Bradbury: Vissza kellett volna menni a Holdra

Könyves Magazin | 2010. augusztus 17. |

Ray Bradbury dühös Obamára. Például azért, mert lefújta a Holdra való visszatérés programját - derül ki a hamarosan 90 esztendős, világhírű írónak a hétfői Los Angeles Timesban megjelent interjújából.

"Be kellett volna jelentenie, hogy vissza kell mennünk a Holdra. Sohasem kellett volna elmennünk onnan. A Holdra kell mennünk és kiépítenünk egy bázist, hogy rakétát lőjünk fel a Marsra, aztán a Marsra kell mennünk és gyarmatosítanunk a Marsot. Aztán, ha ezt megtettük, örökké fogunk élni" - nyilatkozott Bradbury. A Marsbéli krónikák, a Fahrenheit 451, a Gonosz lélek közeleg és A tetovált ember szerzője augusztus 22-én tölti be a 90. életévét. Los Angelesben filmvetítések és megemlékezések sorával tisztelegnek a híres alkotó, Amerika egyik legnagyobb álmodójának életműve előtt.

Bradbury a napi politikában sem ért egyet a konzervatív oldalról a "túlságosan sok" állami beavatkozás miatt bírált elnökkel. "Úgy gondolom, hogy ebben az országban forradalomra lenne szükség. Túl sok a kormányzati beavatkozás. Nem szabad elfelednünk annak a nép kormányának, a nép választotta, a népért dolgozó kormánynak kell lennie" - mondta Abraham Lincoln gettysburgi beszédét idézve az amerikai irodalom nagy öregje.
Obamának szerencséje volt a szóhasználat miatt, mert volt olyan elnök, akivel kapcsolatban Bradbury tényleg nem tett lakatot a szájára. Bill Clinton fejét például egyenesen az ülepével rokonította.

És nem tartja meg magának a véleményét, amikor a saját életművével kapcsolatos "tévhiedelmekkel" találkozik. Ray Bradbury tiltakozik az ellen, hogy munkásságát a tudományos-fantasztikus skatulyába szorítsák be. Saját megítélése szerint gazdag életművéből egyedül a Fahrenheit 451 számít sci-finek. A Holdra való visszatérést követelő író egyébként távolról sem megszállottja a műszaki kacatoknak.

"Túl sok mobiltelefonunk van. Túl sok internetünk van. Meg kell szabadulnunk ezektől a gépektől. Túl sok gépünk van manapság" - vélekedett. Nem lelkesedik a webes szolgáltatóktól sem. Még akkor sem, ha azok történetesen az ő könyveit szeretnék elektronikus formában eljuttatni a nagyközönséghez. "Tavaly három ízben is megkerestek internetes cégek, hogy feltegyék a könyveimet. Az mondtam a Yahoonak, hogy pikulát a fületekbe és menjetek a pokolba!" - mondta a Los Angeles Timesnak Ray Bradbury.