Időcsavar: egy klasszikus, aminek a feldolgozására 56 évet vártunk

.konyvesblog. | 2018. június 01. |

idocsavar.jpg

Madeleine L’Engle Időcsavar című amerikai gyerekklasszikusát az 1962-es megjelenése óta mindenki megfilmesíthetetlennek könyvelte el, majd eltelt jó pár év, és jött Ava Duvernay, egy afroamerikai női rendező, aki eddig dokumentumfilmeket készített, és egy közös videoklipet Beyoncénak és Jay-Z-nek. Társa a 30 éves álmot őrizgető producer, Catherine Hand volt, ők ketten mertek nagyban gondolkodni és megalkotni egy olyan történetet, amiről több generáció is beszélni fog. L’Engle számára a könyv kulcsmondata a „Hatalmas különbség van az egyenlőség és az egyformaság között!”, ami annyit jelent, hogy ha mindenkit ugyanolyanná próbálunk formálni, attól még nem alakul ki egyenlőség.

Amikor a huszonhetedik próbálkozás az igazi

A könyv, ahogy később a film is, hosszú, bonyodalmas folyamat után látott napvilágot. L’Engle már 17 éve írt történeteket, amikor egy kiránduláson bevillant neki egy kép három különleges nőről, akikből a regényben Mrs-ek lettek. A kiadók sorra utasították vissza az ötletét, vagy mert szerintük a fiatal olvasók számára túl nagy kihívás lett volna a témája miatt, vagy mert női főszereplő és gonosz is szerepelt benne, de akadtak olyanok is, akik szimplán a hosszúságára hivatkozva dobták vissza a kéziratot.

Madeleine L'Engele: Időcsavar

Fordította: Dési András György, Animus Kiadó, 2002, 239 oldal, 3999 HUF

 

L’Engle magát hívő kereszténynek tartotta, de a tudományról is megvolt a véleménye. “Ha valaha könyvet írok arról, hogy mit gondolok Istenről és az univerzumról, akkor ez lesz az. Ez az én zsoltárom az élethez, a kiállásom az életért a halállal szemben” - írta a naplójában. Különböző vallásos megjegyzéseket is elrejtett a történetben, az első kritikákat mégis amiatt kapta, hogy okkult elemekkel vegyítette gyerekmeséjét. (Ez nem tudható be kizárólag a kor sajátosságának. 35 évvel később egy akkor még ismeretlen, J. K. Rowling nevű író is hasonló bonyodalmakkal nézett szembe, mielőtt ő és Harry Potter meghódította a világot.) L’Engle nem adta fel és végül a huszonhatodik próbálkozás után sikerrel járt, miután édesanyja egyik barátjának segítségével felvette a kapcsolatot John Farrarral, a Farrar, Straus & Giroux kiadótól. Az Időcsavar egy évre rá megkapta a legkiválóbb gyerekkönyveknek odaítélt Newbery-medált, megjelenése óta folyamatosan újranyomják, és több mint tízmilló példányt adtak el belőle világszerte. Az Amerikai Könyvtáros Egyesülete szerint a népszerűségét a természetfeletti elemek adják, valamint az, hogy kérdőre vont bizonyos vallási hiedelmeket.

Az időt és teret átszelő kaland

A 13 éves Meg Murry és zseni kisöccse, Charles nincs könnyű helyzetben: szüleik az időt kutatják, édesapjuk pedig váratlanul eltűnik közben. Nem marad más hátra, Meg és Charles, valamint barátja, Calvin elindulnak, hogy kiderítsék, mi történhetett, ehhez pedig az időt is meg kell hajlítaniuk. Kalandjuk során megismerkednek három természetfeletti képességekkel bíró nővel: Mrs. Mellyikkel, Mrs. Mijazzal és Mrs. Kivel. Őket a vásznon Reese Witherspoon, Oprah Winfrey és Mindy Kaling alakítják.

L’Engle fantasyjának legfőbb üzenetei a bátorság, a kitartás és a csapatmunka szükségessége, valamint, hogy bízzunk a képességeinkben, de ne féljünk segítséget kérni. A könyv és a film is rávezet arra, hogy önállóan gondolkozni néha jobb, még akkor is, ha mindig kényelmesebb a könnyebb utat választani. Az Időcsavar a félelemről, a hiányérzetről, a család fontosságáról és önmagunk elfogadásáról mesél, csupa olyasmiről, ami a gyerekeket is foglalkoztatja, és reagálni is tudnak rá. Az alázatos főszereplő társai segítségével felfedez egy mások elől elrejtett világot, ahol a jók csak akkor nyerhetnek, ha összefognak a rosszak ellen.

idocsavar4.jpg

Itt az új Óz?

A producer, Catherine Hand gyerekkorában olvasta a történetet, és még Walt Disney-nek is írt egy esetleges adaptációról. L’Engle sajnos nem élhette meg a filmpremiert, 2007-ben elhunyt, de Handnek még sikerült együtt dolgoznia vele, sőt barátságot is kötöttek. A találkozás hasonló érzéseket váltott ki belőle, mint amikor először kezébe a vette a könyvet, vagy amikor megismerte a forgatókönyvíró Jennifer Lee-t (aki nem mellesleg a Jégvarázs forgatókönyvén dolgozott), és Ava Duvernay rendezőt, aki a Selma című polgárjogi dráma Oscar-jelölt rendezője.

„Ez egy űrbéli Óz Meggel, az új Dorothyval, és én vagyok Glinda! Mrs. Mellyik számomra Glinda, a jó boszorkány és Maya Angelou kombinációja. Mindkettőjük hangját hallom a fejemben, amikor beszélek” - nyilatkozta az egyik Mrs., Oprah, aki  ugyan nem olvasta a regényt, de a forgatókönyv alapján egyből beleszeretett a történetbe. Az Időcsavart egyáltalán nem tartja gyerekmesénekt, szerinte olyan időtálló lesz, mint az Óz.

Vele ellentétben Reese Witherspoon már ismerte a könyvet gyerekkorából és rettentően izgatott lett, miután DuVernay beavatta a terveibe, hiszen a rendező nem egy klasszikus átdolgozásban gondolkodott. Rengeteg változtatást szeretett volna annak érdekében, hogy a klasszikust aktuálisabbá, modernebbé tegye. „Már a gondolatától is elérzékenyülök, hogy gyerekek a moziban valódi karaktereket és színészeket látnak, akik hasonlítanak rájuk, ezáltal rájönnek, hogy bármi lehetséges. És végre női hősöket látnak majd, akik nagyon különböznek egymástól. A legtöbb gyerek életében valóban nők a hősök, és már rég itt volt az ideje ezt a megfelelő módon bemutatni” - nyilatkozta Witherspoon.

idocsavar2.jpg

A szereposztás, aminek ezentúl minden filmben meg kell jelennie

Duvernay egyáltalán nem várta a Disney hívását, hiszen női rendezők nem sokszor kapnak lehetőséget egy 100 millió dolláros fantasy megvalósítására, végül mégis ő lett az első afroamerikai nő, aki eljutott idáig. Ám amikor felajánlották neki munkát, nem fogadta el egyből. Soha nem olvasta a könyvet, így csak akkor gondolkodott el, amikor a kezébe került a forgatókönyv. Tendo Nagenda, a Disney egyik munkatársa hívta fel a figyelmét arra, hányféle világot teremthet meg a filmjében,  és emlékeztette arra is, hogy mindenről ő dönthet.

A Disney hatalmas szabadságot adott DuVernaynak, aki ezért bátrabban szakadt el az írott szövegtől. Az egyik ok, amiért az Időcsavart sokáig nem filmesítették meg, az Beste néni karaktere, aki egy szem nélküli, nehezen ábrázolható élőlény, aki Meg kalandjának egyik meghatározó, ám aggodalmakkal teli pontján bukkan fel. Több szereplő is segíti a kislányt, de Beste nénivel telepatikusan kötődnek egymáshoz, ő biztosítja számára a nyugodt környezetet, a biztonságot, és ösztönzi rá, hogy bízzon a saját döntéseiben. Beste néni népszerűsége ellenére az alkotók a karakter kihagyása mellett döntöttek, ráerősítve ezzel arra, hogy Megnek egyedül kell választ kapnia a kérdéseire.

A lány a Happy Mediumtól (a könyvben: Arany Közép néni) kap kisebb segítséget az útja során, akiből a filmben férfi lett, méghozzá a Másnaposokból (is) ismert Zach Galifianakis. Ő egy interjúban arról beszélt, hogy nemcsak a lányoknak, de a fiatal fiúknak is tanulságos lehet megnézni a filmet. „Fontos megmutatni a fiatal fiúknak és férfiaknak, hogy minden rendben van azzal, ha kicsit érzelgősebbek. Ez a sebezhetőség csak erősebbé teszi őket. Engem nagyon férfias módon neveltek, ahogy rengetek másik embert is. Örülök, hogy így alakult, de visszatekintve rájöttem, hogy itt az idő létrehozni az egyensúlyt, és ez az, amiről a Happy Medium karaktere szól.”

Új szál a filmben az is, hogy Meget zaklatja az egyik osztálytársa, amivel a rendező az iskolai zaklatásra próbálja felhívni a figyelmet. A legnagyobb változás a Murry családdal történt, akik a könyvben egy Connecticutban élő fehér család. Meg Murry az író képzeletében vörös hajú lányként született meg, ám Storm Reid, a Meget alakító színésznő barna hajú és afroamerikai. A szülőket Chris Pine, és az afrikai apától származó Gugu Mbatha-Raw alakítja. Deric McCabe, vagyis Charles  amerikai és fülöp-szigeteki felmenőkkel is rendelkezik, és a vásznon ráadásul örökbe fogadott gyerek. Egy ilyen népszerű könyv esetében nagyon bátor húzás ennyire érzékeny változtatásokat véghez vinni, gondoljunk csak a Harry Potter és az elátkozott gyermek fekete Hermionéje körül kialakult botrányra. Szerencsére ezeket a változtatásokat pozitív visszhang fogadta, a Times kritikusa szerint a szereposztás egy “szívesen látott innováció és az új norma kinyilatkoztatása”, és ezentúl minden filmnek így kellene kinéznie. A könyv népszerűsége ellenére a film azonban több negatív kommentet is kapott. Egyes kritikusok túl rövidnek és darabosnak tartották, és Oprah-val ellentétben, aki szerint a film nem csak gyerekeknek szól, többen is azt tanácsolták, hogy nézzük a filmet a gyerekek szemén keresztül. A Variety szerint a könyv sikerét pont azt adta, hogy az olvasók szabadjára engedhették a fantáziájukat, de ez a filmben már nem lehetséges.

Minden kritika ellenére azonban Ava DuVernay változtatásai a valódi világra reflektálnak. „Semmi olyat nem csinálunk, amit ezelőtt ne tehettek volna meg. A kérdés az, hogy eddig miért nem tették.”

Ki az a Madeleine L’Engle?

Az író, akinek több mint 50 könyve jelent meg, és természetfeletti világa gyerekek millióival szerettette meg az olvasást. L'Engle idén lenne 100 éves, de 2007-ben elhunyt.

idocsavar3.jpg

Ha kevés könyved van, hát írj magadnak!

L’Engle kedvenc könyve gyerekként Louise Maud Montgomerynek története volt, akit a Váratlan utazás című tévésorozat miatt is ismerhetünk, amely az ő könyvei alapján készült. L’Engle egyedüli gyerekként rengeteget fantáziált és álmodozott: „Ahogy tollat tudtam tartani a kezemben, leveleket írtam. Korán kezdtem, abban az időben nem volt túl sok könyvünk. Arra pedig, hogy több könyvet szerezzek, azt az egyetlen megoldást találtam, hogy én magam kezdem el őket írni.”

A gondolkodó szív

Gyerekként rossz jegyeket szerzett matekból, irodalomból viszont annál jobbakat, ezért is meglepő, hogy amikor felfedezte a kvantummechanikát és a részecskefizikát, teljesen magába szippantotta őt. Az iskolában ezt soha nem tanították neki, viszont saját maga miatt megtanulta. 1942-ben kezdett Einsteint olvasni, majd 1961-ben kezdte el írni az Időcsavart. Egyik karakterét, egy szív nélküli agyat, egy fizikus tanulmányának elolvasása után találta ki, aki szerint a szív is gondolkozik.  

Hogyan került az Időcsavar az űrbe

A könyv óriási hatással volt a fiatalokra, Janice Voss például miatta lett asztronauta és vitt magával az űrbe egy példányt. A vicces az, hogy Voss megkérdezte erről az írót, akinek csak annyi volt a válasza, hogy a könyv helyett inkább őt vigye magával.

Rossz lesz

Az Időcsavarnak 2003-ban már bemutatták egy tévéadaptációját, de az még az író szerint is rossz lett: „Úgy gondoltam, hogy rossz lesz, és az is!” Ezután nem csoda, hogy egy ilyen nagy sikerű klasszikusnak még egyszer megpróbáltak nekifutni. A mostani verziót sajnos L’Engle már nem láthatta, de huzamosabb ideig együtt dolgozott a producerrel, Catherine Handdel.

A vallás egy kihívás

Annak ellenére, hogy műveiben hangsúlyos szerepet kap a mágia, fontosnak tartja a vallást is. Isten és a hit valamilyen formában mindig jelen van, de elmondása alapján nem tudatosan. „Egy olyan világban élek, ami szerintem Istennel kezdődött, így az ő jelenléte mindig ott van”. A vallásra úgy tekintett, mint egy kihívásra. Egy kihívásra, amiben hinni kell Istenben, és hogy a létezésünk nem véletlen. Az Időcsavar első kritikáit pont emiatt a hívő keresztényektől kapta, miután a könyvben összemosódva jelenik meg L’Engle véleménye a vallásról és az univerzumról.

Szerző: Raposa Renáta

A cikk eredetileg a Könyves Magazin 2018/1. számában jelent meg.