Könyvesblokk extra: A nagyfülű kutyától a szívásig és az ősrobbanásig

.konyvesblog. | 2017. december 06. |

A Könyvesblokkban rendszerint a legfrissebb kiadványokból mutatunk meg párat, de a karácsony közeledtével arra gondoltunk, hogy egy extra poszttal segítünk azoknak, akiknek jelenleg elképzelésük sincs arról, hogy mit vegyenek a gyerekeiknek vagy a kamasz ismerőseiknek. Régi klasszikust, gyerekkrimit, mesés csillagászkönyvet és kőkemény ifjúsági irodalmat is találtok a mostani Könyvesblokk extrában. 

Lauren Child: Charlie és Lola - Egy szép nagyfülű kutya

Lauren Child: Charlie és Lola - Egy szép nagyfülű kutya

Fordította: Szabó T. Anna, Csimota, 2017, 32 oldal, 2490 HUF

 

Lola minden vágya, hogy legyen végre egy kiskutyája. Lehetőleg olyan, aminek szép nagy füle van, puha a szőre, és szeret szimatolni. Charlie és Lola szülei hallani sem akarnak a kutyáról, ez azonban nem akadályozza meg a testvérpárt és a barátaikat, hogy napokon át álmodozzanak arról, milyen is lenne a kislány kutyája. Ugrálós? Ugatós? Csóválná a farkát? Ami biztos, hogy Lola szombat reggel készen áll, hogy elinduljon az állatkereskedésbe.

Farkas Róbert: Első könyvem az univerzumról – Hogyan születnek a csillagok?

Farkas Róbert: Első könyvem az univerzumról – Hogyan születnek a csillagok?

Kolibri, 2017, 38 oldal, 1999 HUF

 

Talán nincs olyan kisgyerek, akit ne érdekelnének az éjszakai égbolt titkai. Mi az az ősrobbanás, hogyan születtek a csillagok, és egyáltalán hogyan keletkezett az univerzum? Farkas Róbert grafikus első könyvében egy rókapapa mesél a fiának a világűr titkairól és összefüggéseiről. Az asztrofizika még egy felnőttnek is nehéz téma, ám a párbeszédes formának és a közérthető magyarázatoknak köszönhetően egy kisgyerek is hamar választ kaphat a kérdéseire.

Tony Wolf: Mesél az erdő – Az állatokról

Tony Wolf: Mesél az erdő – Az állatokról

Fordította: Szőcs Zsóka, Manó Könyvek, 2017, 92 oldal, 2490 HUF

 

Antonio Lupatelli neve talán nem mond sokat, holott ő nem más, mint Tony Wolf, akinek állatokkal, törpékkel, óriásokkal és csodatündérekkel benépesített történetein nemzedékek nőttek fel. Az első kötetben egerek, sünik, őzek, békák, pelék – és természetesen Józsi, a holló – kalandjait követhetjük nyomon. Közben kiderül, hányféleképpen hasznosítható a borsóhéj, és megtudhatjuk, mi történik egy feketerigó-esküvőn.

Paulon Viktória: Kisrigók – Három gyerek hazatalál

Paulon Viktória: Kisrigók – Három gyerek hazatalál

Pozsonyi Pagony, 2017, 128 oldal, 3490 HUF

 

Van három testvér, de nem egy házban élnek. A hatéves Szaszka és a négyéves Gigi más-más nevelőszülőknél lakik, az ötéves Csabó meg a gyerekotthonban. Csabó igazi feltaláló, aki nemcsak elképzel dolgokat, hanem meg is épít. Egy különleges telefonra vágyott, amellyel üzenhet a testvéreinek, így jött létre például a hírpuska. Meg is üzeni nekik gyorsan, hogy kell egy haditerv. A feladat: megtalálni a szüleiket. Vagy inkább azt kell elérni, hogy a szüleik találják meg őket. A trió kalandjait Agócs Írisz illusztrálta.

Ulrike Rylance: Bors Bori. Tényleg semmi gond!

Ulrike Rylance: Bors Bori. Tényleg semmi gond!

Fordította: Győri Hanna, Naphegy, 2017, 160 oldal, 2800 HUF

 

Borinak három kívánsága van: szeretne egy kutyát, és nyomozó akar lenni. Ez még csak kettő – a harmadik kívánsága, hogy távol maradhasson a nagyképű Flóra szülinapi bulijáról. Utóbbi nem jön be, a kívánságteljesülési arányt viszont javítja, amikor kiderül, hogy eltűnt a fő születésnapi ajándék, egy kiskutya. Nyomozás indul! A sorozat második részében a barátnők és nyomozótársak útja a vidámparkba vezet, ahol szőrén-szálán eltűnik Bori pénztárcája, majd több látogató értékes holmija. A nyomozócsapat munkáját ezúttal Dzsasztin kutya segíti, és a nyomok a szellemvasúthoz vezetnek.

Mészöly Ágnes: Ketten Kövespart ellen - Hanga és Várkony V.

Mészöly Ágnes: Ketten Kövespart ellen - Hanga és Várkony V.

Cerkabella, 2017, 248 oldal, 2890 HUF

 

A hatodik osztály egészen nyugalmasan indult volna, ha a békés és unalmas iskolai mindennapokat nem borítja fel az új lány érkezése. Hanga már az első percekben érzi, hogy Angéla nem egyenes jellem, de az osztály inkább a látszatra ad. Mindent megtesznek, hogy az új lány beilleszkedjen, és még az sem zavarja őket, hogy Angéla szemet vet Várkonyra. Ha ez még nem lett volna elég, váratlanul beállít Hangáékhoz a feltűnési viszketegségben szenvedő nagyi, a további hangulatot pedig egy zölden világító kísértet és egy kudarcba fulladt iskolai fellépés alapozza meg. Hanga és Várkony kalandjait ezúttal is Jósa Tamás illusztrálta.

Rob Harrell: Zarf élete 3. – Troll a vízben

Rob Harrell: Zarf élete 3. – Troll a vízben

Fordította: Fenyvesi Orsolya, Babilon, 2017, 288 oldal, 2990 HUF

 

A gumacsbúvárkodás meglehetősen népszerű foglalkozás a trollok körében, így amikor kiderül, hogy Zarf apukája mégsem ér rá, a nagypapája ugrik be helyette az iskolai karriernapon. Zarf attól tart, igazán kínos pillanatok várnak rá, annál nagyobb a megdöbbenése, amikor ősellensége, Rokfort herceg lázas érdeklődést mutat a nagypapi foglalkozása iránt. Szinte csüng a szavain – ami több, mint gyanús –, végül ráveszi az öreget, hogy hajózzon ki vele a tengerre. Zarf rosszat sejt, nem is alaptalanul.

Fiala Borcsa: Bűntény a Dunán

Fiala Borcsa: Bűntény a Dunán

Kolibri, 296 oldal, 2999 HUF

 

Bona Petit különleges képességgel ajándékozta meg az anyukája: a fiú fura, színes, mozgalmas álmaiban gyakran látja a jövendőt. Ha pedig ezeket az álmokat ügyesen értelmezi, nem is érheti semmilyen váratlan meglepetés. Persze, becsúszhatnak kisebb malőrök, amire talán egy kellemetlen matekdolgozat a legjobb példa. Újdonsült haverjaival, Morcival és Marcival egy szép napon a Kecskés-szigetre indulnak nádi billegetőt sasolni, és nem is sejtik, hogy a madárfigyelés helyett vérfagyasztó kaland vár rájuk: valaki puskával és hidegvérrel lelövi szegény Napóleont. És ez még csak a kezdet.

Fekete Judit-Györgyi Adrienne: Időkapszula

Fekete Judit-Györgyi Adrienne: Időkapszula

Partvonal, 72 oldal, 2990 HUF

 

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy gyerek. Csakhogy mire megnőtt, már ő maga sem emlékezett rá, milyen volt kicsiként rácsodálkozni a világra. Fekete Judit könyve épp abban segít, hogy a jövő felnőttjei egészen biztos fel tudják majd idézni, milyen most gyereknek lenni. A kitöltés legnagyobb szabálya, hogy egyszerűen nincs szabály, mindenki akkor és úgy áll neki a saját időkapszulája elkészítésének, amikor és ahogy szeretné. Ha akarja, egyedül válaszol a kérdésekre, ha akarja, a barátaival. Így sok-sok év múlva is tudni fogja, hogy gyerekként milyen titkos vágyak feszítették, és milyen őrült ötletek keringtek a fejébe. Írhat jövőbeni bakancslistát, de akár színek és bizarr ételek alapján is meghatározhatja, milyen ember is ő valójában.

Jenny Mclachlan: Szerelem a parketten - Katicalányok 1. - Bea

Jenny Mclachlan: Szerelem a parketten - Katicalányok 1. - Bea

Fordította: Magyari Andrea, Móra, 170 oldal, 1999 HUF

 

Bea évfolyamán minden lány bolondul a táncért, ezért is örülnek annyira, amikor kiderül, hogy Tinisztárok viadala címmel új tehetségkutató műsor indul, amit kimondottan kamaszoknak szerveznek. A nyertes nemcsak egy profi tánciskolába járhat majd, de felléphet egy West End-musicalben is. Bea is szívesen indulna, épp ezért hidegzuhanyként éri, amikor legjobb barátnője beáll az egyik legundokabb lány, Pearl tánccsapatába. De pánikra semmi ok, Bea is indulhat a versenyen, igaz, arra valószínűleg ő maga sem számított, hogy az iskola egyik legmenőbb pasija, Ollie lesz a partnere. Akire állítólag Pearl is szemet vetett.

Sam Munson: Szívás

Sam Munson: Szívás

Fordította: Ruff Orsolya, Menő Könyvek, 303 oldal, 2990 HUF

 

Melyek a legjobb és a legrosszabb tulajdonságaid? – az egyetemi felvételi esszékérdése első blikkre a világ egyik legunalmasabb feladata. Addison Schacht persze választhatná a könnyebbik utat, ehelyett azonban úgy dönt, leírja, mi is történt vele az elmúlt hónapokban valójában, és miért nem csodálkozik azon, ha mások esetleg rossz embernek tartják. Az apukájával élő Addison minden titkát felfedi: az iskolai fűárusítást, kapcsolatát egy Ásó nevű lánnyal – amit csak a beavatatlanok hívnának együttjárásnak –, szenvedélyes érdeklődését a latin klasszikusok iránt és a nyomozást is. Addison ugyanis képtelen belenyugodni abba, hogy egyik iskolatársát valaki hidegvérrel lelőtte egy kávézóban, és úgy dönt, egymaga próbálja felgöngyölíteni a szálakat.

Louise O’Neill: Te kerested a bajt

Sam Munson: Szívás

Fordította: Farkas Krisztina, Tilos az Á, 320 oldal, 3490 HUF

 

Emma 18 éves. Tudatában van a szépségének, a fiúk csodálata és a lányok irigysége láthatatlan uszályként lebeg utána. Egy buli azonban mindent megváltoztat. Egy olyan buli, melynek emlékképei csak mocskos fotókként villannak fel később: a képek elárasztják a Facebookot, undorító kommenteket generálva ezzel. „Mintha valaki egy pengét tartana a zsigereimhez, és kaparni kezdené őket” – mondja a lány, aki a fotókon többé már nem a szépséges Emma, csak egy olyan tárgyiasított test, mely, úgy érzi, többé már nem az övé.

Az összeállítás eredetileg a Könyves Magazin 2017/4. számában jelent meg.