Bookline top50: Májusban tarolt Nesbø Macbeth-je

.konyvesblog. | 2018. június 25. |

A Bookline májusi sikerlistájának bőven több mint a fele új könyv lett, a nyári könyvvigasságok, a Könyvhét és a Margó Irodalmi Fesztiválra megjelenő temérdek izgalmas alkotás helyet követelt magának a listán. Első helyen végzett egy hamisítatlan svéd krimi, Auschwitz poklait felidéző könyv került a második helyre és harmadik lett Douglas Murray Európa helyzetét taglaló alkotása.

Jo Nesbø, a skandináv krimik koronázatlan királya legújabb könyvében egy igazi világirodalmi klasszikust mesél el újra: Shakespeare Macbeth-jét. A hatalomvágy és a paranoia története ezúttal egy fiatal nyomozó sorsán keresztül elevenedik meg, aki egy városi bűnbanda felszámolásán dolgozik – egészen addig, míg a hatalom csábítása meg nem kísérti.

Heather Morris könyve, Az auschwitzi tetováló Lale Sokolov történetét tárja fel, aki hosszú évtizedekig hallgatott arról, hogy az auschwitzi haláltáborban nem egyszerű fogoly volt, hanem ő végezte az újonnan érkezők tetoválását. Erről szól többek között Heather Morris könyve, ami az e-könyvek között is előkelő helyezést ért el, a második lett.

Az auschwitzi tetováló élete szerelmét találta meg a haláltáborban

Lale Sokolov évtizedeken át hallgatott arról, hogy mi történt vele és szerelmével a második világháború alatt. Sem ő, sem a felesége, Gita nem beszéltek arról, hogyan kerültek Auschwitzba és mi mindenen mentek keresztül, még saját fiúk is csak érintőlegesen tudott a családi múltról. Pedig Lale...

Bár Douglas Murray bevallottan nem szakértője a demográfiai és a migrációs témáknak, Európa furcsa halála című kötete hatalmas népszerűségre tett szert az olvasók körében. Politikai korrektséggel ritkán vádolható munkájában személyes élmények alapján mesél Európa és a menekültek viszonyáról, és a jelenséggel járó kihívásokról.

Töretlen Margaret Atwood sikere, A Szolgálólány meséje továbbra is a sikerlista állandó szereplője. Az 1985-ben megjelent regény ma sikeresebb, mint valaha. A méltán megérdemelt figyelmet nem csak a nagysikerű sorozat hozta meg, hanem a #metoo kampány szomorú aktualitása is: Gileád, és a férfiak uralmára felépített világ, amelyben a nők kiszolgáltatottan élik mindennapjaikat, a jelek szerint közelebb van, mint gondolnánk.

Tompa Andrea Omerta című regényéért idén májusban vehette át az immár harmadik alkalommal kiosztott Libri irodalmi díjat. A szakmai elismerés és a nézők szeretete nem véletlen, a különleges hangulatú regényben négy erdélyi szereplő szerelemmel és politikával átszőtt sorsán keresztül pillanthatunk be a 20. század második felének mindennapjaiba.

Tompa és Bödőcs kapta a 2018-as Libri-díjakat

Fotók: Gálos ViktorA Libri irodalmi díjat 2016-ban alapította a Libri Könyvkereskedelmi Kft. azzal a céllal, hogy díjazza az előző év legjobb szép- és tényirodalmi könyveit. A zsűri egy regényt, a közönség, egy elsőkötetes, de annál népszerűbb szerző paródiakötetét díjazta.A Libri irodalmi díj...

A Töréstesztben megismert indulat, a vadság és a harag, amely meglepte Szabó T. Anna olvasóit, a szerzőnő új kötetében, a Határban, szomorúsággal és szenvedéllyel vegyül, ám ezúttal nem a párkapcsolat áll a középpontban, hanem az egyén és a család. Ez a könyv az értelem és érzelem egyensúlyát keresve a kimondhatóság határait feszegeti.

Daniel Kehlmann a kortárs német irodalom fenegyereke, legújabb regényét, a Tyllt néhány hónappal eredeti megjelenése után személyesen mutatta be a budapesti Könyvfesztiválon. A regény címszereplője a harmincéves háború korában mutat görbe tükröt a feje tetejére fordult Európának, míg a szerző elképesztő lendülettel hirdeti, hogy bár az ember meghalhat, az életöröm halhatatlan.

Nem bolond, csak kivételesen szabad

Daniel Kehlmann látszólag a történelmi múltról írta legújabb regényét, a Tyllt, viszont nagyon hamar világossá válik, hogy ebben a kötetében is inkább a jelenről fogunk olvasni. Hiába tette ugyanis a cselekményét a 17. századba, a történelmiséget már ott bukta, amikor egy...

Talán nyáron lesz alkalmunk elvégezni pár olyan teendőt, amire év közben nem jut idő. Krivarics Ditta Régi házból új otthon című könyvéből megtudhatjuk, hogyan vágjunk bele egy lakás felújításába úgy, hogy közben magunkat is megkíméljük a komolyabb stressztől. Vajon lehetséges szemét nélkül működtetni egy háztartást? Bea Johnson válasza egy határozott igen! Zero Waste című könyvében nemcsak azt mutatja meg a szerző, miképp csökkenthetjük az életünket körbevevő felesleges tárgyak és a hulladék mennyiségét, hanem azt is, hogy ezzel párhuzamosan hogyan tehetjük boldogabbá és élménygazdagabbá mindennapjainkat.

Mese nélkül nem létezik sikerlista. Csak pár nevet kiragadva mutatunk be kiemelkedő alkotásokat a sok csodás mesekönyvből. Kertész Erzsi Panthera-könyvei egy csapásra hódították meg a fiatal olvasók szívét, a sorozat harmadik kötetét pedig a már jól ismert szereplők mellett újabb kalandok, kihívások és bajkeverők teszik ismét letehetetlenné. Jeff Kinney Egy ropi filmes naplója - A következő fejezetből kiderül, hogy hol és hogyan készülnek a filmek. Az egy ropi naplójának főhőse, Greg Heffley legújabb kalandja Hollywood színfalai mögé vezeti be az olvasót. Geronimo Stilton a világ legismertebb újságíró egere, aki A világ legnagyobb bűvésze címmel megjelent új történetében egy beszélő oroszlánszobor nyomába ered, hogy felderítse az egész Londont izgalomban tartó rejtélyt. A rajongók könyvtárának kötelező darabja lesz az Utazás a mágia történetébe című kötet, amelyet a British Library adott ki az első Harry Potter-kötet megjelenésének jubileumára. A könyvben a Roxfort Boszorkány- és Varázslóképző Szakiskolában oktatott mágiaágakat sorra véve a varázslás több ezer éves múltja tárul fel, eddig soha nem látott ritkaságokkal kiegészítve.

Szívünk rajta - Háy János meseábécéje lett a hónap könyve

A Szívünk rajta havonta mutatja be azokat a gyerek- és ifjúsági könyveket, amiket a program független zsűrije a legkiemelkedőbbeknek talál. Júniusban Háy János Alfabéta és a negyvennégy rabló című ábécés meséje lett a hónap könyve.Az olvasás és az ábécé rejtelmeibe...

A gyerek- és mesekönyvek iránti folyamatos érdeklődést látva indította el három évvel ezelőtt a Bookline a Szívünk rajta programját, hogy megkönnyítse a szülők könyvválasztását. A Szívünk rajta független szakértői minden hónapban megneveznek egy kiemelkedő alkotást, májusban a Szívünk rajta program szakmai és gyerekzsűrije szerint az Alfabéta és a negyvennégy rabló című könyv lett a hónap kiemelt könyve. A szakmai csapat részéről Ruff Orsolya újságíró szerint a könyv egyszerre kalandregény, olvasókönyv és meseábécé.

Szívünk rajta 2018 május  - Szívünk rajta matricát kapott könyvek listája

Kiadó

Szerző

Cím

Manó

Háy János

Alfabéta és a negyvennégy rabló

Manó

Tony Wolf

Nagyi meséi

Könyvmolyképző

Rachel Renee Russell

Egy zizi naplója 10.

Könyvmolyképző

Holly Webb

Az elhagyott kiskutya

Scolar

Susanne Gernhauser

A természet csodái

 

Bookline nyomtatott Top50 lista

pozíció

szerző

cím

kiadó

változás

...napja a listán

1

Jo Nesbø

Macbeth

Kossuth Kiadó

új

11

2

Dan Brown

Eredet

Gabo Kiadó

-1

82

3

Douglas Murray

Európa furcsa halála

ALEXANDRA KÖNYVESHÁZ KFT.

7

41

4

Stephen Hawking; Leonard Mlodinow

Az idő még rövidebb története

Akkord Kiadó

3

45

5

Heather Morris

Az auschwitzi tetováló

Animus Kiadó

új

12

6

Carlos Ruiz Zafón

Lelkek labirintusa

Európa Könyvkiadó

új

19

7

Vámos Miklós

töredelmes vallomás

Athenaeum Kiadó

új

17

8

Boldizsár Ildikó

Hamupipőke Facebook-profilja

Jelenkor Kiadó

új

14

9

Robin Cook

Sarlatánok

Geopen Kiadó

-3

44

10

Varró Dániel

Aki szépen butáskodik

Jelenkor - Centrál Média

új

27

11

Yuval Noah Harari

Homo Deus

Animus Kiadó

1

148

12

Danielle Steel

Veszélyes játszmák

Maecenas Könyvkiadó Kft

új

29

13

Lucinda Riley

Gyöngynővér

General Press Kiadó

új

24

14

Bödőcs Tibor

Addig se iszik

Helikon Kiadó

8

233

15

Moldova György

Az új császár új ruhája

Urbis Könyvkiadó

6

40

16

Yuval Noah Harari

Sapiens

Animus Kiadó

-11

145

17

Daniel Kehlmann

Tyll

Magvető Könyvkiadó

új

10

18

Kondor Vilmos

A korona ügynöke

Libri Könyvkiadó

11

37

19

Edith Eva Eger

A döntés

Libri Könyvkiadó

-4

193

20

Esterházy Péter

Az olvasó országa

Magvető Könyvkiadó

új

14

21

Szepes Mária

Szepes Mária - Meditációk

Édesvíz Kiadó

új

27

22

Zöldi Gergely

Koncz Zsuzsa

Corvina Kiadó

új

12

23

Mary Jo Putney

A lázadó özvegy

General Press Kiadó

új

23

24

R. Kelényi Angelika

Az ártatlan 3.

Álomgyár Kiadó

új

22

25

Dan Simmons

Terror

Agave Könyvek

23

34

26

Jodi Picoult

A tizedik kör

Athenaeum Kiadó

új

7

27

Jason Matthews

Vörös veréb

Agave Könyvek

-10

53

28

Görög Ibolya

Summa Summarum

Athenaeum Kiadó

új

24

29

Fiona Cummins

Eljön

MŰVELT NÉP KÖNYVKIADÓ KFT

új

20

30

Lars Kepler

Lesben

Animus Kiadó

új

10

31

Baráth Viktória

Egy év Rómában

Álomgyár Kiadó

új

10

32

Nick Hornby

Cicikrisztus

Helikon Kiadó

új

27

33

M. C. Beaton

Agatha Raisin és a boszorkányszombat

Erawan Könyvkiadó

új

7

34

Gayle Callen

A hamis menyasszony

HarperCollins Magyarország Kft

új

18

35

Bauer Barbara

Az élet hangja

Jaffa Kiadó

új

7

36

Szabó T. Anna

Határ

Magvető Könyvkiadó

új

7

37

Paul Auster

4 3 2 1

Európa Könyvkiadó

új

10

38

Robert Lawson

A lélek útja

Trivium Kiadó

-34

59

39

Rachel Renee Russell

Egy Zizi naplója 10. Egy nem túl tökéletes kutyacsősz meséi - Kutyapesztra

Könyvmolyképző Kiadó Kft.

új

10

40

Ernest Cline

Ready Player One

Agave Könyvek

új

25

41

Naomi Alderman

A hatalom

21. Század Kiadó

új

13

42

Kertész Erzsi

Panthera 3. - A párduc hazatér

Pozsonyi Pagony

új

6

43

Douglas Preston, Lincoln Child

Az obszidiánkamra

General Press Kiadó

új

18

44

Karin Slaughter

Apja lánya

HarperCollins Magyarország Kft

új

13

45

J. R. R. Tolkien

Beren és Lúthien

Európa Könyvkiadó

új

10

46

Kristina Ohlsson

Vétkesek

Animus Kiadó

új

9

47

David Autere

Máglyatűz

Reakció Kiadó Kft.

új

18

48

David Levithan

Nap nap után - Filmes borítóval

Maxim Könyvkiadó

új

27

49

Elena Favilli, Francesca Cavallo

Esti mesék lázadó lányoknak

Móra Könyvkiadó

5

82

50

Michael Wolff

Tűz és düh

Athenaeum Kiadó

új

27

 

Bookline e-könyv Top10 lista

pozíció

szerző

cím

kiadó

változás

...napja a listán

1

Vámos Miklós

töredelmes vallomás

Athenaeum

új

15

2

Yuval Noah Harari

Homo Deus

Animus Kiadó

5

145

3

Yuval Noah Harari

Sapiens

Animus Kiadó

3

145

4

Camilla Läckberg

A boszorkány

Animus Kiadó

-3

66

5

Daniel Kehlmann

Tyll

Magvető

új

11

6

Kondor Vilmos

A korona ügynöke

Libri Kiadó

4

37

7

Zoltán Horváth

Port Arthurtól Csuzimáig - Tengeri harcok az orosz-japán háborúban

Horváth Zoltán

új

19

8

Sarah Pinborough

13 perc

21. Század Kiadó

-4

52

9

Molnár Dorka

Esküszöm, hogy rosszban sántikálok

Publio

új

26

10

Jo Nesbø

Szomjúság

Animus Kiadó

-5

170