Adunk pár tippet, hogy mit vegyen karácsonyra a gyereknek! - 2. rész

.konyvesblog. | 2016. december 06. |

karacsony.jpgÖsszeállításunk első részében már bemutattunk párat azokból az új gyerekkönyvekből, melyeket mi is szívesen tennénk a fa alá. Már akkor folytatást ígértünk, itt van tehát az újabb adag: van közöttük gyerekgasztro, hollywoodi adaptációra váró, újrarajzolt klasszikus és nyomozós is. (Adunk pár tippet, hogy mit vegyen karácsonyra a gyereknek! - 1. rész)

Kertész Erzsi: Panthera - a Hógömb fogságában

Kertész Erzsi: Panthera - a Hógömb fogságában

Pozsonyi Pagony, 2016, 328 oldal, 2990 HUF

 

Az osztályból eredetileg csak ketten akartak hegymászók lenni: Gekkó és Hétfejű Helga. Bezzeg, amikor hegymászótanfolyamot hirdettek a városban, mindenki más is felkapta a fejét. A plakát egy titokzatos hegyet ábrázolt, a Pantherát, amely a nevét feltűnő formájáról kapta, hiszen a csúcsán lévő két szikla bizonyos nézetből egy párduc égnek emelt, kitátott állkapcsára emlékeztet. A tanfolyamot egy Meredek Johnny nevű hegymászó tartotta (ő csak később lett gyanús), és az osztályból végül hatan – Gekkó, Helga, Vince, Noémi, Virág, és a mesélő, Kismukk – kaptak engedélyt otthonról, hogy hegymászótanoncnak álljanak. Akkor még senki sem sejtette, hogy a hatból ötüket hamarosan bezárják majd egy hógömbbe. A kötetet Bernát Barbara illusztrálta.

Giulia Malerba-Febe Sillani: Ízes bolygó

Giulia Malerba-Febe Sillani: Ízes bolygó

Fordította: Túri Zsuzsanna, Manó Könyvek, 2016, 72 oldal, 5490 HUF

 

Ki mondta, hogy egy térképen csak hegységeket, folyókat vagy városokat lehet böngészni? A Malerba-Sillani szerzőpáros gasztroszemüveget húzott, és az ételeiken keresztül mutatja be az egyes országokat és nemzeteket. Az ízes kartográfiában nemcsak a tipikus ételek, és ezek története, összetevői  kaptak helyet, hanem  bizarr különlegességek is, így kiderül belőle, hogy hol esznek férges sajtot, mérgező húsú halat, vagy épp grillezett tengerimalacokat. A magyar összeállítás sorra veszi a hazai konyha főbb alapanyagait és ételeit, így a lángostól a gulyásig mindenki kikeresheti a saját kedvencét.

Tuutikki Tolonen: Mumusdadus színre lép

Tuutikki Tolonen: Mumusdadus színre lép

Fordította: Kovács-Győrffy Éva, Babilon Kiadó, 2016, 316 oldal, 3490 HUF

 

Az egész úgy kezdődött, hogy a finn Tuutikki Tolonen akkor hatéves fia megszólalt a reggelinél: „Tegnap bemondták a rádióban, hogy az összes anyukának vakációra kell mennie, és mumusok veszik át a helyüket”. Az írónőben annyira megragadt ez a mondat, hogy egy egész könyvet kanyarított belőle, ez lett a Mumusdadus színre lép, amely 2015-ben a legjobb gyerekkönyv díját kapta Finnországban, a legfrissebb hírek alapján pedig Hollywood már le is csapott a filmjogokra. A sztori szerint egy háromgyerekes anyuka – eléggé rejtélyes módon – kéthetes utazást nyer, a gyerekeire, Hannára, Artúrra és Matildára pedig a távollétében egy pinceszagú, nagybundás mumus vigyáz. Megjelenésébe persze kódolva van a kaland.

Szabó Magda: Bárány Boldizsár

Szabó Magda: Bárány Boldizsár

Móra Könyvkiadó, 2016, 104 oldal, 2499 HUF

 

A vásott, iskolakerülő kisbárány, Boldizsár sok borsot tör környezet orra alá, ám a csintalankodások, rosszalkodások egyszer visszaütnek. Boldizsár sok-sok „bégetésen”, azaz fejezeten keresztül tanulja meg, hogy a jóság vagy legalábbis a jóra való törekvés sokkal hálásabb, és bárányilag sokkal kifizetődőbb tevékenység. Szabó Magda verses meséje eredetileg 1958-ban jelent meg, az új kiadásban Kismarty-Lechner Zita álmodta újra Bárány Boldizsár kalandjait.

Lackfi János: Szerelmi nyomozás

Lackfi János: Szerelmi nyomozás

Scolar Kiadó, 2016, 160 oldal, 2450 HUF

 

Bálint osztályában mindenki zseni valamiben, az összes tanár velük példálózik, ezért utálják őket a bések, cések, dések. Van, aki a zenében,  a táncban, a filozófiában vagy a giliszták biológiájában penge, más csak simán izmos és erős. Bálint élete akkor fordul fel fenekestül, amikor egy cetlit talál a padjában. „Szerintem a Bálint tök helyes, totál belezúgtam… Love.” Innentől kezdve a fiú kíváncsiságtól vegyes gyanakvással lesi az osztálytársnőit, és szűkíti le a kört arra az egy személyre, aki talán a levelet írhatta. A szerelmi nyomozást nem várt fordulatok akasztják meg, és Bálintnak minden ravaszságát be kell vetnie, hogy sikerrel járjon. Lackfi János szerelmi krimijét P. Szathmáry István illusztrálta.

Dóka Péter: Viharlovag – Fekete Eső

Dóka Péter: Viharlovag – Fekete Eső

Móra Könyvkiadó, 2016, 280 oldal, 2499 HUF

 

Szörény király mindenkit a palotájába hívott, aki számít. Az összes bajnokot, lovagot, kardforgatót. Veszélyben a haza, lehet, hogy háború lesz. Bár a tehenekre vigyázó tizenkét éves Azovil se nem bajnok, se nem kardforgató, és lovagnak a legkisebb jóindulattal sem lehetne nevezni, elhatározza, hogy ő is csatába száll. Hősies helytállásának köszönhetően – melynek eredményeként Szörény király megmenekül a kínhaláltól – a nagyerejű fiúnak ritka szerencsében lesz része, hiszen Igazi Lancelot és Jolóka törpe kíséretében lovagi küldetésre indulhat. A tét pedig nem kisebb, mint az ország és a világ megmentése a pusztulástól.

Dániel András: Kuflik a hóban

Dániel András: Kuflik a hóban

Pozsonyi Pagony, 2016, 50 oldal, 1990 HUF

 

Ilyenkor télen alig történik valami érdekes – sóhajtotta az egyik kulfi, és persze, hogy nem lett igaza. Már az kész kaland, ha ketten jóbogyó-szedésre indulnak, amire havonta csak egyszer van lehetőségük. Mindennek a tetejébe fejtörős nap van, így Pofánka és Titusz csak akkor állhat neki a jóbogyó-szüretnek, ha megválaszolja az ötszemű lény teljesen értelmetlen fejtörőjét. A happy end még ekkor sem garantált, hiszen a kufliknak még vissza kell találniuk a kupacaikhoz, melyek hol hóteknősnek, hol pedig hógolyó-hegynek álcázzák magukat.

John Hughes: Reszkessetek, betörők! - A jól ismert történet képeskönyvben

John Hughes: Reszkessetek, betörők! - A jól ismert történet képeskönyvben

Fordította: Varró Zsuzsa, Naphegy Kiadó, 2016, 40 oldal, 2990 HUF

 

A nyolcéves Kevin McCallister figurája lassan annyira összeforr a karácsonyi ünnepekkel, mint a csillagszóró és a mákos bejgli. A filmet 1990-ben mutatták be, Chris Columbus rendezte és John Hughes írta, utóbbi jegyzi a kis Kevin karácsonyi kalamajkáit bemutató képeskönyvet is. A sztori szerint a fiúnak elege lesz népes családjából, és azt kívánja, bárcsak eltűnnének. Kívánsága hamar teljesül, a karácsonyi vakációra készülő család ugyanis egyszerűen otthon felejti a fiút. Kevin napjai akár békésen is telhetnének, ha a környéket fosztogató betörő páros nem vetne szemet a McCallister-házra. A kötetet Kim Smith illusztrálta.

Torben Kuhlmann: Armstrong - Egy egér kalandos utazása

Torben Kuhlmann: Armstrong - Egy egér kalandos utazása

Fordította: Várnai Péter, Partvonal Könyvkiadó, 2016, 120 oldal, 3800 HUF

 

Lindbergh után újabb ikon, ezúttal Neil Armstrong előtt tiszteleg Torben Kuhlmann. Hőse egy kalandvágyó kisegér, akit teljesen elbűvöl a Hold, és minél többet meg akar tudni róla. De nemcsak tudásra vágyik, hanem szeretne is eljutni oda. A kisegeret a nehézségek sem csüggesztik el, űrruhát eszkábál, egérkísérletnek veti alá magát, és már csak azt kell kitalálnia, hogyan katapultálja magát egyenesen a Holdra.

Palya Bea: Nappali dalok

Palya Bea: Nappali dalok

Bookline Könyvek, 2016, 64 oldal, 3999 HUF

 

Palya Bea azt hirdeti: bármiből lehet zene. Akár olyan hétköznapi tevékenységek zajaiból is, mint a húsklopfolás, a kávégép berregése, a csizmasarkak kopogása vagy a mosás. Dalai nemcsak a gyerekeknek, hanem az egész családnak szólnak, így a kicsik és a nagyok jöhetnek akár az óvodából, iskolából, munkából vagy bevásárlásból, a közös zene, ének és tánc után hamar egymásra tudnak majd hangolódni. A kötet tizenkét játékleírást is tartalmaz, melyekhez nem kell semmi extra eszköz, csak a csontjaink, az ujjaink, a szívünk dobogása vagy a leheletünk, amivel egy papírzsebkendőt tapaszthatunk a falhoz.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Ebben az EU-s országban engedélyezhetik legközelebb az eutanáziát

Újabb ország parlamentjében nyújtottak be olyan törvényjavaslatot, mely az eutanáziát lehetővé tévő gyógyszer engedélyezésére vonatkozik. Könyveket ajánlunk a hír mellé.

...
Zöld

4 könyv azoknak, aki hátat fordítanának a magánynak

Az Egyesült Államokban élő 45 és 65 év közötti emberek jóval magányosabbnak, elszigeteltebbnek érzik magukat egy friss tanulmány szerint, mint európai társaik. 4 könyvet ajánlunk a jobb társas kapcsolatokért.

...
Zöld

Zöld kiadók: Mik azok a környezetbarát betűtípusok?

A világ egyik legnagyobb kiadója, a HarperCollins több ezer fát mentett meg azzal, hogy az utóbbi pár évben apró, zöld szemléletű változtatásokat vezettek be a könyvtervezés terén.