Könyvesblokk: Auster, Egan, Dick

.konyvesblog. | 2019. július 29. |

kblog_kblokkfejlec_1_1_2_5_1_6.jpg

Új hét, új könyvesblokk! Ezúttal is három friss könyvet ajánlunk: egy korai Paul Auster-krimit, egy igazi rock 'n' roll regényt, és egy disztópiába hajló PKD-történetet. 

Paul Auster: Trükkös játék 

Paul Auster: Trükkös játék

Fordította: Illés Róbert,Cartaphilus Kiadó, 2019, 288 oldal, 3290 HUF

 

George Chapman, az egykori baseballsztár egy súlyos autóbaleset miatt pályát kényszerül módosítani. A politikai karrierrel kacérkodik, csakhogy közben történik egy apróság: valaki meg akarja ölni. Meg van győződve róla, hogy nincsenek ellenségei, de amikor megbízza Max Klein magándetektívet, kiderül, hogy a környezetében szinte mindenkinek lenne oka a gyilkosságra. A nyomozó például az üzleti világban és a maffiózók közt is talál jelölteket, de gyanúsnak találja Chapman gyönyörű feleségét is. 

Jennifer Egan: Az elszúrt idő nyomában 

Jennifer Egan: Az elszúrt idő nyomában

Fordította: Simon Márton, Jelenkor Kiadó, 2019, 445 oldal, 3699 HUF

 

A zeneipar kemény terület, mert mindenki legendává akar válni, és életbevágó, hogy az ember folyamatosan alkalmazkodni tudjon a változásokhoz. Erről (is) szól Az elszúrt idő nyomában, amely egy valódi rock 'n' roll könyv. Szereplői éveken, évtizedeken át kergetik a nagy amerikai álmot. Bennie sikeres producer, akinek számos zenekar köszönheti a berobbanását. Asszisztense, Sasha a „normálisok” közé való beilleszkedéssel bajlódik. Scotty, a gitáros viszont öregkorára befut és hatalmas rajongótábora lesz. Mindannyian sodródnak az élettel és a változásokkal, egymásba gabalyodnak, aztán odébb állnak, sikeresek lesznek, aztán elbuknak, de a zene iránt érzett imádatuk állandó marad. 

Philip K. Dick: Az utolsó tréfa 

Philip K. Dick: Az utolsó tréfa

Fordította: Pék Zoltán, Agave Könyvek, 2019, 208 oldal, 3280 HUF

 

Philp K. Dick korai regénye, Az utolsó tréfa egy olyan társadalomról szól, ahol a rend fenntartása mindennél fontosabbá válik, és ennek oltárán még a szabadságot is beáldozzák. Newer York túlélte a holokausztot, de ennek súlyos következményei vannak: olyan merev erkölcsi törvények lépnek életbe, amelyek miatt már soha többé nem lesznek ugyanolyanok a hétköznapok. Az emberek viselkedését robotok figyelik, és a legkisebb kihágás sem megengedett. De vajon tud-e változtatni az abnormális helyzeten egy politikus, ha tényleg akar? Allen Purcell kormányzati állást kap, a közerkölcs felelőse lesz, és megpróbál mindent megtenni az ügy érdekében. A kérdés csak az, hogy ez elég-e ahhoz, hogy a dolgok megváltozzanak.