Általános cikkek európa transz iceberg_slim

Strici voltam (Részlet)

.konyvesblog. | 2013. augusztus 27. |

IcebergSlim_Strici_kis.jpg

Iceberg Slim – polgári nevén Robert Beck – a harmincas évek Chicagójában nőtt fel, ahol a stricik számítottak a leggazdagabb és a legbefolyásosabb feketéknek – így érthető, hogy amikor egy kisebb balhé miatt börtönbe került, és nem folytathatta tanulmányait a Tuskegee Institute-ban, ez tűnt számára a legjövedelmezőbb munkakörnek. Tizennyolc éves korától több mint két évtizeden át volt strici, és több mint négyszáz lány dolgozott neki. Karrierjének végül egy börtönbüntetés vetett véget 1960-ban. Becenevére – „Iceberg Slim”: nyurga jéghegy – azzal szolgált rá, hogy valóban vézna volt, és hidegvérét még a leghúzósabb helyzetekben is megőrizte.

A hol sikerekkel, hol meneküléssel teli történetet Ice-T nyomán a hiphop/rap szubkultúra újabb és újabb generációi fedezik fel maguknak. Börtönök, kurvák és drogos sztorik, szex és lehúzós trükkök elevenednek meg a fekete utcákon a volt strici zaftos mondataiban. Lüktet a dzsessz, dübörögnek a verdák, eldördül egy-egy fegyver, és minden előzmény nélkül repülnek a sallerek. Olvasó legyen a talpán, aki eldönti, hol ér véget egy-egy városi legenda, és hol kezdődik Iceberg, a mindent megélt, ravasz csirkefogó legszemélyesebb önvallomása. Kőkemény, kietlen, mégis megható a Strici voltam: az afroamerikai közösség öntudatra ébredésének egyik első irodalmi példája, egyszerre kordokumentum és emberséges iránymutatás.

A jó útra tért strici saját elcsent gyermekkorát is felidézi, és számot vet saját változó értékrendjével. A memoár 1969-ben jelent meg Amerikában. A könyvet az akkor rovarölő szerekkel ügynökösködő exstrici egy egyetemi tanár javaslatára írta meg – és még időben rájött arra, hogy segítőtársa valójában csak nyerészkedni szeretne rajta és történetén. Egy teljes írói karrier indult meg azzal, hogy Iceberg Slim végül egyedül fejezte be a Strici voltam kéziratát, hogy egyedül zsebelhesse be a könyv – és az azt követő hat további Iceberg-kötet – sikerét. Iceberg műveit később több mint tíz nyelvre fordították le, és sok millió példányban adták el világszerte.

A Strici voltam, amely elindította a jó útra tért Iceberg Slimet az íróvá válás útján, most már magyarul is olvasható Pintér Ferenc fordításában. A könyv az Európa Könyvkiadó 2013 őszén induló TRANSZ sorozatának első kötete. A sorozatban a kiadó bizarr, határsértő műveket, sötét sorsokat, kockázatos életeket, sebzett történeteket, radikális gondolatokat mutat be. 2013-ban még két további kötet jelenik meg a TRANSZ sorozatban.

Olvass bele a kötetbe!

Iceberg Slim Strici Voltam Reszlet2 by konyvesblog

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Esther Perel: A modern magány felfalja az életünket

Mi az a mesterséges intimitás, és milyen hatással van az életünkre? Esther Perel belga-amerikai pszichoterapeuta tartotta az idei Brain Bar záró előadását.

...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.