Hogyan legyünk jobb írók?

Fleuriste | 2012. augusztus 23. |

Reménybeli írópalánták mindig is keresték-kutatták, mi lehet a Nagy Titok, hogyan válhat íróvá, vagy még jobb íróvá valaki. A nagy öregek közül néhányan szívesen számoltak be saját tapasztalataikról. Most mások mellett Henry Miller, Margaret Atwood és Neil Gaiman tanácsai közül válogattunk ki néhány gyöngyszemet.

Henry Miller amerikai író szerint fontos, hogy egyszerre csak egy könyvön dolgozz. Felejtsd el azokat a könyveket, melyeket meg akarsz írni, koncentrálj arra az egyre, amelyet éppen írsz. Ne légy ideges: dolgozz higgadtan és örömmel, ugyanakkor az is fontos, hogy ne a hangulatod, hanem az előre kitűzött munkameneted határozza meg, hogy írsz-e vagy sem, a kitűzött időpontban azonban hagyd abba a munkát. Ne feledkezz meg arról sem, hogy időről időre kimozdulj, menj emberek közé, guríts le egy-két pohár italt, ha ahhoz van kedved, az írás azonban mindig az első szerepet töltse be az életedben.

George Orwell A politika és az angol nyelv című esszéjében óva int attól, hogy elcsépelt metaforákat, hasonlatokat vagy egyéb szófordulatokat használj. Ne használj hosszabb szót, ha van rövidebb is, sőt, ha egy adott szót akár ki is hagyhatsz, akkor szívfájdalom nélkül válj is meg tőle. Nem tanácsos idegen szavakat, tudományos kifejezéseket használni abban az esetben, ha annak létezik köznapi megfelelője, és ha egy mód van rá, kerüld a szenvedő szerkezetet, különösen, ha aktívat is használhatsz helyette.

Margaret Atwood csupa-csupa praktikus tanáccsal látja el az arra kíváncsiakat. Így fontosnak tartja, hogy repülőgépen csak ceruzával írj, mert a toll szivároghat. Ha azonban a ceruzádnak kitörik a hegye, akkor nem tudod kihegyezni a gépen, éppen ezért kapásból két ceruzát vigyél magaddal. Szintén a gyakorlati tanácsok közé tartozik, hogy időről időre mozgasd át a hátizmaidat, mert a fájdalom csak elvonja a figyelmedet. Jó tanács, hogy igyekezz megragadni az olvasó figyelmét, igaz, ez leginkább akkor működik, ha a saját magadét is fenn tudod tartani. Kezdő íróként jó, ha észben tartod: nincs ingyen ebéd. Az írás kemény meló, egyúttal hazárdjáték is.

Mások segíthetnek egy picit, de neked egyedül kell megbirkóznod a feladattal. Senki sem kényszerített arra, hogy ezt csináld: te választottad, ezért most ne nyafogj. Nem árt, ha van olyan barátod, akinek azért a kezébe nyomhatod a készülő remekművet, vessen bele egy pillantást, mielőtt egy kiadó ajtaján kopogtatnál vele. Ez a barát azonban lehetőleg ne legyen olyan személy, akivel romantikus kapcsolatban élsz, mert akkor annak könnyen szakítás lehet a vége.

Neil Gaiman első tanácsa így hangzik: „Írj!” A dolog nem olyan ördöngös: írd le egyik szót a másik után, találd meg a megfelelő kifejezéseket, majd azokat is írd le. Fejezd is be az írásodat, majd tedd félre, és később olvasd el úgy, mintha soha az életben nem olvastad volna még. Mutasd meg olyan barátaidnak, akiknek adsz a véleményére, és akik kedvelik is a tiédhez hasonló témákat, könyveket. Ha valaki azt mondja, hogy a történetben ez vagy az a dolog zavarta őket vagy valahogy nem jött át nekik, akkor szinte mindig igazuk van. Ha egészen pontosan megmondják, hogy mi volt az, és szerintük hogyan kellene kijavítanod, akkor szinte mindig tévednek.

Richard Ford amerikai író és novellista egészen rövid, de annál velősebb tanácsokkal látja el a reménybeli szerzőket. Így olyan emberrel köss házasságot, akit szeretsz, és aki jó ötletnek tartja, hogy író vagy. Ne legyenek gyerekeid, ne olvass kritikát, és ne is írj kritikákat. Ne irkálj leveleket a szerkesztőnek (úgyse törődik vele), ne kívánj rosszat a kollégáidnak, és lehetőleg ne igyál és ne írj egyazon időben.

Elmore Leonard amerikai író és forgatókönyvíró tanácsai szintén megszívlelésre érdemesek. Eszerint soha ne kezd a könyvedet az időjárás leírásával, és hagyd a csudába az előszót is. Ne vidd túlzásba a felkiáltójeleket!!!!!!! Ne bíbelődj részletekbe menően a szereplők, tárgyak, helyszínek leírásával. Ezenkívül próbáld meg kihagyni azokat a részeket, melyeket az olvasók nagy eséllyel úgyis átugornának. És a legfontosabb: ha az adott rész felolvasva írott szövegnek hangzik, azonnal írd át.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Ezért érdemes edzened a képzeleted „izmait”

Egy új könyv szerint a gazdag képzelet nem valami isteni adottság, hanem fejleszthető tulajdonság. Le is írja, hogyan.

...
Zöld

Klímaváltozás helyett „halálos klímapusztítás”: ez a csere téged rávenne a cselekvésre?

Nem elég hatékonyak a jelenlegi kifejezéseink, amikor a klímaváltozás fenyegetéseiről beszélünk, állítja az ELTE PPK kutatója. Forgács Bálint új nyelvhasználatot javasol, hogy súlyának megfelelően kezelhessük a problémát. Mi könyveket ajánlunk a hír mellé.

...
Zöld

Kreatívabbak a babák, mint eddig gondoltuk + 5 könyv a kreativitásról

Magyar babák vettek részt abban a kutatásban, melyből kiderült, hogy a babák elég korán képesek kreatív módon kombinálni különböző fogalmakat. Könyvek hírek mellé.