Könyvesblokk: Ezeket a gyerekkönyveket keresd a könyvhéten!

.konyvesblog. | 2017. június 06. |

Nyakunkon a Könyvhét és a Margó, ahol jobbnál jobb szerzőkkel és könyvekkel találkozhatnak az olvasók. A kiadók rengeteg gyerekkönyv megjelenését időzítették erre a hétre, és néha nagyon nehéz választani közöttük. Gigantikusra nőtt könyvesblokkunkban ebben szeretnénk segíteni. Válogatásunkban találtok énekelhető verseket, megható apakönyvet, újramesélt bibliai történetet, igazi nyomozós gyerekregényt és kimondottan a kamaszolvasókat célzó antológiát is. 

Kertész Erzsi: Ludmilla megoldja

Kertész Erzsi: Ludmilla megoldja

Pozsonyi Pagony, 72 oldal, 2990 HUF

 

Mindenkinek van valamilyen problémája, ha netán nincs, egy kis utánajárással, gondolkodással, biztosan talál egyet. Ezek után teljesen kézenfekvő, hogy Ludmilla problémamegoldónak áll, és már irodája is van, miután Pali bácsival, az ezermesterrel megbeszéli, hogy a diófára épült házikó felújításáért cserébe megoldja az öregúr egyik problémáját. Beindul tehát az üzlet, Ludmilla pedig áll a kihívások elé, legyen szó egy új barát megtalálásáról, egy elveszett kiskedvenc felkutatásáról, vagy éppen a félelem leküzdéséről. A problémamegoldó gyorsszerviz eseteit Bognár Éva Katinka illusztrálta.

Kolozsi László: Apufa

Kolozsi László: Apufa

Manó Könyvek, 48 oldal, 2490 HUF

 

Bence és Noé apukája meghalt. Az anyukájuk nagyon szomorú, elveszetten bolyong a házban, de a két fiú tudja, hogy apu igazából nem halt meg, hanem diófává változott. Suttogását bárki az ágak között játszadozó szél susogásának gondolhatná. A fiúk attól a perctől kezdve minden szabad percüket a kertben, a fa mellett, az ágaira mászva, azon hintázva töltik. Már csak anyut kell meggyőzniük, hogy elhiggye, apu még most is velük van, igaz, a fában. Kolozsi László megható meséjét a gyászról és az elengedésről Igor Lazin illusztrálta.

Tóth Krisztina: Dalok reggeltől estig

Tóth Krisztina: Dalok reggeltől estig

Central Médiacsoport, 48 oldal, 3900 HUF

 

Felkelés, fogmosás, öltözködés, buszozás – minden kisgyerek szereti, ha a saját életéből ismerős mozzanatok köszönnek vissza egy-egy képeskönyv lapjain. Tóth Krisztina versei sok gyerek napi rutinját könnyíthetik meg, akik így hamar megtanulják, hogy melyik napszakban mit szoktunk csinálni. Autista társaiknak ugyanakkor később is gondot okozhatnak ezek a feladatok, ám a Gryllus Vilmos által megzenésített versek-dalok nekik is biztos fogódzót jelenthetnek. További támpontot nyújtanak Megyeri Annamária illusztrációi, így a gyerekek az órán bejelölhetik, hogy mikor szoktak felkelni, a hőmérők pedig az évszaknak megfelelő ruhadarabok kiválogatásában segítenek.

Bartos Erika: Buda tornyai

Bartos Erika: Buda tornyai - Brúnó Budapesten 1.

Móra Könyvkiadó, 280 oldal, 3499 HUF

 

Brúnó először kicsit megijed, amikor a szülei közlik vele, hogy a Balaton partjáról Budapestre kell költözniük, hiszen a kisfiúnak mindent maga mögött kell hagynia: az óvodát, a barátait, az ismerős helyszíneket. A város azonban pillanatokon belül elvarázsolja. Hiszen annyi felfedeznivalója akad: a Halászbástya tornyai, a budavári labirintus, vagy a Gellérthegy látnivalói. És miközben Brúnó a családjával bejárja a Várnegyedet, Óbudát, Svábhegyet és Kelenföldet, a város legendáival és történetével is megismerkedik. A térképeknek, pontos helymeghatározásoknak köszönhetően a kötet akár alternatív útikönyvként is használható.

Szokács Eszter: József – Bibliai történetek

Szokács Eszter: József – Bibliai történetek

Csimota, 63 oldal, 2990 HUF

 

A bibliai József történetét sokan elmesélték már. Szokács Eszter kimondottan a gyerekeknek szánta, és tizenegy történetben idézte fel József életének fontosabb eseményeit, mozzanatait, például a rabságát, az álomfejtését és a testvérei ármánykodásait. Az olvasmányos szöveg maivá, a gyerekek számára könnyen követhetővé teszi József évezredes históriáját. A történeteket Nagy Norbert illusztrációi teszik teljessé.

Tom Schamp: Mindenre képes szótár

Tom Schamp: Mindenre képes szótár

Kolibri, 61 oldal, 4999 HUF

 

Tom Schamp flamand illusztrátor azt ígéri, hogy ami nem került be a böngészőjébe, az tulajdonképpen nem is létezik. A tartalmat végigfürkészve tényleg azt látjuk, hogy az evéstől az ünnepeken át a közlekedésig az életünk minden egyes apró részlete sorra kerül. Kiderül például, hogy a reggelijük alapján hányféle csoportba lehet osztani a gyerekeket (elárulom: kettőbe), hogy mivel írnak a tintahalak és hányféle járművel utazhatunk az utakon. Az élelmesek megkereshetik a magyar zászlót is, rajta egy madárral, mely a csőrében egy csillogó-villogó ékszert tart.

Jutta Aurahs: Macskák – Doromboló ragadozók

Jutta Aurahs: Macskák – Doromboló ragadozók

Babilon, 47 oldal, 3200 HUF

 

A macska évezredek óta az ember társa: volt, amikor istenként tisztelték, máskor hadihajókon teljesített szolgálatot, és a mai napig az egyik legkedveltebb háziállat. A Mi Micsoda-sorozat legújabb része kulturális, történelmi, biológiai részletekbe menően mutatja be a macska szerepét az ember mellett. A macskológiai eszmefuttatásokból kiderül például, miért esik a talpára a cica, miért szeret füvet rágcsálni, és végérvényes választ kapunk arra a kérdésre is, hogy akkor most hány élete is van valójában. Persze szóba kerül Kincsem legjobb barátja, Csalogány is.

Baár Tünde: Buda és Vince - Imádom a nyarat!

Baár Tünde: Buda és Vince - Imádom a nyarat!

Manó Könyvek, 112 oldal, 2490 HUF

 

Alig ért véget az iskola, már kezdődik is a tábor, aminek ki nagyobb (Buda), ki kisebb lelkesedéssel (Vince) indul neki. Pedig az erdei tábor jó móka: hiszen hol máshol lehetne vadnyomokat követni, banyabandát alapítani, elhagyott piros táska tulajdonosa után nyomozni, vízibomba-háborúzni, denevérkölyköt menteni. Buda és Vince története igazi családi mese, hiszen Baár Tünde történetét lánya, Bakos Barbara illusztrációi keltik életre.

M. Kácsor Zoltán: Utazás Dínómdánomba - Zabaszauruszok 1.

M. Kácsor Zoltán: Utazás Dínómdánomba - Zabaszauruszok 1.

Kolibri, 240 oldal, 2699 HUF

 

Rilex, a jobbára növényeket és oszladozó békacombot fogyasztó tirannoszaurusz rex a légynek sem tudna ártani. Legjobb barátja a szájában lakó kis keselyű, de a T-rex igazából más dinoszauruszok barátságára vágyik. Egy fogfájós velociraptor felbukkanásával megcsillan a remény, hogy aztán Rilex lelkes és túlságosan is alapos foghúzásának köszönhetően ugyanolyan gyorsan el is illanjon. A dinóknak nincs más választásuk, mint elindulni a messzi Dínómdánom városba, hogy megkeressék a híres Fogkopácsot. De ahogy arra egy kotnyeles varjú rávilágít: ez még nem a kaland vége, csak a legeslegeleje. A dínókalandok illusztrációit Kecskés Judit készítette.

Ijjas Tamás és Lackfi János: A világ leggonoszabb meséi

Ijjas Tamás és Lackfi János: A világ leggonoszabb meséi

Móra Könyvkiadó, 56 oldal, 2499 HUF

 

Ha bárki azt hitte, hogy a világ leggonoszabb meséje a vasorrú bábáról, a hétfejű sárkányról vagy az ordas farkasról szól, hatalmasat tévedett. A világ leggonoszabb meséinek ugyanis bárki és bármi lehet a hőse: például egy sátánian gonosz katica, aki úgy nevetett, hogy wahhhahahha. Vagy egy szilvásgombóc, melynek olyan forró volt a belseje, hogy aki beleharapott, azonnal megkukult. Vagy egy aranyos betörő, aki mindig megsajnálta azokat, akikhez betört. Vagy a világ legbátrabb, egyben legfeledékenyebb királyfia is. Ijjas Tamás és Lackfi János párhuzamosan futó, vicces-gonosz meséit Molnár Jacqueline illusztrációi teszik teljessé.

Lipták Ildikó: Nyári nyomozás

Lipták Ildikó: Nyári nyomozás

Csimota, 72 oldal, 2690 HUF

 

Bálint nem érti, miért kellett új városba és új házba költözniük. Ráadásul úgy szakadt rá a nyári szünet, mint egy súlyos, fekete függöny, mindennek tetejébe pedig a szülei még egy táborba is elküldték, ahová nem is akart elmenni. A szülők szerint persze jót fog tenni neki. A táborban hamarosan titokzatos események veszik kezdetüket – épp egy leendő detektívnek való feladat. Szerencsére nyomoznivaló otthon is akad, legyen szó akár a testvére naplójáról, egy elhagyatott házról vagy egy régi családi komódról. A nyomozós történet rajzait Treszner Barbara készítette.

Mészöly Ágnes: Ez egy másmilyen nap

Mészöly Ágnes: Ez egy másmilyen nap

Naphegy, 128 oldal, 2600 HUF

 

Mészöly Ágnes az Ez egy ilyen nap után ezúttal olyan gyerekek történeteit válogatta egybe, akiknek mindennapjai eltérnek az átlagtól. Ezek a gyerekek valamiben különlegesek, az életük pedig ezáltal más ritmusban pereg. Ágit például beválogatták egy színdarabba, Kamill az általános mellett a táncművészetire jár, Misi pedig szerte a világban koncertezik – őt a Virtuózok zongoristájaként lehet ismerni. Zsolti mindennap hajnalban kel, hogy odaérjen edzésre, suli után pedig rögtön megint a tornacsarnokba vezet az útja. Van, aki magántanulóként végzi a sulit, más a somogyi Krisna-völgy lakója, és van olyan kisgyerek is, akinek súlyos betegsége miatt kell gyakran megfordulnia a Tűzoltó utcai Gyermekklinikán. A kötetet Paulovkin Boglárka illusztrálta.

Wéber Anikó: El fogsz tűnni

Wéber Anikó: El fogsz tűnni

Pozsonyi Pagony, 240 oldal, 2490 HUF

 

Mókának indult az egész. Egy gonosz mókának. Jót nevettek volna azon, ahogy az ijedős Levit halálra rémítik éjszaka az osztálykiránduláson. Csak annyi történt volna, hogy kicsalják a remeteség területére, majd lepedőbe burkolózva jól ráijesztenek. Ahogy a sütis dobozt szorongató, csendes, szófogadó, de a lányok által kitaszított Annára is. A gonosz tréfa azonban rosszul sült el: a két gyerek eltűnik a sötét erdőben. Ahogy a főkolompos, Márk is; csupán hűlt helyük marad. A gyerekek nem tudják, mire vélni a dolgot. Hová lettek az osztálytársaik? Ki volt az a hirtelen felbukkant csuklyás alak, és milyen üzenetet tartalmaz a fák között hagyott boríték? A gyerekek végül úgy döntenek, nem szólnak a tanáraiknak, és maguk próbálják kideríteni, hová tűntek a többiek.

Margó. Wéber Anikóval szombaton találkozhattok a Margó Irodalmi Fesztiválon, ahol Győri Hanna beszélget majd vele. Részletek erre >>

Szívlapát – Kortárs versek tizenhat éven felülieknek

Szívlapát (szerk. Péczely Dóra)

Tilos az Á, 248 oldal, 2990 HUF

 

Nyolcvanöt köztünk élő költő százötven versét rejti a Szívlapát antológia: a költők között vannak veteránnak számítók, és olyanok, akik még meg sem születtek, amikor a többieknek már verseskötete jelent meg. Ha szigorúan az ABC szerint kellene ívet húznunk, akkor az Acsai Rolandtól Závada Péterig feszülne – köztük pedig megszámlálhatatlan hang és szín és tapasztalat. A kötet szerkesztőjének, Péczely Dórának a válogatás során az volt az elsődleges szempontja, hogy a Szívlapátba kerülő versek utat találjanak a fiatal olvasókhoz, akik elsősorban József Attilát, Pilinszkyt, a nyugatosokat, Petrit és persze néhány kortárs költőt szeretnek. A versolvasók száma talán csak növekedne, ha látnák, milyen sokszínű a kortárs költészet. Az antológia öt ciklusra oszlik, melyek mindegyike harminc verset gyűjt egybe: vannak köztük szerelmes, valamint a születésről, elmúlásról szóló versek. Aztán istenkeresők, a lét és nem-lét kérdéseit boncolgató művek, és persze olyanok, amelyek magáról a költészetről szólnak. Az antológia utolsó ciklusában a történelmi és közéleti témájú szövegek olvashatóak. A kötetet Dániel András illusztrálta.

Margó. A Szívlapát szerzői közül páran ott lesznek vasárnap a Margó Irodalmi Fesztiválon is. Aki a verseket dalokká teszi: Kis Elefánt, aki a költőket kérdezi: Szendrői Csaba. Részletek erre>>

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Az ember találmánya a szaporodáshoz való jog - Olvass bele a biológus könyvébe!

Litkai Gergely a Bookline Zöld podcastjének következő adásában Jordán Ferenc hálózatkutatóbiológussal beszélget Az ember vége a természet esélye című könyvéről. Olvass bele a kötetbe!

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről.