Könyvesblokk: Bryan, McGuire, Potozky

.konyvesblog. | 2017. október 09. |

kblog_kblokkfejlec_1_1_2_12.jpg

Induljon a hét két hosszú hajóúttal, és egy erősen forradalomnak látszó eseménysorozattal, valahol egy ismerős nagyvárosban. Amerikai, angol és magyar regény a Könyvesblokkban. 

Helen Bryan: Az új élet völgye

Helen Bryan: Az új élet völgye

General Press, 2017, 584 oldal, 4490 HUF

 

A félárva Sophia Grafton éli a fiatal angol hölgyek bálokban, férjkereséssel telő életét. Művelt, csinos, sőt, az apja révén még nagy vagyont is örököl, férjet mégsem talál magának.  Apja halála után teljesen egyedül marad, és hamar kiderül, hogy mindössze egy amerikai dohányültetvényt birtokol, ami nem termel jövedelmet. A lánynak egyetlen választása marad, felülni egy hajóra, és rendbe tenni a birtok ügyeit. A csillogó arisztokrataélet után telepesek, indiánok és rabszolgatartók közt kell kitaposnia az ösvényt saját boldogsága felé.

Ian McGuire: Északi vizeken

Ian McGuire: Északi vizeken

Fordította: Pék Zoltán, Európa, 2017, 344 oldal, 3490 HUF

Első mondat: Íme, az ember.

 

Ian McGuire második regényének már egymondatos plotja is egy sötét és vérmocskos kalandot sejtet: Patrick Sumnernek se pénze, se hírneve, se munkája, ezért kénytelen elszegődni egy bálnavadász hajóra hajóorvosnak. A legénység tagja Henry Drax  is, aki rögtön az első oldalakon bemutatkozik: meggyilkol egy férfit és egy fiút, utóbbi holttestét meg is becsteleníti. Amikor a Volunteer kihajózása után holtan találnak egy hajóinast, Sumner gyanúja hamar Drax-re terelődik, amivel életveszélybe sodorja önmagát. Ez pedig egy Északi-tengeren himbálózó hajón, amelynek fedélzete csúszik az ember- és állatvértől, különösen szerencsétlen dolog. A brutálisan explicit Északi vizeken simán megkaphatná a tizennyolcas karikát, szakadnak a végtagok, tekerednek a belek, fakadnak a tályogok. Minden bűzős és reménytelen, ám McGuire csavar egyet a Jó és a Rossz unásig szétírt harcán, és előrángat egy sötét titkot a hajóorvos katonamúltjából.

Potozky László: Égéstermék

Potozky László: Égéstermék

Magvető, 2017, 168 oldal, 2999 HUF

Első mondat: Lecseréltem a kormányt.

 

Potozky László hőse futárként dolgozik, és legfeljebb a péntekek éltetik. Egy közelebbről meg nem nevezett kelet-közép-európai ország ismeretlen, mégis könnyen dekódolható fővárosában él, ahol egyszer lángok csapnak fel egy bárban, és rengetegen életüket vesztik. Hanyagság, korrupció, hivatali félrenézés, csak a szokásos, mondhatnánk az okokat kutatva, viszont a meg nem nevezett ország lakóinak, egy részének legalábbis, elege lesz, és az utcára vonul. Mire hősünk egyet pislog, Nikka nevű barátnőjével már az események közepén találja magát, az eseménysorozat pedig erősen egy forradalomra kezd hasonlítani.