Ajándék ez a nap - Írómozi Esterházy Péterrel

.:wendy:. | 2011. február 23. |

A Litera irodalmi portál és a Nyitott Műhely januárban írói filmklubot indított. A sorozatban kortárs írók kedves filmjeit vetítik havi egy alkalommal.
A vetítések után - mint klasszikus filmklubban - beszélgetések következnek, amelyekben nem csak a vendégek vallanak majd filmmel kapcsolatos gondolataikról, de számítanak a jelenlévő közönség aktív értelmezői részvételére is.

A sorozat bevezető vetítése rendhagyó alkalom volt. Január 21-én, a Magyar Kultúra Napja előestéjén a magyar filmtörténet egyik legkülönösebb alkotását, Bódy Gábor: Nárcisz és Psyché című filmjét tekinthette meg a közönség.

Ám a valódi Írómozi 2011. február 23-án, szerdán 19 órától ESTERHÁZY PÉTER mozijával indul.

ESTERHÁZY PÉTER Gothár Péter: AJÁNDÉK EZ A NAP (1979) című alkotását választotta sok kedves filmje közül.

Az Ajándék ez a nap: drámai eseményekkel teli történet egy nőről, aki elhatározta, hogy új lakást szerez. Zeman Irén harmincéves óvodai tanárnő, aki viszonylag rossz körülmények között él, egy idősebb társbérlővel együtt. Etelka halála azonban szétzúzza Irén rendezett életét. Elhatározza, hogy minden áron új lakáshoz jut, abban a hitben, hogy a változás jó irányba tereli a dolgokat… Az Ajándék ez a nap az egyik első igazi “dogma-film”. A soha be nem fejezett épületek, a kényszerpályára kerülő emberi kapcsolatok filmje. Gothár Péter ezzel a művével elnyerte a Velencei Filmfesztivál Arany Oroszlán-díját. Szereplők többek közt: Esztergályos Cecília, Pogány Judit, Hetényi Pál, Szabó Lajos, Derzsi János, Major Tamás, Reviczky Gábor. A filmet Koltai Lajos fényképezte, zenéjét Selmeczy György jegyzi. Forgatókönyvét a rendező Zimre Péterrel közösen írta.
(Gelencsér Gábor írása a filmről.)

A 92 perces vetítést rövid bevezető előzi meg, majd a film után beszélgetés következik Esterházy Péterrel. A beszélgetést vezeti: Nagy Gabriella.

A sorozat további eseményein SPIRÓ GYÖRGY (március 23.), MARNO JÁNOS (április 27.) és TAKÁCS ZSUZSA (május 25.) választott filmjei láthatóak majd, az írókkal - és a közönséggel - a Litera szerkesztői beszélgetnek.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Pogátsa Zoltán: Rá kell jönnünk, hogyan haladjuk meg a kapitalizmust

Litkai Gergely podcastsorozatának novemberi témája a Fenntartható gazdaság vagy társadalmi összeomlás című kötet, amiről a szerzővel, Pogátsa Zoltán közgazdász-szociológussal beszélgettek.

...
Zöld

Legendás, ismeretlen, regényes, sétálós – 10+1 új könyv a 150 éves Budapestről

Budapest 150 éves születésnapján a város sokszínűségét és sokféleségét hangsúlyozva válogattunk össze róla szóló, (egy kivételével) friss kiadású könyveket. Vessz el az ismeretlen ismerős Budapesten!

...
Zöld

A hagyománytisztelet egy iszonyú gyorsan változó világban öngyilkos stratégia

Az ember vége, a természet esélye című új könyve apropóján Jordán Ferencet népességcsökkentésről, az ember rendmániájáról, visszavadításról, hibás fókuszról és a kötet zavarba ejtő címéről is kérdeztük. Interjú.

ADVENT
...
Könyves Advent

A Baska magyarul beszél egy Benes-dekrétumok elől menekülő család drámájába avat be

A 12 éves Baska József és családja 1947-ben menekült Magyarországra a Beneš-dekrétumok és a kitelepítés elől. Felnőttként megírta, hogy mi történt azon a sorsdöntő téli éjszakán. Olvass bele a kötetbe!

...
Könyves Advent

Egy autista srác természethez írt szerelmes levele

Dara McAnulty magával ragadó, lírai hangvételű könyve, az Egy ifjú természetbúvár naplója a természettel való mély kapcsolatát tárja fel, de olvashatunk benne az aktivista munka és az autista lét mindennapi kihívásairól és örömeiről is. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Rosszul végződő, abszurd és megbocsájtó mesék – 8 prózakötet karácsonyra

Három fiútestvér, három nemzedék, egy zombianyu és megannyi izgalmas sztori. Például családtörténetek és tönkretett szerelmek, metsző irónia és őrült tanmesék. 8 friss magyar prózakötetet ajánlunk.

...
Könyves Advent

Jézus korában is kórházban születtek a kisbabák? Keresd a választ a Bibliai Kisokosban!

Bibliai Kisokos csupa olyan kérdést tesz föl, amelyet minden Biblia iránt vagy napjaink bibliai vonatkozású helyszínei, kultúrtörténeti eseményei iránt érdeklődő gyermek vagy épp felnőtt fejében is megfogalmazódhat. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Mister Morrison állatlexikona megmutatja milyen változatos és gyönyörű az élővilág

A Mágikus állatok iskolája rajongói számára igazi csemege Mister Morrison állatlexikona, melyben minden tudnivalót összeszed az egyes állatokról. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Megható, varázslatos, vicces – 10 karácsonyi gyerekkönyv az adventi hangolódáshoz

Karácsonyhoz közeledve 10 olyan gyerekkönyvet ajánlunk, melyek valamilyen módon kötődnek a kicsik által várva várt ünnephez.