Beleolvasó d:book

Kim Leine: A Végtelen-fjord prófétái (RÉSZLET)

.konyvesblog. | 2014. február 28. |

 


Kim Leine: A Végtelen-fjord prófétái, fordította: Soós Anita

Scolar, 2014, 560 oldal, 3950 HUF

B1240866.JPG

1793-ban járunk. Morten Falck, az ambiciózus fiatalember súlyos döntést hoz: ahelyett, hogy a civilizált Dániában maradna, és menyasszonyával egy nyugodt vidéki falu lelkésze lenne, elhagyja a lányt, és Grönland szigetére utazik missziós tevékenységet folytatni. A keresztény hitre tért grönlandiak lázonganak, vezetőjük Habakuk, a próféta. Habakuk feleségének látomásait követve a Végtelen-fjordba költöznek, ahol virágzó telepet hoznak létre. Falck azt az utasítást kapja feljebbvalóitól, hogy térítse jobb belátásra az eretnekeket ha kell, erőszakkal. Eközben felbukkan egy rejtélyes asszony, aki a szomszéd telep baljós titkokkal övezett misszionáriusától érkezett, s a helyi nők ösztönösen gyűlölni kezdik.Morten Falck dán és grönlandi asszonyok, vezetők, barátok, kötelességek között őrlődik, s emellett megpróbál önmaga és az egyház mércéinek is megfelelni. A lehetetlen vállalás hamar tragédiákba torkollik.

Leine felkavaróan szuggesztív, a legapróbb részletekig hiteles műve lenyűgöző szereplőgárdát mozgatva járja körül az én és a külvilág kapcsolatának kérdését, olyan helyszínt és időt választva, mely a végletekig élezi a problémát.

Kim Leine 1961-ben született, és egy Jehova Tanúi közösségben nevelkedett. Tizenhét éves korában költözött Dániába. Első két regénye önéletrajzi ihletésű: a 2007-es Kalakban ír a gyermekként elszenvedett molesztálásról, valamint arról a tizenöt évről, amit Grönlandon töltött ápolóként és drogfüggőként; a 2008-as Valdemar napjában pedig egy gyilkossági esetet dolgoz fel, melyet nagyapja követett el 1938-ban. Műveit dánul írja. A Végtelen-fjord prófétáival elnyerte az Északi Tanács Irodalmi Díját, a Dán Könyvdíjat, a Weekendavisen és a Politiken Irodalmi díját.

 Olvass bele a könyvbe!

A v+ęgtelen fjord pr+-f+ęt+íi_lapozo by konyvesblog