5 könyv, ami biztosan meghozza a karácsonyi hangulatod

.konyvesblog. | 2019. december 18. |

grincs.gif

Már csak pár nap és itt a karácsony, amit mi is nagyon-nagyon várunk. Ha még nem érzed annyira az ünnepi hangulatot, most mutatunk pár olyan könyvet, ami garantáltan segíteni fog. Karácsonyi könyvajánlónkba került többek közt egy bonyolult szerelmi történet, egy képrejtvényes könyv, valamint egy Tolkien-kötet is. 

1. Josie Silver: Egy decemberi nap 

Josie Silver: Egy decemberi nap

Fordította: Kallai Nóra, 21. Század Kiadó, 2018, 399 oldal, 3990 HUF

 

Vajon létezik szerelem első látásra? – Josie Silver regénye szerint igen, csak a dolgok nem mindig alakulnak úgy, ahogy szeretnénk. Az Egy decemberi nap két ember sorsszerű találkozásáról szól, amely mégis csak évekkel később tud beérni. Laurie egy havas decemberi napon egy busz bepárásodott üvegén át meglát egy férfit, és rögtön tudja, hogy ő az igazi. Egy varázslatos pillanatra összekapcsolódik a tekintetük, de aztán a busz továbbhajt, a pillanat pedig elszáll. Laurie a következő évet azzal tölti, hogy London minden buszmegállóját és kávézóját tűvé teszi a férfi után, de amikor sikerül rátalálnia, már késő. Egy karácsonyi bulin találkoznak újra – Laurie legjobb barátnője, Sarah boldogan mutatja be neki a férfit mint az új pasiját. Aztán eltelik tíz év ebben a baráti-szerelmi háromszögben, amely tíz esélyt kínál ennek a két embernek, hogy beteljesedjen a történetük.  

2. J. R. R. Tolkien: Karácsonyi levelek 

J. R. R. Tolkien: Karácsonyi levelek

Fordította: M. Szabó Csilla, Falcsik Mari, Magvető Könyvkiadó, 2019, 192 oldal, 3699 HUF

 

Tolkien gyerekének lenni több okból is jó lehetett, az egyik, hogy minden télen képekkel illusztrált levelet kaptak Karácsony apótól. A különleges küldeményekben mesélt nekik a házáról, a barátairól és arról, mi történik az Északi-sarkon. Az első levél 1920-ban érkezett, és jöttek húsz éven át, minden egyes karácsonykor. A havas borítékot – amelyen persze északi-sarki postabélyegző díszelgett – néha a házban találták meg a Karácsony apó látogatásai utáni reggelen, máskor a postás hozta. Ezeket a karácsonyi leveleket gyűjti egybe ez a csodaszép kötet, amelyben nemcsak Karácsony apó reszketeg írását leshetjük meg, de Tolkien eredeti rajzait is. 

3. Jenny Colgan: Karácsony a Piciny Csodák Pékségében  

Jenny Colgan: Karácsony a Piciny Csodák Pékségében

Fordította: Páll Márta, Libri Könyvkiadó, 2019, 340 oldal, 3599 HUF

 

A karácsony egy különleges időszak, amire mindenki várakozással tekint, olykor azonban megesik, hogy éppen ilyenkor bukkannak felszínre a titkok vagy robbannak ki a konfliktusok. Valami ilyesmi történik a Mount Polbearne nevű faluban is, ahol a Piciny Csodák Péksége is található. Polly Waterford az ünnepi időszakra való tekintettel valami nagyon különlegeset szeretne sütni a falubelieknek, a karácsony azonban nem egészen úgy alakul, ahogy azt tervezte. Legjobb barátnője, Kerensa elárul neki egy titkot, ami gyökerestül felborítja az életét és a párkapcsolatát. Közben felbukkan Polly múltjának egy szereplője is, és ez még tovább bonyolítja a dolgokat. 

4. Stéphane Arfi: Három nap Jeruzsálemben 

 

Stéphane Arfi: Három nap Jeruzsálemben

Fordította: Takács M. József, Helikon Kiadó, 2019, 259 oldal, 3799 HUF

 

A karácsony mindenekelőtt Jézus születéséről, a Megváltó érkezéséről szól. Ezért is ajánljuk a Három nap Jeruzsálemben című könyvet, amely ugyan nem karácsonykor játszódik, de arról mesél, hogy a gyermek Jézus hogyan vált azzá a tanítóvá, akivé válnia kellett. A könyv egy evangéliumi történetből indul ki: amikor Jézus tizenkét éves lett, a szüleivel Jeruzsálembe ment a húsvéti ünnepekre, ott azonban eltűnt és csak három nap múlva került elő. A Nagytemplomban találtak rá, ahol a bölcs írástudókkal beszélgetett. Hogy mi történt abban a három napban, amikor Mária és József nem tudta, hol van a fiú, azt próbálta meg rekonstruálni regényében Stéphane Arfi. 

5. Dudás Gergely: Mackó karácsonyi böngészője 

Dudás Gergely: Mackó karácsonyi böngészője

Fordította: Gyovai Katalin, Naphegy Kiadó, 2019, 32 oldal, 5590 HUF

 

Az idei év egyik legünnepibb könyve a Mackó karácsonyi böngészője, amelyben a karácsonyimádó Mackónak kell segítenünk az ünnepi előkészületekben. Mackó szeretné minden barátját vendégül látni, de jó pár dolgot nem talál, például az ajándékokat és a karácsonyi gyertyát sem. A különleges képrejtvényes könyvről Dudás Gergely Dudolffal nemrég interjúztunk is, akkor mesélt pandás képének berobbanásáról, arról, hogy miért szeretett bele a seek and find műfajba, és készülő képregényéről is elárult néhány részletet. 

Legjobb Könyvek Nőknek

Az egyik legnagyobb ajándék, amit egy nő kaphat, az olvasás élménye. A kifejezetten nők számára írt könyvek óriási forrást jelentenek az önismeret, az inspiráció és az élet különböző aspektusainak megértéséhez. A "legjobb női könyvek" kifejezés mögött olyan könyvek gazdag és változatos könyvtára húzódik meg, amelyek megérintik a női lélek mélységeit, és arra inspirálnak bennünket, hogy a önmagunk legjobb verzióját hozzuk elő.

Rengeteg mű ebben a témában például egyedülálló utazásra visz minket az identitás és az önkifejezés világába. Több könyv pedig egy olyan nő történetét mesélik el, aki a világ különböző részein újra felfedezi önmagát. A legjobb női könyvek azok, amelyek képesek bemutatni a nők tapasztalatainak sokszínűségét és összetettségét, ugyanakkor inspiráló és megnyugtató üzeneteket közvetítenek. Az ilyen könyvek lehetnek regények, memoárok, pszichológiai kötetek vagy önismereti útikönyvek, amelyek mind hozzájárulnak a nők életének mélyebb megértéséhez és gazdagításához. E könyvek olvasásával a nők sokat tanulhatnak önmagukról, kapcsolataikról és a világról. Megérthetik saját érzéseiket, vágyaikat és álmaikat, és megerősödhetnek abban a tudatban, hogy nincsenek egyedül az útjukon. A legjobb könyveket nemcsak élvezetes olvasni, hanem életünk társává válnak, és segítenek abban, hogy a legjobbat hozzuk ki magunkból és a világból.

Életünk során számos nehézséggel és döntéssel szembesülünk, és gyakran nehéz megérteni önmagunkat és a bennünket vezérlő érzelmeket. Ezért fontos, hogy olyan könyveket olvassunk, amelyek segítenek jobban megismerni önmagunkat. Ezek a könyvek segíthetnek feltárni olyan belső gondolatokat, érzéseket és vágyakat, amelyeket nem mindig könnyű szavakkal kifejezni. Ha jobban megértjük önmagunkat, képessé válunk arra, hogy hatékonyabban kezeljük az élet kihívásait, erősítsük a másokkal való kapcsolatainkat, és valóban teljes életet éljünk. Ezek a könyvek lehetővé teszik számunkra, hogy mélyebb szinten kapcsolódjunk saját érzéseinkhez és tapasztalatainkhoz, így segítve, hogy valóban tartalmas és boldog életet éljünk.


Finy Petra: Akkor is

A 40 éves Sára tanárnő történetét meséli el. Két gyerek, kiszámítható munka, tökéletes házasság - legalábbis a főhősnő ezt hitte. Ám egy nap a férje összecsomagol. A főhősnő sokféle érdekeltségű nő: egy túlérzékeny anya, két koraérett gyerek, barátok, akik egyben kollégák is, egy mogorva szomszéd és egy férfi, aki kómában fekszik a kórházban, és soha nem beszélt vele, csak könyveket olvasott neki. A regény stílusa könnyed, helyenként nagyon fanyar és őszinte, annak ellenére, hogy egy nehéz sorsú nő sorsát ábrázolja. Kötelező darab a könyvespolcra!


Gurubi Ágnes: Szív utcájában

A történet a nagymama életének krónikája körül forog, de a regény narrátora nem teljesen a szerző. Ági laza határvonalat húz a valóság és a fikció között, és nemcsak saját családi történetével szembesül, hanem több generáció tükre is. A fő motívum egy zsidó család menekülése és az azt követő események, de ez nem holokausztregény, hiszen egy anya és lánya felnőtté válásának története származástól függetlenül érvényes.


Tompa Andrea: Haza

Főhőse olyan útra indul, amely nemcsak az otthon és a haza fogalmát tárja fel, hanem közelebb hozza őt önmagához is. A regény cselekmény helyett inkább a főhős belső útját írja le, amelyet életének és döntései megértése utal. A regényben egy nagyon találó gondolat is helyet kapott: „Elmenni lehet, de visszatérés nincs. Nincs visszatérés tehát, csak a kudarc tér vissza.” Ezek a szavak kiterjeszthetők az élet egészére. Az emberek nem tudják megváltoztatni múltbeli döntéseiket, ezért az elfogadás és a megbékélés az idő előrehaladtával egyre fontosabbá válik. Tompa Andrea regénye tehát nemcsak az otthon és a haza fogalmát járja körül, hanem a sors és a saját döntések elfogadását, valamint a visszafordíthatatlan idővel való megbékélést is. A főhősnő ezen utazása arra ösztönzi az olvasót, hogy elgondolkodjon saját életének kihívásain, és azon, hogyan lehet elfogadni azt, amin már nem lehet változtatni.


Bakos Gyöngyi: Nyolcszáz utcán járva

A regényként olvasható novellagyűjtemény egy filmkritikus önismereti, kalandos, apátlan és bátor, őszinte szexualitással teli utazása. Az olvasót nem egy, hanem több útra is elviszi, helyszínek, emberek és események váltják egymást. A szövegben a stroboszkópikusan felvillanó események mögött egy fiatal nő benyomásai, reflexiói és belső monológjai állnak, értelmezve a vadul galoppozó eseményeket.


Péntek Orsolya: Hóesés Rómában

Két nő sorsa tárul fel 1951 és 2020 között. Ebben a regényben a főszereplők alig ejtenek ki egy szót. A szavak önmagukban nem elegendőek érzéseik megértéséhez vagy közvetítéséhez. A lírai képek és benyomások azonban értelmezik az eseményeket, bár nem a megszokott racionális módon. Péntek Orsolya könyvében a hallgatag és zárkózott szereplők helyett az utcák, a tájak, sőt a kanálra ragadt lekvár íze is mesél. A regény nemcsak mesél, hanem az érzelmek és benyomások kifinomult leírásán keresztül mélyen belemerül a két nő életébe és belső világába.


Virginia Woolf: Egy saját szoba

Az irodalmi világban élő nők helyzetét elemzi a 20. század elején, kifejtve, hogy mire van szüksége a nőknek a szellemi függetlenséghez és a művészi kifejezéshez. A könyv filozofikus és történelmi utalásokkal gazdagított, ráadásul üde színfoltja az akkoriban férfiak uralta irodalmi világnak.


Chimamanda Ngozi Adichie: Mindannyian feministák vagyunk

Esszéje egy rövid, mégis hatásos mű, amely a feminizmus modern értelmezését tárgyalja, arra ösztönözve olvasóit, hogy gondolkodjanak el a nemek közötti egyenlőség fontosságán és a társadalmi szerepek átalakításának szükségességén. Adichie éleslátása és közvetlen stílusa révén képes megragadni az olvasó figyelmét, és arra készteti, hogy újragondolja a nemi szerepekkel kapcsolatos saját előítéleteit.Margaret Atwood: A Szolgálólány meséje

Olyan jövőképet fest, ahol a nők szabadságát drasztikusan korlátozzák, és szinte teljesen az uralkodó rendszer kiszolgálóivá válnak. Atwood mélyreható karakterábrázolása és a társadalomkritikai elemek ötvözete izgalmas olvasmányt biztosít, amely elgondolkodtatja az olvasót a jelenkor társadalmi dinamikáiról és a szabadság értékéről.Maya Angelou: Én tudom, miért szabad a madár a kalitkában

Maya Angelou önéletrajzi műve egy erőteljes és megindító történet az önazonosság kereséséről, a rasszizmus és a nemi megkülönböztetés legyőzéséről. Angelou lírai prózája és őszinte hangvételű elbeszélése a személyes küzdelmek és győzelmek univerzális történetévé varázsolja a könyvet.


A legjobb könyvek nőknek különböző perspektívákból közelítik meg a női tapasztalatokat, és kiváló olvasmányt nyújtanak azok számára, akik mélyebb betekintést szeretnének nyerni a hölgyek életét érintő kihívásokba és győzelmekbe. Minden mű más és más stílusban és hangnemben szólal meg, de közös bennük a mély emberi érzések és társadalmi kérdések iránti elkötelezettség.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Meg fogsz lepődni, hogy milyen régi a reggeli kávéd

Biológusok megfejtették, hogy az arabica kávé több százezer évvel ezelőtt, természetes kereszteződés folytán alakult ki. Könyvek hírek (és kávé) mellé.

...
Zöld

A szerzetes, aki megalkotta a középkori Google Earth-öt

Fra Mauro, a velencei laikus testvér az addigi történelem legrészletesebb térképét készítette el az 1450-es években. Csettintenének rá a Google Earth tervezői is.

...
Zöld

Vajon tudod a választ 3 egyszerű kérdésre a pedofíliáról és a gyerekek elleni erőszakról?

A cikkben könyveket is találsz a Hintalovon ajánlásával!