Ajándék ez a nap - Írómozi Esterházy Péterrel

.:wendy:. | 2011. február 23. |

A Litera irodalmi portál és a Nyitott Műhely januárban írói filmklubot indított. A sorozatban kortárs írók kedves filmjeit vetítik havi egy alkalommal.
A vetítések után - mint klasszikus filmklubban - beszélgetések következnek, amelyekben nem csak a vendégek vallanak majd filmmel kapcsolatos gondolataikról, de számítanak a jelenlévő közönség aktív értelmezői részvételére is.

A sorozat bevezető vetítése rendhagyó alkalom volt. Január 21-én, a Magyar Kultúra Napja előestéjén a magyar filmtörténet egyik legkülönösebb alkotását, Bódy Gábor: Nárcisz és Psyché című filmjét tekinthette meg a közönség.

Ám a valódi Írómozi 2011. február 23-án, szerdán 19 órától ESTERHÁZY PÉTER mozijával indul.

ESTERHÁZY PÉTER Gothár Péter: AJÁNDÉK EZ A NAP (1979) című alkotását választotta sok kedves filmje közül.

Az Ajándék ez a nap: drámai eseményekkel teli történet egy nőről, aki elhatározta, hogy új lakást szerez. Zeman Irén harmincéves óvodai tanárnő, aki viszonylag rossz körülmények között él, egy idősebb társbérlővel együtt. Etelka halála azonban szétzúzza Irén rendezett életét. Elhatározza, hogy minden áron új lakáshoz jut, abban a hitben, hogy a változás jó irányba tereli a dolgokat… Az Ajándék ez a nap az egyik első igazi “dogma-film”. A soha be nem fejezett épületek, a kényszerpályára kerülő emberi kapcsolatok filmje. Gothár Péter ezzel a művével elnyerte a Velencei Filmfesztivál Arany Oroszlán-díját. Szereplők többek közt: Esztergályos Cecília, Pogány Judit, Hetényi Pál, Szabó Lajos, Derzsi János, Major Tamás, Reviczky Gábor. A filmet Koltai Lajos fényképezte, zenéjét Selmeczy György jegyzi. Forgatókönyvét a rendező Zimre Péterrel közösen írta.
(Gelencsér Gábor írása a filmről.)

A 92 perces vetítést rövid bevezető előzi meg, majd a film után beszélgetés következik Esterházy Péterrel. A beszélgetést vezeti: Nagy Gabriella.

A sorozat további eseményein SPIRÓ GYÖRGY (március 23.), MARNO JÁNOS (április 27.) és TAKÁCS ZSUZSA (május 25.) választott filmjei láthatóak majd, az írókkal - és a közönséggel - a Litera szerkesztői beszélgetnek.