethy-Mallász Rita, Athenaeum Kiadó, 2019, 300 oldal, 3999 HUF

 

Az idei ősz egyik nagy dobása, hogy megjelenik a Szólíts a neveden folytatása, a Találj rám!. André Aciman új könyvéből kiderül, hogyan alakult Elio és Oliver sorsa. A második részben először Samuellel, Elio édesapjával találkozunk, aki épp látogatóba utazik Firenzéből Rómába a fiához, aki időközben sikeres zongoraművész lett. Véletlenszerű találkozása a vonaton egy fiatal nővel fenekestül felforgatja az idős Sami terveit, örökre megváltoztatva életének hátralévő részét. Nem sokkal ezután Elio Párizsba költözik, ahol ő maga is találkozik valakivel, Oliver pedig, aki időközben családos ember és főiskolai tanár lett Amerikában, hirtelen azon kapja magát, hogy szeretne visszalátogatni Európába. 

A Margó Olvasókör videóját a Szólíts a nevedenről ITT találjátok. 

Mikor? Október 11-én 19:30-kor Hol? Várkert Bazár, Facebook-esemény ITT.

Kim Leine:  A szellemidéző és a tiszteletes

Kim Leine: A szellemidéző és a tiszteletes

Fordította: Soós Anita, Scolar Kiadó, 2019, 544 oldal, 4750 HUF

 

Kim Leine legújabb könyve, A szellemidéző és a tiszteletes a Végtelen-fjord prófétáinak előzménytörténete és két szálon játszódik. Az egyik helyszín Grönland, ahol 1724-ben a dán misszionárius, Hans Egede azon fáradozik, hogy megtérítse a bennszülötteket, akik pogány hitükkel szerinte az ördögöt szolgálják. A másik szál négy évvel később játszódik Koppenhágában, ahol IV. Frigyes király utasítására elítélteket és prostituáltakat kényszerítenek házasságra, majd Grönlandra viszik őket, hogy meghódítsák és benépesítsék az ígéret földjét a Dán Birodalom számára. Az antikolonista mű a nyugati kultúra és az annak alapját jelentő kereszténység kíméletlen kritikája.

Kim Leine korábbi, Kalak című könyvének kibeszélő videóját ITT találjátok. 

Mikor? Október 12-én 18 órakor Hol? Várkert Bazár, Facebook-esemény ITT. 

Sigríður Hagalín Björnsdóttir: A sziget 

Sigríður Hagalín Björnsdóttir: A sziget

Fordította: Patat Bence, Cser Kiadó, 2019, 248 oldal, 2995 HUF

 

Az izlandi Sigrídur Hagalín Björnsdóttir regénye, A sziget a thriller, a politikai fikció és a disztópia keveréke, amely elgondolkodtató képet fest a modern világról és a társadalom működéséről. A történet az elképzelt jövőben játszódik, amikor az általunk ismert világ már megszűnt létezni. Izland, az egyik legszervezettebb ország egyik napról a másikra elveszíti a kapcsolatot a külvilággal, és káosz lesz úrrá benne. Nem lehet külföldre telefonálni, a nemzetközi hírekről tudomást szerezni, sem pedig elhagyni az országot. Senki nem tudja, mi okozza a fennakadást, az állam, a jog és a társadalom építményei pedig repedezni kezdenek. Az élelem csak a lakosság fele számára elegendő, a benzin és a gyógyszerek egyre fogynak. Közben pedig kiderül, hogy mivé válik az ember, ha társaival kell megküzdenie a túlélésért.

Mikor? Október 11-én 17:30-tól Hol? Várkert Bazár Facebook-esemény ITT.

Afonso Cruz: Festő a mosogató alatt 

Afonso Cruz: Festő a mosogató alatt

Typotex Kiadó, 2019, 168 oldal, 2800 HUF

 

Afonso Cruz portugál író és képzőművész a nagysikerű Kokoschka babája és Virágok című regényei után most a nagyszülei által rejtegetett, a nácizmus elől menekülő szlovák zsidó festő valós történetét gyúrta egybe a szárnyaló fantáziával. A Festő a mosogató alatt egy metaforikus nyelven megírt könyv, amely egy olyan festő sorsáról szól, akit az író nagyszülei valóban a mosogató alatt bujtattak a második világháború idején. Ez a művész egy bizonyos Jozef Sors volt, az ő életpályájának ezt a nehéz, ám izgalmas fejezetét bontja ki ez regény, amelyben persze megjelenik a konfliktusokkal és üldözésekkel teli 20. század is. 

Mikor? Október 12-én 15 órakor. Hol? Várkert Bazár  Facebook-esemény ITT

Elisabeth Åsbrink: 1947 – Újrakezdés a háború után

Elisabeth Åsbrink: 1947 - Újrakezdés a háború után

Fordította: Dobosi Beáta, Park Kiadó, 2019, 276 oldal, 3490 HUF

 

1947-ben Európa és a világ a háború borzalmaiból éledezik. Párizsban az embereket elvarázsolják (vagy éppen felbőszítik) Dior ruhakölteményei, a közép-kelet-európai országokban a kommunisták hatalomátvételre készülődnek, égetővé válik a palesztin konfliktus, zajlanak a nürnbergi perek, megszületik az emberek és nemek közti egyenlőség gondolata. Elisabeth Åsbrink - Florian Illies 1913. Az évszázad nyara című könyvéhez hasonlóan - hónapról hónapra mutatja be ennek az évnek a főbb történéseit. A mozaikszerűen felvillanó pillanatképek előterében, a kötet közepébe ékelve a magyar származású szerző családjának megrázó története áll, ez teszi könyvét erősen személyessé.

A Margó Olvasókör kibeszélő videóját a könyvről ITT találjátok. 

Mikor? Október 12-én 19:30-tól Hol? várkert Bazár  Facebook-esemény ITT.

Sissel-Jo Gazan: A dinoszaurusz tolla 

Sissel-Jo Gazan: A dinoszaurusz tolla

Fordította: Sulyok Viktória, Jaffa Kiadó, 2019, 467 oldal, 3990 HUF

 

Anna Bellának, a koppenhágai egyetem végzős biológusának a közeljövőben mindenáron meg kell védenie a diplomamunkáját, ha nem akarja, hogy végleg összecsapjanak a feje fölött a hullámok. Szakdolgozatában a madarak és a dinoszauruszok közti rokonság témáját kutatja, amely évek óta heves vitákat vált ki tudományos körökben. Témavezetőjét, Helland professzort egy napon holtan találják az irodájában, és alig néhány nap múltán Anna jóbarátját, Johannest veszíti el – mindketten gyilkosság áldozatai lettek. Mindennek tetejébe Anna rájön, hogy a szülei valamilyen sötét, múltbéli titkot rejtegetnek előle. A lány végül saját kezébe vezeti a nyomozást, és ezzel a tudomány és önnön múltjának legsötétebb bugyraiba vezet. A Dinoszaurusz tolláról ezt írtuk: „Nagyon egyszerű, és akár kézenfekvő is lehetne egyszerűen tudományos krimiként jellemezni Sissel-Jo Gazan regényét, de ez semmiképpen sem fedné a teljes igazságot. A dán szerző ugyanis mintha csak arra használná a krimik hatáskeltő eszközeit, hogy eredményesebben adja át kőkemény társadalomábrázolását. Központi szerepbe kerülnek a társas kapcsolatok, a múlt már-már homályba vesző titkainak személyiségbefolyásoló (vagy egyenesen torzító) hatásai, és a fejlett társadalmakat érintő komplex családszociológiai minták is.”

Mikor? Október 13-án 14:30-tól  Hol? Várkert Bazár Facebook-esemény ITT.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

4 könyv azoknak, aki hátat fordítanának a magánynak

Az Egyesült Államokban élő 45 és 65 év közötti emberek jóval magányosabbnak, elszigeteltebbnek érzik magukat egy friss tanulmány szerint, mint európai társaik. 4 könyvet ajánlunk a jobb társas kapcsolatokért.

...
Zöld

Zöld kiadók: Mik azok a környezetbarát betűtípusok?

A világ egyik legnagyobb kiadója, a HarperCollins több ezer fát mentett meg azzal, hogy az utóbbi pár évben apró, zöld szemléletű változtatásokat vezettek be a könyvtervezés terén.

...
Zöld

Litkai Gergely: A szemetesünk a legjobb tükör, hogy lássuk, min kell változtatnunk // Dobd ki a szemetest!

A Bookline Zöld új podcastjában Tóth Andi Dobd ki a szemetest! című könyvéről beszélget Litkai Gergely és Szebenyi Péter, a Klímapolitikai Intézet munkatársa, környezetvédelmi influenszer.