Több mint 11 milliót ér a Harry Potter és a bölcsek köve első kiadása

.konyvesblog. | 2016. február 29. |

3-harry-potter-and-the-philosophers-stone.jpgTele van az internet olyan cikkekkel és videókkal, amelyek segítenek megállapítani, hogy az eBayen kukázott Louis Vuitton eredeti-e, ám most a Harry Potter tulajdonosoknak is megérkezett a segítség. Így állapítsd meg, hogy ér-e 40 ezer fontot egy korai angol vagy amerikai kiadás.

A ritka könyvekre specializálódott AbeBookson 200-50 ezer dollár közötti összeget kérnek a HP-regények első kiadásáért. A Harry Potter és a bölcsek kövének első, 1997-es keményborítós brit kiadása mostanra a HP-gyűjtők Szent Gráljává vált. Mindössze 500 darabot nyomtak belőle, abból 300 könyvtárakba került. A könyv tartalmazza a 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1 számsort, és szerzőjének még nem JK, hanem Joanne Rowling van feltüntetve. Ha véletlenül pont van egy ilyenünk a Londonban élő nagynénitől, akkor 40000-55000 dollár  között értékesíthetjük.  A Bölcsek könyvéből 1999-ben készült egy speciális kiadás, amiből a korai példányok 450-2500 dollár között fellelhetők, de még a regény papírkötéses változatáért is négyjegyű összeget kérnek. Az amerikai első kiadással is elég nagyot lehet szakítani, akár 6500 dollárt is kérhetünk érte, de még a későbbi kiadások is több mint száz dollárért forognak a piacon.

A Harry Potter és a titkok kamrája még abban az időben készült, amikor JK Rowling nem volt gazdagabb az angol királynőnél. Első kiadásai akár 9000 dollárt is érhetnek, és könnyen belefuthatunk dedikált példányokba is. Az Azkabani fogoly keménykötéses kiadásának nyomását leállították, amikor kiderült, hogy nem JK Rowlingot, hanem Joanne Rowlingot nyomtak a könyvbe. Egy Joanne-változat dedikált példánya ma 12 ezer dollárt ér. A legelső kiadás fő ismertetőjegye, hogy a hetedik oldalon van egy bekezdésnyi rosszul nyomott szöveg.

d5047642x.jpgA negyedik HP-könyvből már nem találunk annyi dedikált példányt a piacon, mint a korábbiakból, ám ha még is egy ilyenre vágyunk, mélyen a pénztárcánkba kell nyúlnunk, mert akár 10 ezer dollárt is elkérhetnek érte. Hogy az olyan extra változatokról már ne is beszéljünk, mint a Bloomsbury Giles Greenfield által illusztrált változata, vagy a Scholastic amerikai kiadása Mary GrandPre illusztrációival, ami annyira ritka, hogy mindössze 25 darab készült belőle. Még a Főnix rendje dedikált és illusztrált változatai is négyjegyű összegért kelnek el, a zárókötet dedikált példányáért pedig, amiből igen kevés van, mert Rowling a Félvér herceggel már nem turnézott, 5000 dollárt kell fizetnünk.

Forrás: Independent