Itt a Trainspotting-szám!

.konyvesblog. | 2017. március 06. |

17097296_10208522420727048_5076240531219912347_o.jpgMegjelent a Könyves magazin idei első száma, címlapján a nagy visszatérőkkel, vagyis Rentonnal, Spuddal, Beteg Sráccal és Begbie-vel. Mutatjuk, mit találtok benne.

Címlapsztori:

k19-nyito-trainspotting.jpgT2 – az eltűnt kultusz nyomában: 1993-ban megjelent a Trainspotting, majd három évvel később jött Danny Boyle adaptációja, és kultuszt teremtett a regény köré. 2017 tavaszán került a mozikba a folytatás, a T2, ami nem a folytatásként íródott Pornó adaptációja, hanem egy új változat. A négy edinburgh-i srác 20 évet öregedett, Renton hazatér Amszterdamból, Begbie kiszabadul a börtönből, Beteg Srácnak kocsmája van, Spud pedig még mindig tolja a heroint. A magazinban Totth Benedek mesélte el, mit jelentett neki a regény „zsigeri taplósága”, és a T2-ről kérdezte Irvine Welsh-t.

Könyves magazin 2017/1.

Libri-Bookline, 2017, 72 oldal, 490 HUF vagy 5 pont + 199 HUF

 

Feature: 

Tizennégy író az első szexről: A Menő Könyvek új antológiájában, Az elsőben tizennégy szerző mesél el egy-egy történetet az első szexuális együttlétről, és az ezzel járó kétségekről, bénázásról, frusztrációról és örömről. Az antológia szerzői arra a kérdésünkre is válaszoltak, hogy kamaszként melyik műből értették meg a szexualitást - Karafiáth Orsolyától, Lakatos Leventéig, Garaczi Lászlótól Molnár T. Eszterig.

Nők és a fantasy irodalom: Mennyire szemellenzős zsáner a sci-fi és a fantasy, és mekkora esélye van egy női szerzőnek az érvényesülésre? Erről kérdeztük Moskát Anitát és  N.K. Jemisint. A Hugo-díj tavalyi győztese  az allegória csapdáiról, a fergusoni erőszakról, és arról is beszélt nekünk, hogy mi a legnagyobb baj az X-Mennel.

Interjúk:

Linn Ullmann az apjával, Ingmar Bergmannal töltött utolsó hónapokról, hat elfuserált hangfelvételről és az elfelejtett szavakról

Szabó T. Anna dühről, áldozathozatalról és regényírásról

Joyce Maynard az alkoholizmusról és Donald Trumpról

Graeme Simsion egy magyar sakkozónőről, az Asperger-szindrómáról és a kényszerű íróvá válásról

A Könyves magazin megvásárolható a Bookline-on, a Libri könyvesboltjaiban, illetve a Lapker üzleteiben. Ha nem szeretnél lemaradni róla, akkor fizess elő rá ITT. Ha 2017. március 31-ig előfizetsz, az 5 lapszám ára mindössze 1950 HUF, és még egy ajándék bögre is jár mellé.

Évforduló:

125 éve született J. R. R. Tolkien, a hobbit

Ötven éves a Száz év magány

Rovatok:

az Így készültben Hevesi Judit és a Holnap ne gyere

a Sorvezetőben Tóth Krisztina, Lanczkor Gábor, Péterfy Gergely a mentoraikról

a Tárgyalásban Takács Zsuzsa íróasztala

a Beat Hotelben A buszvezető költő mítosza, vagyis  írók, akik a fizikai munka hősei voltak