10 gyerekkönyv forró, kánikulai napokra

.konyvesblog. | 2017. augusztus 04. |

Még egy jó hónap van hátra a nyári szünetből, és sokan pedig épp augusztusra időzítik a nyaralásukat. Rájuk is gondoltunk, amikor a nyaralós-utazós összeállításunkba kerestünk gyerekkönyveket. Meg persze azokra, akik már túlvannak az utazáson, vagy idén éppenséggel otthon töltik a nyarat.

Mirjam Oldenhave: Danny bá' és a nyári tábor

Mirjam Oldenhave: Danny bá' és a nyári tábor, ill.: Rick van Haas

Fordította: Rádai Andrea, Pozsonyi Pagony, 2017, 88 oldal, 2990 HUF

 

Danny bá’ már több kötetben bizonyította, hogy a világ egyik legjobb tanár bácsija. Nem kérdés tehát, hogy a nyári táborozásra is elkíséri a gyerekeket. Természetesen ott sem sikerülhet minden elsőre, így néha még az olyan egyszerű műveletek is hatalmas kalandban végződnek, mint egy tábori sátor felállítása.

Csapody Kinga: Irány a Velencei-tó!

Csapody Kinga: Irány a Velencei-tó!, ill.: Szalma Edit

Manó Könyvek, 2017, 64 oldal, 1990 HUF

 

A Balaton és Eger után a Velencei-tóhoz utazik a család. A tóban nemcsak fürödni vagy kenuzni lehet, hanem körülötte biciklizni és korzózni is. A bátrak vitézkedhetnek a rönkvárban, az éhesek a Szúnyog-szigeten falatozhatnak. A kötet útikönyvként is használható, hiszen van benne térkép és egy csomó hasznos tipp is.

Astrid Lindgren: Kalle nyomozni kezd

Astrid Lindgren: Kalle nyomozni kezd, ill.: Németh Gyula

Fordította: Tótfalusi István, Móra Könyvkiadó, 2017, 197 oldal, 2499 HUF

 

A Kalle-sorozat első darabja korábban egy másik fordításban Az ifjú mesterdetektív címmel jelent meg magyarul, és ha nagyon akarom, a jó tíz éve mindent elsöprő skandináv krimik ifjúsági előfutárának is tekinthető. Igaz, a borongós helyszínek és kiégett szereplők helyett itt nyár van, és három gyerek, akik együtt vakációznak, és a Fehér Rózsák csapatának tagjaiként vívják élet-halál harcukat a Piros Rózsákkal. Közben viszont rejtélyes események veszik kezdetüket, egy stockholmi ékszerrablás szálai pedig egyenesen Kalle szülővárosába vezetnek. A nyomozónak készülő fiúnak nem is kell több, azonnal magánakcióba kezd.

Anne-Sophie Baumann és Didier Balicevic: Izgő-mozgó nagyváros

Anne-Sophie Baumann és Didier Balicevic: Izgő-mozgó nagyváros

Fordította: Beke Zsolt, Kolibri Gyerekkönyvkiadó, 2017, 5999 HUF

 

Sokan vannak, akik a városban töltik a nyarat – vagy azért, mert kimondottan ide tervezik a vakációjukat, vagy azért, mert idén nem mennek nyaralni. A város pedig tele van mindennapi csodákkal, csak éppen nyitott szemmel kell járni, hiszen rengeteg titkot rejt egy-egy építkezés, a tömegközlekedés vagy éppen egy tűzoltó-laktanya. Az Izgő-mozgó nagyváros 55 mozgatható részt rejt, így megmozdulnak benne az autók, elindul a lift, és még a boltok kínálatát is meg lehet változtatni.

Vadadi Adrienn: Kockacukor lovassuli

Vadadi Adrienn: Kockacukor lovassuli, ill.: Kőszeghy Csilla

Pozsonyi Pagony, 2017, 121 oldal, 2990 HUF

 

A már majdnem hétéves Csuti lovastáborban tölti a nyarat, és rögtön lesz egy kedvence is, amin majd megtanul lovagolni (bónusz: a kislány mellett elolvashatjuk a ló verzióját is a történtekről). Hamar kiderül, hogy egy lovasnak rengeteg kötelezettsége van, például rendszeresen gondoznia kell a lovát, és néha bizony egyetlen pohár kiloccsant víz vagy egy új patkó is rengeteg kalamajkát tud okozni.

Lipták Ildikó: Nyári nyomozás

Lipták Ildikó: Nyári nyomozás, ill.: Treszner Barbara

Csimota Könyvkiadó, 2017, 72 oldal, 2690 HUF

 

Mikor nyomozzon az ember, ha nem nyáron, amikor annyi és annyi rejtély kerül az útjába? Például a táborban, ahová Bálint először nem is akart elmenni, és csak a szülei unszolásának engedve mondott mégis igent. Vagy éppen otthon, ahol a kisfiú úton-útfélen titkokba és titokzatos tárgyakba botlik.

Kertész Erzsi: Fény Sebestyén

Kertész Erzsi: Fény Sebestyén, ill.: Orosz Annabella

Cerkabella Könyvkiadó, 2017, 87 oldal, 2850 HUF

 

A Fény Sebestyén nem egy klasszikus nyaralós könyv, még ha nagy utazás is áll a kis ufó mögött. Természetesen repülő csészealjjal érkezik a Földre, ahol rengeteg felfedeznivaló várja, például a piacon vagy egy jelmezes buliban. Közben kiderül az is, hogy a kutyák nyilvánvalóan a legintelligensebb földlakók, és hogy az itt élők leggyakrabban használt kifejezése a lekváros palacsinta.

Balázsy Panna: Szandra és a 3.b – Csobbanós

Balázsy Panna: Szandra és a 3.b – Csobbanós, ill.: Rippl Renáta

Manó Könyvek, 2017, 96 oldal, 1690 HUF

 

Végre-valahára elkezdődött a nyár – ujjong a szülinapos Szandra (10), hiszen a vakáció beköszöntével végre lehet pancsolni és strandolni. A nyár viszont nem csak csobbanásokból áll, főleg, ha gyorsan elromlik az idő. Ilyenkor lehet királylányosat játszani vagy a nagymama ruháiba bújni. Szerencsére az is igaz, hogy a nyár elég hosszú, így belefér egy Tisza-tavi kiruccanás, meg egy tábor a legjobb barátokkal.

M. Kácsor Zoltán: Utazás Dínómdánomba - Zabaszauruszok 1.

M. Kácsor Zoltán: Utazás Dínómdánomba - Zabaszauruszok 1., ill.: Kecskés Judit

Kolibri Gyerekkönyvkiadó, 2017, 166 oldal, 2699 HUF

 

Ha nem is nyári vakációra, de mindenképp nagy utazásra indul M. Kácsor Zoltán hőse, a barátságos tirex. Vele tart egy foghíjas velociraptor és egy kotnyeles keselyű; útjuk a messzi Dínómdánom városba vezet, de ehhez át kell vágniuk az Áldozatok völgyén, át kell verekedniük magukat a Gyíktaréjon, majd át kell szelniük a Sárkánykádat, melyen – a legenda szerint – száraz lábbal nem kelt még át egy dínó sem.

Nógrádi Gábor: Lángoló nyaram – Dávid és Dorte

Nógrádi Gábor: Lángoló nyaram – Dávid és Dorte

Móra Könyvkiadó, 2017, 216 oldal, 2399 HUF

 

A Lángoló nyaram az idén hetvenéves Nógrádi Gábor legújabb (14 éven felülieknek pozicionált) ifjúsági regénye, amely egy magyar fiú és egy dán lány egymásra találását mutatja be egy görög szigeten. Mindketten itt nyaralnak a szüleikkel, és hamar szerelem szövődik közöttük. Együtt fedezik fel a környéket, és persze egymást is. A szó legteljesebb értelmében.