5 krimi a májusi Nincs időm olvasni kihívásra

5 krimi a májusi Nincs időm olvasni kihívásra

.konyvesblog. | 2019. május 08. |

niokmajus.jpg

Szabados Ágnes, az RTL Klub Híradójának műsorvezetője tavalyelőtt elindította a Nincs időm olvasni kihívást, amelynek során 12 hónap alatt 12 könyvet kell elolvasnia a résztvevőknek. A játék idén is folytatódik és bárki bármikor csatlakozhat hozzá, hiszen Ágnes minden hónapban ad egy új témát, amit aztán a tizenötezer fős közösség közösen dolgoz fel. A május a krimikről fog szólni. A témához minden hónapban egy közös könyv is tartozik, ez most Agatha Christie Az Ackroyd-gyilkosság című krimije. A kihíváshoz csatlakozva most mi is mutatunk öt olyan friss könyvet, ami biztosan megborzongat. 

Jørn Lier Horst : Fekete nap 

Jørn Lier Horst : Fekete nap

Fordította: Török Ábel, Animus Kiadó, 2019, 320 oldal, 3490 HUF

 

A nyaralás csak akkor jelent igazi pihenést, ha nem jön közbe semmi felkavaró vagy váratlan dolog. Jørn Lier Horst skandináv krimijében azonban ez a luxus nem adatik meg a szereplőknek. A staverni nyaralók tulajdonosai a nyár végén még egy utolsó békés hétvégét szeretnének eltölteni a tengerparton. Egyikük azonban feldúlva találja a házát, a szomszédnál ráadásul egy agyonvert, símaszkos férfi holttestére bukkan. Az ügyet William Wisting nyomozó kapja meg, aki a gyilkosság felgöngyölítése közben újabb és újabb bűncselekményeket szimatol ki. Munkáját nehezíti, hogy lánya Line is a tetthellyel szomszédos családi nyaralóban tölti szabadságát, miközben egyre különösebb dolgok történnek a környéken, például halott madarak kezdenek hullani az égből.

Robin Cook: Génhiba 

Robin Cook: Génhiba

Fordította: Babits Péter, Geopen Kiadó, 2019, 400 oldal, 3990 HUF

 

A New York-i metróban összeesik egy fiatal nő, és még mielőtt a mentő a kórházba érne vele, meghal. A súlyos fertőzés okozta haláleset elgondolkodtatja Jack Stapleton törvényszéki szakértőt, aki a száz évvel korábbi, világméretű spanyolnátha-járvány veszélyétől tartva alaposabb vizsgálatba kezd. Mint kiderül, a nő szívátültetésen esett át, de semmi nem indokolta, hogy szervezetét vírus támadja meg. Két újabb, hasonló haláleset igazolja a patológus gyanakvását, nyomozásai pedig hamarosan a génmódosítás ingoványos területére, és egyúttal a szervkereskedelem sötét, kegyetlen világába vezetnek. Jack olyan, megalomániás törekvésekkel szembesül, amelyek emberéleteket kockáztatva feszegetik az orvostudomány legvégső határait. És ha nem elég óvatos, hamarosan ő maga lehet a következő áldozat.

Cristina Alger: A bankár felesége 

Cristina Alger: A bankár felesége

Fordította: Tóth Attila, 21. Század Kiadó, 2019, 351 oldal, 3690 HUF

 

Két gyászoló nő a főszereplője Cristna Alger hátborzongató pszichothrillerének. Mindketten arra teszik fel az életüket, hogy kiderítsék az igazságot egy-egy számukra fontos férfi halálával kapcsolatban. Annabel férje, Matthew egy lezuhant repülőgépen vesztette el életét. Marina egy óriási banki visszaélés feltárására kapott megbízást a főnökétől, akit nem sokkal ezután holtan találtak az otthonában. Kétség sem fér hozzá, hogy meggyilkolták. A bankár felesége két nő elszánt nyomozásáról szól, a nagy sikerű könyvből nem mellesleg idén idén tévés adaptációt is forgatnak. A sorozat főszerepére a Holtodiglan Oscar-jelölt sztárját, Rosamund Pike-ot kérték fel. A rendező pedig Lesli Linka Glatter.

Robert Galbraith (J. K. Rowling): Halálos fehér

Robert Galbraith (J. K. Rowling): Halálos fehér

Fordította: Nagy Gergely, Gabo Kiadó, 2019, 640 oldal, 3990 HUF

 

Cormoran Strike-ból igazi magánnyomozó sztár lett, de ez nem könnyíti meg az életét, hiszen többé nem tud észrevétlenül dolgozni. Ráadásul a magánélete is eléggé összekuszálódott, egykori titkárnőjéből, Robin Ellacottból a nyomozóiroda egyik pótolhatatlan tagja lett, viszont ezzel együtt a köztük lévő viszony is egyre bonyolultabbá vált. Közben Strike egy zavaros ügybe is belekeveredik, egy Billy nevű furcsa fiatalember egy bűnügy felderítésében kér tőle segítséget, aminek gyerekként volt a tanúja, de aztán rögtön elrohan. Bár az egész helyzet nagyon kusza, Strike és Ellacott azért megpróbálnak a történet végére járni: az ide-oda kanyargó nyomozás pedig elvezeti őket London kis sikátoraitól a Parlament titokzatos legbelső irodáin keresztül egy gyönyörű, de vészjósló vidéki kúriáig. 

Harlan Coben: Szökevények 

Harlan Coben: Szökevények

Jaffa Kiadó, 2019, 200 oldal, 3490 HUF

 

Simon és felesége a jómódú, értelmiségi amerikai családok életét élik, egy napon azonban minden összeomlik körülöttük. Nagylányuk rákap a drogokra otthagyja az egyetemet, csöves lesz és a Central Parkban kezd utcazenélni. Simon a keresésére indul és sikerül is megtalálnia, de amikor megpróbálja hazavinni, útját állja lányának egyik drogos barátja. Tulakodni kezdenek, a verekedésüket pedig jó pár járókelő rögzíti az okostelefonjával. A megvert drogos fiút nem sokra rá bestiálisan megölik. A rendőrség Simont és feleségét gyanúsítja, de a lányuk eltűnésével közben mit sem törődnek. A szülők ezért kénytelenek maguk nyomozni,  bemerészkednek New York narkós alvilágába. Lassan egyre világosabbá válik, hogy más eltűnések és halálesetek is kapcsolódhatnak az ügyhöz, de az összefüggéseket nehéz kibogozni.