Vének háborúja

.konyvesblog. | 2013. január 15. |

B+
John Scalzi: Vének háborúja

Agave Könyvek, 252 oldal, 2012.

OLVASONK_SZERINT.JPG

John Scalzi amerikai író első könyvét veheti kézbe az olvasó, amikor nekivág a Vének háborújának. Eredeti nyelven 2005-ben jelent meg, azóta már megszületett a regény három következő kötete is, a könyvét Hugo-díjra jelölték a legjobb regény kategóriában, valamint már a filmes változat is készülőben van. Scalzit megválasztották az Amerikai Science-fiction és Fantasy Írók Egyesületének elnökévé, illetve nagy népszerűségnek örvend Whatever című internetes blogja is. Ezeknek köszönhetően igen magas volt az elvárás a könyvvel szemben, de szerintem ezeket maradéktalanul teljesítette is.

„Két dolgot csináltam a hetvenötödik születésnapomon. Meglátogattam a feleségem sírját. Aztán beléptem a hadseregbe" - ilyen hatásosan kezdődik a könyv. Az író egy olyan univerzumot mutat be, amiben az ember már több száz éve folyamatosan gyarmatosít és háborúzik az ellenséges létformákkal. A lakható bolygók száma igen alacsony, és rengeteg intelligens faj tart még rájuk igényt, ezért nincs más megoldás, mint felállítani egy erős hadsereget és harcolni értük. Így jött létre a Gyarmati Véderő. Feladata, hogy versenyben maradjon a gyarmatosításban, mivel ha ez nem sikerül, más fajok kebelezik be az emberiséget (képletesen és szó szerint véve is). Ehhez viszont a lehető legfejlettebb technikára van szükség, hiszen az univerzum tele van olyan lényekkel, akik nálunk sokkal jobban állnak ezen a téren. Részben a földi fejlesztéseknek, részben az idegen kultúrák (cserélt vagy lopott) technikájának felhasználásával a Gyarmati Véderő képes ugróhajtóművek létrehozására, amivel megoldható az alternatív univerzumok közötti közlekedés, valamint képes egy DNS-mintából egy új, fiatalabb, fejlesztett emberi testet létrehozni.

Bőven akad önként jelentkező 75 éves tehát, aki a 2-10 év szolgálatért cserébe fiatalságot és kalandokkal teli új életet kap. John Perry is egy ilyen újonc, aki a Földet elhagyva szembesül azzal, hogy eddig burokban élt, gyakorlatilag semmit nem tudott a Földet körülvevő univerzumról. Az író nagyon jó képet ad arról, hogy mi történik, ha egy 75 éves ember egy egész élet tapasztalataival újra fiatal testet kap. Nagyon jó megoldásnak tartom, hogy a főhős nem rendelkezik különleges képességekkel, nem kiválasztott, csak egy átlagos újonc, így reális képet kapunk a mindennapi életről a hadseregben.

A címben szereplő háború szó miatt tartottam egy kicsit a könyvtől, de egyáltalán nem bántam meg, hogy elolvastam. Vannak benne csataleírások, de ezeket mindig bőven ellensúlyozza az idegen kultúrák leírása. Ebből a szempontból Scalzi fantáziája végtelennek tűnik. Az emberhez és egymáshoz képest is óriási gondolkodásbeli, vallási, harcmodorbeli és nem utolsósorban kinézetbeli különbségeket vonultat fel úgy, hogy mindegyik új és érdekes, nem válik unalmassá.

Nagy érdeme még az írónak, hogy az űrutazáshoz és a háborúhoz használt technológiákat képes bemutatni olyan formában, hogy különösebb fizikai ismeretek nélkül is érthetőek legyenek. Megmagyarázza, hogyan lehetséges az alternatív univerzumok közti közlekedés, és ebben végig következetes is marad. Olyan eszközöket mutat be, amelyek jelenlegi fizikai ismereteink szerint nem létezhetnek, de az író megteremti hozzá a szükséges környezetet, így hitelessé válik a leírás.

A könyv nagyon olvasmányos, gyakorlatilag nem lehet letenni. Az eredeti ötletekkel teli cselekmény és a leírások, amiket gyakran szakít meg párbeszéd, azt eredményezik, hogy a 250 oldal kevésnek tűnik, az egy év a következő rész megjelenéséig pedig túl soknak. A rövidsége viszont előnyére vált, hiszen az író ezzel elérte, hogy a könyv lényegre törő, cselekménye pedig feszültséggel teli legyen. A történet vége pedig egyrészt megnyugtató, lezárja a történet egy részét, másrészt új kérdéseket vet fel, amik legalább ilyen terjedelmű kifejtést igényelnek.

A regényt azoknak is csak ajánlani tudom, akik most ismerkednek a sci-fi műfajával, mivel nem riaszt el követhetetlen gondolatmenetekkel, de azoknak is nyújt újdonságot, akik már több hasonló témájú könyvet is olvastak.

Szerző: Bérczes Virág