Zsigerelés mesterfokon

Tweek | 2008. június 09. |
B+
Miura Kentaró: Berserk 1, Delta Vision, 2008, 232 oldal, 1990 Ft.


A nálam fiatalabbak (néha a korombeliek is) sokszor azért szeretik a mangákat−animéket, mert a szereplők annyira, de annyira édesek, ahogy néznek azokkal a hatalmas szemükkel, hogy meg kell őket zabálni. Nos, a Berserk főhősére, Gutsra ez nem jellemző, már csak azért sem, mert az egyik szeme hiányzik, és ha valaki netán egy kedves szót szól hozzá, akkorát mordul, hogy az a legkegyetlenebb középiskolai tesitanárokat is megszégyeníti.

Köszöni szépen, de ő nem aranyos, és nehogy azt higgyük, zord külseje aranyszívet rejt. Egyébként a polgárpukkasztás nemes hagyományát követve Guts előbb mutatja formás hátsó felét a manga első képkockáján, mint az arcát, mert éppen egy vonzó szőkeséggel folytat nemi aktust (jelzem, 18-as karika van a borítón, ami ez esetben nemcsak a szex miatt jogos), aki a kéjérzés tetőpontján ocsmány démonná változik, és meg akarja ölni a Fekete Bajnokot. A mangaka nem veszteget sok kockát a démonnő elintézésére, lévén Gutsnak ez rutinmunka.

Amúgy érdekes figura ez a Guts (egyesek szerint Gatts, japánul Gattsu, a magyar fordításban Guts néven fut, amelynek angol nyelvű jelentésétől nem tudok elvonatkoztatni). A mangák pozitív hősei, amellett, hogy természetfeletti képességük vagy rendkívüli erejük van, általában szépek és jószívűek, míg Guts fizimiskája és modora gyerekkorom emblematikus figuráira, a Mini ABC előtt gyülekező kertvárosi alkeszekre emlékeztet. Puckot, a tündért is véletlenül menti meg; néhány feltételezhetően ittas harcos ugyanis darts-céltáblának használja szegényt. Guts célja azonban nem a jók és gyengék védelme, hanem csakis a rossz elpusztítása, miközben nem sokat morfondírozik a morális kategóriákon: rossz az, aki neki ártott. Ennek megfelelően akik belekeverednek Guts ügyeibe, nem menekülnek meg; a gonoszok elpusztulnak, de az ártatlanok is. „Ha minden egyes hangyáért aggódnánk, nehogy eltapossuk… egy lépést sem tudnánk tenni” – magyarázza Guts sajátos erkölcsi nézeteit Pucknak.

A Berserk esetében szokás kiemelni, hogy nem fukarkodik az erőszakkal, ám számomra a harcjelenetek naturalisztikus ábrázolása a több hektoliternyi vérrel és az előtekeredő belekkel annyira túlzott, hogy már-már a paródia irányába tereli a történetet. Gyomor kell hozzá, az tény: még nem láttam ennyi gusztustalan figurát egy rakáson (emberevő szörnyetegek; szétfolyó, amorf, azonosíthatatlan lények; a magát megcsonkítottnak valló, szerintem meg rohadó leprásra emlékeztető doki); és ezt már nem az undor mondatja velem, de a kawaii-vonalat képviselő Puck inkább hasonlít Caravaggio férfiprostituált-modelljeire, mint az azonos méretű és anatómiai felépítésű, Cicely Mary Barker-féle cuki virágtündérekre.

A vágóhídi hangulat egyébként szerves alkotóeleme a középkori Európa által inspirált atmoszférának; aki látott már kínzókamrát, tudja, miről van szó. Az európai olvasók örömüket lelhetik a kultúrájukra való utalások felfedezésében; például Puck esetében nehéz nem a Szentivánéji álom kis bajkeverőjére gondolni, Gutsnak pedig történelmi előképe is van, Götz von Berlichingen nevű német lovag; az egyik karját vasból készült protézis helyettesítette – amit ma is megcsodálhatunk egy nürnbergi múzeumban −, de Kentaro állítja, Gutsnak és Götznek semmi közük egymáshoz, a Fekete Bajnok az ő agyszüleménye.

Szűkszavú macsó protagonista, tömény akció, burkolt társadalomkritikaként a feudalizmus démonná metaforizált várurai; az első kötetben csak két nő szerepel, azok is szörnnyé változnak, de mielőtt a női olvasókban felágaskodna a feminista agitátor – vigyázat, spoiler következik! −, a későbbiekben felbukkanó, aktív női főhős megnyugtathatja őket. Puckot pedig remélem, nem nyírják ki; légies alakja, kecses röpködése szépen ellensúlyozza a vértócsákat.
TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.

...
Zöld

Az írók jóval a tudósok előtt ráéreztek az agy működésére – interjú a világhírű agykutatóval

Dr. Scott A. Small Alzheimer-kutató érdekfeszítően írt arról, miért tesz jót nekünk az egészséges felejtés. Szóba került Salman Rushdie elmepalotája, a kreativitás és a MI, az alvás és a társadalmi felejtés szerepe, illetve a pszichopaták és a csimpánzok is. Interjú.