Éljen a grund! – Bemutatták A Pál utcai fiúkat a Vígben

.konyvesblog. | 2016. november 07. |

A hétvégén mutatták be A Pál utcai fiúkat a Vígszínházban: Molnár Ferenc világhírű regényéből a szövegkönyvet Grecsó Krisztián írta, a dalokon a Dés László és Geszti Péter szerzőpáros dolgozott, a darabot Marton László rendezte. Nemecseket Vecsei Miklós, Bokát Wunderlich József, Áts Ferit Józan László alakítja.

Molnár Ferenc műve 110 éve jelent meg először folytatásokban egy ifjúsági lapban; itthon az egyik legolvasottabb, külföldön pedig az egyik legismertebb magyar regény, több országban (például Olaszországban vagy Lengyelországban) kötelező vagy ajánlott iskolai olvasmány. Szereplői jelképekké váltak, a könyvnek köszönhetően pedig olyan szavak váltak fogalommá, mint a gittegylet, az einstand vagy a grund.

Grecsó Krisztián a premier előtt az alábbiakat posztolta a Facebook-oldalán:

„Voltak pillanatok, amikor úgy tűnt, nem lesz ebből semmi.
De hála az égnek, mégis, repül a színpadon ez a világklasszis regény, én meg az előadások, próbák után állok a hűvös Pannónia utcában, és egy-egy pillanatra megborzongok, hogy hála Dés Lászlónak, színpadra alkalmazhattam a Vígszínház házi szerzőjének legnagyobb könyvsikerét, és ha sikerült úgy megírni a szövegkönyvet, a dialógusokat, hogy a mondatok Molnáriak, akkor is ha valójában nem, hát akkor lett egy kis közöm a Pál és Mária utca sarkához... (...) Éljen a grund!”

Az előadásról még több infót ITT találtok!