Könyvesblokk: Olvassatok romantikus könyveket a nyáron!

.konyvesblog. | 2018. július 09. |

A krimik és a focis könyvek után öt romantikus regényt pakoltunk a Könyvesblokkba: találtok köztük olyan sztorit, melyet egy David Attenborough-videó inspirált, és olyat is, amely azt kutatja, mi történik az „és boldogan éltek, amíg meg nem haltak” mondat elhangzása után.

J.D. Barrett: Receptek újrakezdéshez

J.D. Barrett: Receptek újrakezdéshez

Libri Könyvkiadó, 2018, 440 oldal, 3999 HUF

 

Lucy Muirnak több szempontból is új életet kell kezdenie: hűtlen férjével nem bírja tovább, az elszakadás viszont nemcsak a magánéletére, hanem a szakmaira is kihatással lesz. Lucy és a férje ugyanannak az étteremnek a tulajdonosai, de Lucynak már ott sincs maradása. A vakszerencsének köszönhetően rábukkan egy mára már bezárt, de egykor felkapott étteremre, a Fortune-re. A szerencse úgy látszik, nemcsak az étterem nevében fedezhető fel: Lucy ugyanis rábukkan az egykori tulaj régi receptkönyvére – attól a perctől kezdve pedig teljesen új távlatok nyílnak előtte.

Alain de Botton: A szerelem csapásai

Alain de Botton: A szerelem csapásai

Gabo Kiadó, 2018, 308 oldal, 2990 HUF

 

Mi történik a mesebeli „és boldogan éltek, amíg meg nem haltak” mondat kimondása után? Alain de Botton regénye épp azt próbálja kideríteni, hogy mi történik a romantikus megismerkedések és spontán szerelembe esések után. Hogyan lehet fenntartani a szerelmet, és mi történik a nagyfokú érzésekkel a mindennapok nyomása alatt? Rabih és Kirsten története tehát nem ott ér véget, ahol a romantikus regényekben és filmekben megjelenik a VÉGE szó – az ő sztorijuk éppen ott kezdődik.

Cecelia Ahern: Lantmadár

Cecelia Ahern: Lantmadár

Athenaeum Kiadó, 2018, 400 oldal, 3999 HUF

 

David Attenborough egyik videója inspirálta Cecelia Ahern regényét, melynek hőse a világtól távol élő Laura, aki egészen elképesztően tud hangokat utánozni. Képességét felfedezi egy kétfős dokumentumfilmes csapat, melynek egyik tagjával, Solomonnal hamar megtalálják a közös hangot. A különleges lány egy-kettőre egy tévés tehetségkutatóban találja magát, ami nemcsak új irányba mozdítja az életét, de próbára teszi emberi kapcsolatait is. „Ennek a könyvnek a megírásában épp az volt a kihívás, hogy ezt a szereplőt vajon fel tudom-e építeni egy madárra. Laura egy szerény, visszahúzódó ember, aki nagyon kötődik a természethez, de akit egy teljesen másik világba helyeztem, és arra voltam kíváncsi, hogyan boldogul egy ilyen modern környezetben. Hogy hogyan tud alkalmazkodni és túlélni akkor, amikor a természet összes szépségétől megfosztják” – mesélte interjúnkban Cecelia Ahern. A teljes beszélgetésért katt IDE!

Vass Virág: Sohanő

Vass Virág: Sohanő

Central Médiacsoport, 2018, 552 oldal, 3990 HUF

 

Vass Virág regénye újrakiadás, a Centrál Média gondozásában most megújult külsővel jelent meg. Facebook-oldalán az alábbiakat írta a keletkezéséről: „Teljesen véletlenül, egy 1929-es New Yorker példányát lapozgatva bukkantam Miss Lipstick, a korabeli Carrie Bradshaw rovatára. A 'Table for Two' (Asztal két személyre), szellemes stílusban dokumentálta hogyan élt a dzsesszkorszakban a dolgozó nő: munka után vacsorázni, szórakozni járt és akár egyedül is foglalt az étteremben egy kétszemélyes asztalt. Annyira meglepett, milyen autonóm volt a cikkekben megrajzolt nőtípus, hogy úgy éreztem, érdekes volna szembesíteni őt a tökéletesség és megfelelés maszkjai mögé rejtőző XXI. századi nővel, aki nem találja a helyét a társas életben.”

Jill Santopolo: A fény, amit elvesztettünk

Jill Santopolo: A fény, amit elvesztettünk

21. Század Kiadó, 2018, 3690 HUF

 

2001. szeptember 11-re Lucy és Gabe sok szempontból örökké emlékezni fog: a Columbia Egyetem végzőseiként aznap ismerkednek meg, és hamar elhatározzák: mindketten olyan életet szeretnének, amely igazán számítana. Életútjuk futhatna akár együtt vagy akár párhuzamosan is, de egyiküket hamarosan a Közép-Keletre, a másikat pedig New Yorkhoz köti a munkája. Az évek jönnek-mennek, de Lucy és Gabe igazán sosem távolodik el egymástól: hiába választják el őket kontinensek, mindig van helyük egymás szívében.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

Hogyan látja az ember képzelőerejét Csányi Vilmos? Hogyan alakul át a világ, ha a politikai és hatalmi játszmák kiterjednek a világűrre? Miért kannibál a kapitalizmus? Hogyan dolgozik az idegsebész? És mit gondol az elidőzésről napjaink sztárfilozófusa, Byung-Chul Han?

...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket.