Jeff VanderMeer: Fantomfény (részlet)

.konyvesblog. | 2014. augusztus 28. |

Jeff VanderMeer:Fantomfény

Agave Könyvek, 2014, 336 oldal, 3180 Ft

Megjelenik hamarosan a mostanában egyre népszerűbb Jeff Vandermeer trilógiájának befejező kötete. A szerző korábban azt mondta nekünk, hogy "a sorozat ötlete ismét egy álomból született, miközben hörghuruttal küszködtem." A sorozatot nagy figyelemmel követjük: az Expredícióról itt írtunk (itt lehet beleolvasni), a Kontrollról itt írtunk jókat (itt lehet beleolvasni), sőt egyszer bemutattuk az egész Vandermee-univerzumot is ABC-rendben. Egyébként a magyar borító megint szép lett, nem véletlenül emelte ki korábban az Entertainment Weekly. 

Az X Térség támadásba lendült, és felemésztette a kutatására létrehozott ügynökséget, a Déli Végeket. Van, aki ott rekedt, de dolga van odabent. Van, aki visszatér, és van, aki hazatér oda. Van, aki még mindig válaszokat keres, míg mások csak a túlélésre játszanak. Van, aki harcol az ismeretlennel, és olyan is, aki csak megismerni szeretné, ha már megérteni lehetetlen. Az X Térség pedig felfedi történetét és titkait, de azok jelentősége és következményei talán mélyebbek és ijesztőbbek az eddigi bizonytalanságnál. Mert hatással vannak az egész világra – már ha létezik még az eddigi világ, és érdemes egyáltalán félteni azt. Az X Térségben lévőknek személyes szinten is meg kell találniuk a választ: valódi-e egyáltalán a korábbi énjük, és érdemes-e harcolni érte, vagy jobb elfogadni a változást?

Jeff VanderMeer Déli Végek-trilógiájának befejező kötete zseniális ötvözete és betetőzése az első két résznek. A cselekményszövés és az elbeszélés különleges módja még hatásosabbá teszi ezt a mesteri, hátborzongató, elgondolkodtató és izgalmas regényt, amely messze túlmutat a sci-fi határain.

Jeff Vandermeer Fantomfeny Reszlet