Könyvesblokk: Kálmán, Couto, Hajnal

.konyvesblog. | 2016. november 28. |

Szokásos heti könyvesblokkunkban minden hétfőn ajánlunk néhány új könyvet és friss megjelenést, hogy ne maradj le semmiről. Ezúttal egy csonka családregénnyel, egy mozambiki mágikus-realista történettel és egy napjainkban játszódó krimivel indítjuk a hetet.

Kálmán Gábor: A temetés

Kálmán Gábor: A temetés

Pesti Kalligram, 2016, 184 oldal, 2990 HUF

 

„Talán arról szólt az egész, hogyan fordult jóra minden. Zsivotzky ekkor már három napja feküdt azon a kanapén mozdulatlanul. Ennél a három napnál nem volt semmi üresebb előtte az életében.” Néha a hiány az, amely mindennél beszédesebb. Igaz ez az Anderkó családra is: sorstörténetüket, pontosabban annak hiányát a főszereplő Zsivotzky perspektívájából ismerjük meg. A regény középpontjában három férfialak áll, az ő sorsuk, önsorsrontásuk, és persze a század, mely felfesti ennek a csonka családregény az egész hátterét.

Mia Couto: Az oroszlán vallomása

Mia Couto: Az oroszlán vallomása

Fordította: Pál Ferenc, Európa Könyvkiadó, 2016, 304 oldal, 3290 HUF

 

A portugál nyelvű afrikai országok irodalma csak a múlt század vége felé vált szélesebb körben ismertté, amikor az ideológiailag elkötelezett művek után megjelentek az afrikai hiedelemvilág elemeit hordozó regények és elbeszélések. Ezt a latin-amerikai mágikus realizmussal rokonítható irányzatot képviseli Mia Couto. Regényeiben a kelet-afrikai országot évtizedeken át feldúló háború és a XXI. században beköszöntött modern élet a hagyomány csodás elemeivel keveredve jelenik meg. Hősei a hiedelmek uralta múlt és a realista jelen kettősségének súlya alatt próbálják megtalálni saját boldogságukat. Mia Couto 2012-ben megjelent regényének egyik központi figurája egy korán árvaságra jutott, kiégett oroszlánvadász, aki egy eldugott kis faluban találkozik a könyv másik elbeszélőjével, egy kis faluban nevelkedett fiatal lánnyal, akinek lánytestvéreit megölték az oroszlánok. Mindketten szenvednek, menekülnek, és képtelenek megszabadulni belső démonaiktól.

Hajnal Géza: Káépület

Hajnal Géza: Káépület

Athenaeum Kiadó, 2016, 222 oldal, 2990HUF

 

Az ország egyik legpatinásabb egyetemén - ott, ahol egykor Hajós Alfréd, Teller Ede vagy Rubik Ernő koptatta az iskolapadot - holtan találják az egyik népszerű oktatót. A rendőrség persze nyomoz, az áldozat életéből egyre több titkos részlet kerül napvilágra, és közben a tanárok egy csoportja is magánnyomozásba kezd. Vajon közülük való a tettes? Vajon köze van mindehhez a nemzetközi politikának, vagy a mindenki elől eltitkolt hobbi jelenti a választ? Bármelyik úton indulnak is el, a sorsdöntő kérdés ott lebeg a fejük felett: ki lesz a következő áldozat?

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Az ember találmánya a szaporodáshoz való jog - Olvass bele a biológus könyvébe!

Litkai Gergely a Bookline Zöld podcastjének következő adásában Jordán Ferenc hálózatkutatóbiológussal beszélget Az ember vége a természet esélye című könyvéről. Olvass bele a kötetbe!

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Mi az oka, hogy rengeteg gyerek unatkozik, feszeng, retteg az órákon, és alig tanul valamit? Mi történik valójában az osz­tályteremben? Hogy lesz az egyik gyerekből „jó”, a másikból pedig „rossz tanuló”? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről.