Európai Irodalmi Díjat kapott Szvoren Edina

.konyvesblog. | 2015. április 15. |

szvoren-3_20110922102941_41.jpgSzvoren Edina elbeszéléskötete, a Nincs, és ne is legyen  is megkapta idén az Európai Irodalmi Díjat - ezt Navracsics Tibor oktatásért, kultúráért, ifjúságért és sportért felelős uniós biztos jelentette be a Londoni Könyvvásáron.

"Szvoren Edina elbeszéléseit megterhelő olvasni, hangzik el sokszor különböző szerzők recenzióiban. Pedig szépen, visszafogottan és szikáran ír, jelzőket alig találunk. Azért nehéz olvasni, mert pontosan tárja fel szereplői életét, gondolkodását: nem lehet felületesen olvasni, bele kell merülnünk a novelláiba, szembesülnünk a különböző szereplők drámáival. Szvorent azért nehéz tehát olvasni, mert saját életünk döntéseivel, csapdáinkkal és a világunk hazugságaival szembesít" - írtuk a Nincs, és ne is legyenről. 

Szvoren Edina 1974-ben született Budapesten. 1998-ban szerzett diplomát a Zeneakadémián, 2005 óta publikál rendszeresen, azóta több díjat és ösztöndíjat is elnyert. Első elbeszéléskötete Pertu (ITT tudsz beleolvasni) címmel jelent meg 2010-ben, a második, amely az európai elismerést is elnyerte, két évvel később, 2012-ben a Palatinus Kiadónál. 

Szvoren Edina a kitüntetettek között van még az osztrák Carolina Schutti, a francia Gaelle Josse, a horvát Luka Bekavac, az ír Donal Ryan, az olasz Lorenzo Amurri, a litván Undine Radzeviciute, a norvég Ida Hegazi Hoyer, a lengyel Magdalena Parys, a portugál David Machado, a szlovák Svetlana Zuchova, és asvéd Sara Stridsberg.

Az Európai Irodalmi Díjat az Európai Könyvkereskedők Szövetsége, az Európai Írók Tanácsa és az Európai Könyvkiadók Szövetsége alapította 2009-ben azzal a céllal, hogy felhívják a figyelmet a kortárs európai irodalomra, az európai kultúra sokszínűségére. Az elismerésre a Kreatív Európa Programban résztvevő 37 ország pályázhat, minden évben a résztvevő országok harmada részesül a díjazásban.

A díjat korábban Szécsi Noémi (2009), és Horváth Viktor (2012) is megkapta.