Vietnami lánynak álcázta magát a cseh író [Irodalmi botrány Csehországban]

.:wendy:. | 2009. december 22. |

Csehországot különös irodalmi botrány tartja lázban ezekben a hetekben: az egyik legsikeresebb vietnami származású 19 éves fiatal szerzőről, Pham Thi Lanról kiderült, hogy nem is létezik.

Pham Thi Lan bár még alig fejezte be a középiskolát, máris megnyert egy a legjobb elsőkönyvesnek járó nagy presztízsű irodalmi díjat. Első regénye a Fehér ló, arany sárkány nagy siker volt Csehországban. Ám a közelmúltban kiderült, nem Pham Thi Lan a könyv szerzője.

A cseh újságírók a kezdetektől kételkedtek az író személyében, mert nem tudták elképzelni, hogy egy ilyen fiatal lány ennyire kiforrott, nagyszerű könyvet írjon és nagy erőkkel kutattak a valódi szerző után.

Lanról csak annyit lehetett tudni, hogy 1990-ben született Sokolovban és családjával Frantiskoe Laznéban él. Ám az újságírók kutakodása után kiderült, hogy nem született ilyen nevű gyermek Sokolovban, a Pisek gimnáziumba nem járt ilyen nevű diák, valamint ilyen családról sem tudnak Františkovy Lázně városában.

A kételyeket az is erősítette, hogy Lan nem jelent meg a nyilvánosság előtt, nem adott személyes interjút, csak emailen volt hajlandó kommunikálni a sajtóval, arra hivatkozva, hogy Malajziában jár jelenleg egyetemre. Gyanús volt az is, hogy Lan még azt is visszautasította, hogy Prágába repüljön szeptemberben átvenni a díját, pedig a kiadója állta volna a költségeit. A Kuala Lumpur-i cseh nagykövet még azt is felajánlotta neki, hogy az ottani követségen vegye át a díjat, ám akkor is visszautasította a meghívást és mit tesz isten, arra hivatkozott, hogy már visszatért Csehországba.


Jan Cempirek és a felbérelt vietnami lány
 

Eközben a könyv persze nagyon jól fogyott, az olvasók kedvelték Lan stílusát, a cseh társadalmat vitriolosan bíráló kritikáját, amelyben felhívta a figyelmet a csehek kirekesztő magatartására valamint bepillantást engedett a 70 ezres vietnámi emigráns közösség mindennapjaiba.

Ám az újságírók nem adták fel: felkeresték a Cseh Köztársaság Vietnámi Szövetségét és mindegyik iskolát, ahova Lan állítólag járt, ám sehol sem leltek a nyomára. Az első árulkodó nyom Lan számítógépének IP címe megszerzése volt: ebből kiderült, hogy emailjeit nem Kuala Lumpurból, hanem Prágából küldi.

Ekkor a találgatások Jan Cempirek cseh szerzőhöz vezettek, akinek stílusa nagyon hasonlított Lanéhoz. Cempirek három hónapig nem nyilatkozott, majd november végén elismerte, hogy tényleg ő írta a könyvet. Időközben jelentkezett egy vietnámi fiatal lány, aki azt állította, hogy Cempirek bérelte fel, hogy egy videokliben köszönje meg a díját, amit személyesen nem vett át.

Több Csehországban élő vietnámi felháborodott azon, hogy nem közülük valaki, hanem egy cseh a szerzője a Fehér ló, arany sárkánynak, voltak akik szerint a könyvben olvasható apró részleteket csakis egy vietnámi ismerheti. Cempirek szerint a botrány új aspektusokat és témákat nyit számára, így a következő könyvének a témája a Lan-botrány lesz.