Újratervezés gyerekkel

.konyvesblog. | 2016. január 17. |

Mindenki úgy képzeli, hogy lesz egy szép családja, és együtt élnek, míg meg nem halnak. Aztán végül valahogy nem így lesz. Magyarországon 2001 és 2011 között százezerrel nőtt a 24 év alatti gyermeket egyedül nevelők aránya. Nagy Anna Egyedülálló szülők című könyve nekik szól.

Nagy Anna: Egyedülálló szülők könyve

Európa Könyvkiadó, 2015, 472 oldal, 3490 HUF

Első mondat: Köszöntelek a klubban! Mielőtt kényelembe helyeznéd magad, azért szólok: szokatlan klub ez, ahova ritkán szoktak maguktól beiratkozni az emberek.

 

Nagy Anna szintén egyedülálló szülő volt hosszú évekig, saját életéről és motivációjáról a könyv végén mesél. Anna feljegyzései, tapasztalatai most értek össze könyvvé, magyar nyelven nem találunk hasonlót a témában.

A szerző szerint egy gyermek úgy is lehet kiegyensúlyozott, hogy nagy részben az egyik szülő neveli. Nem az volt a terv, de ha így alakult, ezzel kell kezdeni valamit. A gyerekek így is felnőhetnek lelkileg egészségesen, nyugtat meg minket a könyv.

Olvasás közben a szülő megérezheti, hogy nem csak vele történt meg a világon, hogy egyedül maradt a gyermekével. A bajban és a tapasztalatban vannak társak. A könyv tele van interjúrészlettel, személyességgel. Találunk igaz történetet a lebénult kezdetekről, a kapcsolattartás megszervezéséről, vagy a mozaikcsalád mindennapjairól.

Az egyedülálló szülő sokszor lehet szomorú, dühös vagy egyszerűen félhet, miközben nem sajnálatot kap, hanem bátorítást, apró trükköket, nap mint nap használható ötleteket. Az egész könyvet áthatja a megértés, az az érzés, hogy bár nehéz a helyzet, van mit tenni, hogy jobb legyen. A realitás talaján marad, a túlzott pozitív látásmóddal a hitelesség veszne el.

A könyv nagy előnye, hogy a másik szülővel kapcsolatban békességre, megegyezésre sarkall. Ez a gyermek szempontjából a legelőnyösebb. Ha szabadon szeretheti mindkét szülőjét, nagyobb a valószínűsége, hogy egészséges párkapcsolatban él majd felnőtt korában. Ráadásul sok éven keresztül a mindennapokban együtt kell működni a másik szülővel, megbeszélni az iskolaválasztást, megszervezni az edzésre vitelt, sőt azt is, kinél legyen a gyerek Karácsonykor. Ehhez sok türelem, nagyvonalúság, akár megbocsátás szükséges.

Nem szakkönyv, ám szakmailag kifogástalannak tűnik. Nagy Anna elsősorban anyákhoz beszél, de bátran olvashatják az apák is, hisz ugyanezt élik át egyedülálló szülőként.

Az egyszülős családról elsősorban a válás jut eszünkbe, de ez közel sincs így. Özvegyen maradni vagy egyedül vállalni gyermeket nem ritka, és picit sem könnyebb. Sőt vannak, akik egyedül fogadnak örökbe. Hozzájuk is szól egy-egy fejezet, ismerve ezeknek a csoportoknak a speciális nehézségeit, kérdéseit.

A könyv alapos, minden felmerülő kérdésre választ ad, miközben naprakész. A gyermekes családokat megillető pénzügyi ellátások illetve az aktuális jogszabályok értelmezése, segítséget nyújtanak a szülőknek. Gyakran forgathatjuk, nem egy olvasásra készült.

Az egész írás reménnyel teli, ez a legnagyobb érdeme.

Pálfi Andrea

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.

...
Zöld

Az írók jóval a tudósok előtt ráéreztek az agy működésére – interjú a világhírű agykutatóval

Dr. Scott A. Small Alzheimer-kutató érdekfeszítően írt arról, miért tesz jót nekünk az egészséges felejtés. Szóba került Salman Rushdie elmepalotája, a kreativitás és a MI, az alvás és a társadalmi felejtés szerepe, illetve a pszichopaták és a csimpánzok is. Interjú.