Könyvesblokk: Kiss, Leblanc, Rutkai

.konyvesblog. | 2018. február 26. |

Szokásos hétfői könyvesblokkunkba ezúttal a gyerekeknek, közülük is a legkisebbeknek válogattunk az újdonságok közül. Kiss Judit Ágnes egy otthonos rókamesével jelentkezik, Catherine Leblanc az örökké kérdező kismackóval tér vissza, Rutkai Bori pedig űrdiszkóba invitálja az olvasókat.

Kiss Judit Ágnes: Babaróka ajándéka

Kiss Judit Ágnes: Babaróka ajándéka

Pozsonyi Pagony, 2018, 57 oldal, 2690 HUF

 

Egy kisróka és az anyukája történetét meséli el legújabb könyvében Kiss Judit Ágnes. Ebben a családban sem kerek minden, hiszen van, amikor az anyukának hasogat a feje, vagy a kisróka bal lábbal kel fel, vagy épp elkeveredik a tömegben. „A Babarókában a gyerek szemével is látni a helyzeteket, miközben látni a magam szülői hibáit. Hiszen Mamaróka – bár nagyon igyekszik – hibázik olykor: türelmetlen, dühös, értetlen, vagy csak elege van, és a maga dolgát akarja csinálni. Nincs mindig igaza. Ő is csak egy ember. Azaz róka. Összevész a gyerekével. Aztán kibékülnek. Fontos ezt megmutatni, de főleg megtanulni” – mesélte a szerző a pagony.hu-n. Az illusztrációkat Egri Mónika készítette.

Catherine Leblanc: Elég nagy vagyok már?

Catherine Leblanc: Elég nagy vagyok már?

Manó Könyvek, 2018, 32 oldal, 2490 HUF

 

Az Akkor is szeretnél? és a Megérkezett! után már a harmadik Catherine Leblanc-könyvet ültette közösen magyarra a Szabó T. Anna és Dragomán Pali anya-fia fordítópáros. Ebben a mesekönyvben a Kismackót néha túl kicsinek vagy túl nagynak tartják a szülei ahhoz, hogy egyedül használja a kést, vagy még mindig cumizzon, esetleg, hogy séta helyett babakocsiba üljön. Csupa olyan helyzet, amely ismerős lehet, amikor meg kell győznünk a gyerekünket arról, hogy valamit még nem csinálhat, mert még nem elég ügyes hozzá, vagy az túl veszélyes számára. Illusztrátor: Eve Tharlet.

Rutkai Bori: Űrdöngölők

Rutkai Bori: Űrdöngölők

Kolibri Gyerekkönyvkiadó, 2018, 44 oldal, 3999 HUF

 

Rutkai Bori ezúttal az űrdöngölők közé viszi el a gyerekeket, és a Sárkányjárgány meg a Pizsamátor után egy vidám, pörgős Űrdiszkóba várja az egész családot. A Bori által megfestett és megénekelt dalokkal még a Föld nevű, titokzatos bolygóra is eljutunk, és megismerjük a galaxis legfurcsább élőlényeit és szokásait. Például, hogy születésnapokon egymás fülét húzkodják. A könyvhöz ezúttal is jár egy CD, melyen a Rutkai Bori Banda űrbéli vendégei között megszólal (többek között) Sena Dagadu és Mező Misi énekesek, valamint Hajdú B. István sportriporter is.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket. 

...
Zöld

Hányszor kell kórházba kerülni ahhoz, hogy komolyan vegyék egy nő panaszait?

Elinor Cleghorn bátran, olykor brutálisan meséli el a nők gyógyításának történetet az ókortól egészen napjainkig, miközben esettanulmányokon keresztül igencsak szomorú kép rajzolódik ki arról, hogyan hagyták a férfiak évszázadokon keresztül szenvedni a nőket.