Szörnyű hegy nyelt el 33 embert

Valuska László | 2016. február 16. |

Forrás: Wikipedia 

Chilei bányászok rekedtek egy copiapói hegy gyomrába, ami 2010. augusztus 5-én beszakadt. Harminchárom férfit hirtelen foglyul ejt 700 méter mélyen a bánya. Kaja, víz, levegő, fény alig-alig akadt. A hegy forró gyomrából történő kijutásukat egy 180 méter magas és 700 millió kilós szikla akadályozta meg. A szikláról sok mindent lehet gondolni, de az biztos, hogy nem ugyanarra a sziklára gondolunk, mert ez az Empire State Buildingnél is kétszer nehezebb. Ez utóbbi marha nagy, a tetejéről be lehet látni és meg lehet érteni New Yorkot.

Héctor Tobar: A sötét mélyben

Fordította: Takács Zoltán, Tarandus Kft., 2015, 448 oldal, 3890 Ft

Első mondat: A San José-bánya egy kerek, sziklás és kihalt hegy gyomrában található a chilei Atacama-sivatagban.

 

Így nézett ki:

A súlyos és megrázó heroikus katasztrófatörténetet az egész világ élő egyenesben követte, az augusztus 5-től október 13-ig tartó mentési művelet aktív részesei lehettünk, de csak kívülről. A Pulitzer-díjas Héctor Tobar szuperrészletes, és pont emiatt rendkívül drámai riportregénye (itt beleolvashatsz), A sötét mélyben megmutatja, hogy élte túl mind a 33 férfi a balesetet, illetve színes képet kapunk hőseink családi hátteréről, életéről és motivációiról is. A bánya története egyben egy társadalom története is, mert talán elkerülhető lett volna a baleset, ha mindenki betartja az előírásokat, ha nem 12 órás műszakok vannak, ha nem kapja meg a bánya az engedélyt azután, hogy 2007-ben már bezárták egyszer egy baleset miatt, ha a profit reményében nem kockáztatják a dolgozók életét. Ahogy például a bányát üzemeltető cégnek is rögtön be kellett volna indítania a mentést, nem várva addig, hogy a családtagok kierőszakolják azt.

A könyv nem próbálja meg kitalálni, mi történhetett lent a bányában, mert az a szépirodalom dolga, hanem rendkívül sok és hosszú interjú után megpróbálja rekonstruálni a történéseket. A szerző egy interjúban non-fiction novel-nek nevezte a könyvet, mi nevezhetjük tényregénynek. Az emlékezés egyfajta teremtés is, és ezért borzasztó veszélyes is tud lenni: a szerző nagyon könnyen írhatott volna egy pátosszal, szenvedéssel és feszültséggel teli regényt, ami az emberek heroikus győzelmét énekli meg a természet felett. Ezzel szemben dráma, feszültség, szenvedés van – heroizmus és pátosz nincs –, és csupa olyan férfi, aki lassan felfogja, akár meg is halhat a bányában. Tizenhét napig mindenféle remény ellenére úgy éltek, hogy egyre kisebb volt az esélyük arra, hogy valaha elhagyják a levegőtlen bányát. Ekkor viszont sikerült a fúróval átütni a falat. Ekkor kaptak ételt és kommunikációs eszközöket is. Szerencsére az összezárt csoportban a közösségépítés nem úgy működött, mint A legyek urában, itt figyeltek egymásra, önszerveződtek, együtt próbálták túlélni. Beosztották az ételt, az italt, imádkozni kezdtek, és folyamatosan azon pörögtek, hogyan szabadulhatnának ki.

A könyv valódi főszereplője nem a hegyben rekedt 33 ember, és nem is a felszínen segítő halomnyi családtag, mentő vagy mérnök, hanem a hegy. A legenda szerint a hegy egy nő, akit minden alkalommal megsértenek a bányászok, amikor behatolnak a hegybe, ezért sír szikladarabokat, köveket. Tobar aprólékosan mutatja be a hatalmas hegyet, amit szelídnek ismerünk meg, később törékenynek, hogy utána felfoghatatlannak, fullasztónak és félelmetesnek mutassa. Ez a hegy egy olyan létező, aminek saját nyelve, arca és vallása van. Az emberek, akik ismerik a hegyet, félik is. Nem véletlenül imádkozott értük a pápa, Pelé vagy Barack Obama.

Tobart a katasztrófában nem a katasztrófa milyensége, hanem a benne lévő emberek érdeklik. Magyarul: nem különböző kameraállásokból mutatja meg feszült zene alá keverve, hogyan omlik össze a hegy, hanem bemegy egy folyamatosan mozgó kézi kamerával és interjúzik. A bányászok nem túl vidám, erőszakkal, piálásokkal, családi problémákkal teli történetei mellett ugyanezeket az embereket a családi és baráti környezetükben is ábrázolja. Egy ember nemcsak önmagában, hanem a másokkal történő interakcióiban is létezik. 69 nap összezártságban és egymásra utaltságban pedig kiismerszik az ember.

A sötét mélyben simán lehetne egy csodálatos túléléstörténet, de sajnos nem lett az. Hiába élte túl a bányaszerencsétlenséget mind a 33 férfi, a további életük nem a legjobban alakult. A kárpótlásul kapott pénzből nem tudtak megélni,a médiafelhajtás elmúlt, sokan borzasztó anyagi helyzetbe kerültek, többen alkalmatlanná váltak a munkára, és voltak, akik öngyilkosságot kíséreltek meg.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Ódor Lajos: Az lenne a fontos, hogy megtanuljunk jó kérdéseket föltenni

Ódor Lajos közgazdásszal, Szlovákia volt miniszterelnökével a Mindentudók kézikönyve című kötete budapesti bemutatója előtt beszélgettünk általános műveltségről, oktatásról és a lányának tett ígéretről. Interjú.

...
Zöld

Pogátsa Zoltán: Rá kell jönnünk, hogyan haladjuk meg a kapitalizmust

Litkai Gergely podcastsorozatának novemberi témája a Fenntartható gazdaság vagy társadalmi összeomlás című kötet, amiről a szerzővel, Pogátsa Zoltán közgazdász-szociológussal beszélgettek.

...
Zöld

Legendás, ismeretlen, regényes, sétálós – 10+1 új könyv a 150 éves Budapestről

Budapest 150 éves születésnapján a város sokszínűségét és sokféleségét hangsúlyozva válogattunk össze róla szóló, (egy kivételével) friss kiadású könyveket. Vessz el az ismeretlen ismerős Budapesten!

ADVENT
...
Könyves Advent

Francia és skandináv receptek, magyar írók kedvencei, fenntartható konyha – 10 gasztrokönyv karácsonyra

Kevesebb mint egy hónappal karácsony előtt olyan, most megjelent gasztrokönyveket ajánlunk, melyek színt vihetnek a készülődésbe, de ajándéknak is tökéletesek.

...
Könyves Advent

A kis Miri elhatározza, hogy meglesi az angyalokat egy karácsonyi éjszakán

A Miri-történetekben Fenyvesi Orsolya hétköznapi helyzetekről mesél, meghintve varázsporral. Ki hitte volna, hogy a karácsonyi angyalok ilyen huncutok, és hogy a telihold segít legyűrni a szomorúságot? Olvass bele!

...
Könyves Advent

Forró asztallapon pattogó jéghideg eperszemek ‒ 10 verskötet a fa alá

Visszanyerhető-e az ősállapot? Át- vagy fölülírható-e egy végzetes hiba? Karácsonyi válogatásunkban friss hangokat ajánlunk, de terítékre kerülnek a magyar költészet klasszikusainak kötetei is.

...
Könyves Advent

Tüdős Klára becsvágyát a családja értetlenkedése is fűtötte

Olvass bele Bódis Kriszta Korzón a pokolba című kötetébe!

...
Könyves Advent

A Baska magyarul beszél egy Benes-dekrétumok elől menekülő család drámájába avat be

A 12 éves Baska József és családja 1947-ben menekült Magyarországra a Beneš-dekrétumok és a kitelepítés elől. Felnőttként megírta, hogy mi történt azon a sorsdöntő téli éjszakán. Olvass bele a kötetbe!

...
Könyves Advent

Egy autista srác természethez írt szerelmes levele

Dara McAnulty magával ragadó, lírai hangvételű könyve, az Egy ifjú természetbúvár naplója a természettel való mély kapcsolatát tárja fel, de olvashatunk benne az aktivista munka és az autista lét mindennapi kihívásairól és örömeiről is. Olvass bele!