5 könyv, ami biztosan meghozza a karácsonyi hangulatod

.konyvesblog. | 2019. december 18. |

grincs.gif

Már csak pár nap és itt a karácsony, amit mi is nagyon-nagyon várunk. Ha még nem érzed annyira az ünnepi hangulatot, most mutatunk pár olyan könyvet, ami garantáltan segíteni fog. Karácsonyi könyvajánlónkba került többek közt egy bonyolult szerelmi történet, egy képrejtvényes könyv, valamint egy Tolkien-kötet is. 

1. Josie Silver: Egy decemberi nap 

Josie Silver: Egy decemberi nap

Fordította: Kallai Nóra, 21. Század Kiadó, 2018, 399 oldal, 3990 HUF

 

Vajon létezik szerelem első látásra? – Josie Silver regénye szerint igen, csak a dolgok nem mindig alakulnak úgy, ahogy szeretnénk. Az Egy decemberi nap két ember sorsszerű találkozásáról szól, amely mégis csak évekkel később tud beérni. Laurie egy havas decemberi napon egy busz bepárásodott üvegén át meglát egy férfit, és rögtön tudja, hogy ő az igazi. Egy varázslatos pillanatra összekapcsolódik a tekintetük, de aztán a busz továbbhajt, a pillanat pedig elszáll. Laurie a következő évet azzal tölti, hogy London minden buszmegállóját és kávézóját tűvé teszi a férfi után, de amikor sikerül rátalálnia, már késő. Egy karácsonyi bulin találkoznak újra – Laurie legjobb barátnője, Sarah boldogan mutatja be neki a férfit mint az új pasiját. Aztán eltelik tíz év ebben a baráti-szerelmi háromszögben, amely tíz esélyt kínál ennek a két embernek, hogy beteljesedjen a történetük.  

2. J. R. R. Tolkien: Karácsonyi levelek 

J. R. R. Tolkien: Karácsonyi levelek

Fordította: M. Szabó Csilla, Falcsik Mari, Magvető Könyvkiadó, 2019, 192 oldal, 3699 HUF

 

Tolkien gyerekének lenni több okból is jó lehetett, az egyik, hogy minden télen képekkel illusztrált levelet kaptak Karácsony apótól. A különleges küldeményekben mesélt nekik a házáról, a barátairól és arról, mi történik az Északi-sarkon. Az első levél 1920-ban érkezett, és jöttek húsz éven át, minden egyes karácsonykor. A havas borítékot – amelyen persze északi-sarki postabélyegző díszelgett – néha a házban találták meg a Karácsony apó látogatásai utáni reggelen, máskor a postás hozta. Ezeket a karácsonyi leveleket gyűjti egybe ez a csodaszép kötet, amelyben nemcsak Karácsony apó reszketeg írását leshetjük meg, de Tolkien eredeti rajzait is. 

3. Jenny Colgan: Karácsony a Piciny Csodák Pékségében  

Jenny Colgan: Karácsony a Piciny Csodák Pékségében

Fordította: Páll Márta, Libri Könyvkiadó, 2019, 340 oldal, 3599 HUF

 

A karácsony egy különleges időszak, amire mindenki várakozással tekint, olykor azonban megesik, hogy éppen ilyenkor bukkannak felszínre a titkok vagy robbannak ki a konfliktusok. Valami ilyesmi történik a Mount Polbearne nevű faluban is, ahol a Piciny Csodák Péksége is található. Polly Waterford az ünnepi időszakra való tekintettel valami nagyon különlegeset szeretne sütni a falubelieknek, a karácsony azonban nem egészen úgy alakul, ahogy azt tervezte. Legjobb barátnője, Kerensa elárul neki egy titkot, ami gyökerestül felborítja az életét és a párkapcsolatát. Közben felbukkan Polly múltjának egy szereplője is, és ez még tovább bonyolítja a dolgokat. 

4. Stéphane Arfi: Három nap Jeruzsálemben 

 

Stéphane Arfi: Három nap Jeruzsálemben

Fordította: Takács M. József, Helikon Kiadó, 2019, 259 oldal, 3799 HUF

 

A karácsony mindenekelőtt Jézus születéséről, a Megváltó érkezéséről szól. Ezért is ajánljuk a Három nap Jeruzsálemben című könyvet, amely ugyan nem karácsonykor játszódik, de arról mesél, hogy a gyermek Jézus hogyan vált azzá a tanítóvá, akivé válnia kellett. A könyv egy evangéliumi történetből indul ki: amikor Jézus tizenkét éves lett, a szüleivel Jeruzsálembe ment a húsvéti ünnepekre, ott azonban eltűnt és csak három nap múlva került elő. A Nagytemplomban találtak rá, ahol a bölcs írástudókkal beszélgetett. Hogy mi történt abban a három napban, amikor Mária és József nem tudta, hol van a fiú, azt próbálta meg rekonstruálni regényében Stéphane Arfi. 

5. Dudás Gergely: Mackó karácsonyi böngészője 

Dudás Gergely: Mackó karácsonyi böngészője

Fordította: Gyovai Katalin, Naphegy Kiadó, 2019, 32 oldal, 5590 HUF

 

Az idei év egyik legünnepibb könyve a Mackó karácsonyi böngészője, amelyben a karácsonyimádó Mackónak kell segítenünk az ünnepi előkészületekben. Mackó szeretné minden barátját vendégül látni, de jó pár dolgot nem talál, például az ajándékokat és a karácsonyi gyertyát sem. A különleges képrejtvényes könyvről Dudás Gergely Dudolffal nemrég interjúztunk is, akkor mesélt pandás képének berobbanásáról, arról, hogy miért szeretett bele a seek and find műfajba, és készülő képregényéről is elárult néhány részletet.