Brutális borítót kapott Vágvölgyi romagyilkosságokról szóló könyve

.konyvesblog. | 2016. szeptember 26. |

Öt év kutatómunkája után elkészült Vágvölgyi B. András könyve a romagyilkosságokról. A Konkrét Könyvek gondozásában megjelenő arcvonal keleten elsősorban az elkövetőkre (a négy elítéltre és a felmerülő, el nem fogott, ám annál több elméletben szereplő háttéremberekre), a titkosszolgálati szálra, a tárgyalásokra és az igazságszolgáltatásra (első-, másod-, harmadfok) illetve azok szereplőire, a terrorizmus kérdésére, valamint a nemzetközi (a Keleti Arcvonal 1944-es megalakulásától a Lángoló Missisippin át a Németországban 2011-ben leleplezett, törökök ellen irányuló rasszista sorozatgyilkosságig) és az össztársadalmi összefüggésekre összpontosít.

A könyvet október 9-én este mutatják be a Trafóban, ezzel egyidejűleg pedig - Strasbourg, Szeged, Prága, Miskolc és Lyon után - egyszeri alkalommal újra Budapesten is látható lesz a PanoDráma verbatimdrámája a 2008-2009-ben elkövetett romagyilkosságokról.

A Szóról szóra csaknem hetvenórányi eredeti interjúját az alkotók és a színészek készítették túlélőkkel, családtagokkal, ügyészekkel, ügyvédekkel, rendőrökkel, polgármesterekkel, kisebbségi képviselőkkel, a gyilkosok munkaadójával és egyikük szerelmével. Az alkotók Galgagyörkön, Piricsén, Tarnabodon, Nyíradony-Tamásipusztán, Lakon, Sajóbábonyban és Debrecenben is jártak. Ezt egészítik ki az utca emberének feltett kérdéssorra kapott válaszok, illetve a közszereplők és a média egyes megnyilvánulásai, melyek tükröt tartanak annak a hazai légkörnek, amely nagyban hozzájárult a történtekhez. Ebből a hatalmas anyagból a legkisebb változtatás vagy stilizálás nélkül - vagyis a verbatimszínház elvei szerint - állt össze a PanoDráma előadása.

Még több infóért katt ide!