Sherlock Holmes visszatért!

.konyvesblog. | 2013. január 15. |

B
Anthony Horowitz: A Selyemház titka, Fordító: Tóth Tamás Boldizsár

Animus Kiadó, 2012, 293 oldal,3383 HUF

OLVASONK_SZERINT.JPG

Anthony Horowitz egy 57 éves világszerte elismert brit író és szövegkönyvíró. Sokunknak ismerős lehet a neve, bár Magyarországon igazán a tizenéves korosztály számára írt regényei hódítottak (Tini Krimik sorozat). Sajnálatos módon ez az első regénye, amit kifejezetten felnőtteknek írt, és ami magyarul is megjelent. Több mint 50 könyvet alkotott, emellett könyveiből rendszeresen készülnek filmek, sorozatok és sok Agatha Christie-film szövegkönyve is neki köszönhető. A Selyemház titka című műve 2011 novemberében jelent meg eredeti nyelven (The House of Silk). A mű megírására a The Conan Doyle Estate kérte fel, és ez az első alkalom, hogy elfogadták egy másik író könyvét hivatalos Sherlock Holmes történetként.

A mű egy régi, Sherlock Holmes eddig nem ismert esetét tárja elénk. Watson doktor előszavából kiderül, hogy ez a történet megrázná Angliát, így a művet egy széfbe záratja, és utasítása szerint 100 évig nem szabad elolvasni és kiadni a művet. Ily módon kerülhet kezünkbe egy újabb Sherlock Holmes regény Watson doktor érdekfeszítő elmesélésében. Anthony Horowitz műve káprázatosan tükrözi Sir Arthur Conan Doyle stílusát, és érzékelhetjük már az első pár fejezetből, hogy megoldatlan rejtélyekből és kalandokból nem lesz hiány. A mű utolsó oldaláig tartogat meglepetéseket és igencsak gondolkodóba ejti az olvasót, és Watson doktort is. Az író ezen felül több korábbi Sherlock Holmes történetre is visszautal, szintén erősítve a kapcsolatot a Conan Doyle által írt könyvekkel. Nem árulok el nagy titkot, mint minden Sherlock regényben, itt is egy gyilkosság áll a középpontban. Viszont a történet éles fordulatot vesz, és első benyomásra több különböző szálon futó történet fonódik eggyé. A könyv felénél úgy éreztem, a bevezető - mely szerint ez a regény megrázó fordulatokban gazdag - erős túlzás, de a mű végét kitalálni nem lehet, hacsak az olvasó nem személy szerint Sherlock Holmes. Természetesen a Baker Streeti Vagányok is megjelennek élükön Wigginssel, de találkozhatunk a detektív nagy befolyású bátyjával, illetve Watson doktor saját családjáról is megemlít pár szót.

Összességében a regény nagyon szórakoztató és izgalmas olvasmánynak bizonyult. Fiatalként Anthony Horowitz Tini Krimik sorozatán nőttem fel, és örömmel veszem kézbe most már felnőtteknek szóló könyveit, előidézve a detektívregényekben megnyilvánuló zsenialitását. Izgatottan várom további megjelenő könyveit. Bátran ajánlom az összes Sherlock Holmes rajongónak is, garantáltan nem fognak csalódni!

Szerző: Szalai Rita

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Ezért érdemes edzened a képzeleted „izmait”

Egy új könyv szerint a gazdag képzelet nem valami isteni adottság, hanem fejleszthető tulajdonság. Le is írja, hogyan.

...
Zöld

Klímaváltozás helyett „halálos klímapusztítás”: ez a csere téged rávenne a cselekvésre?

Nem elég hatékonyak a jelenlegi kifejezéseink, amikor a klímaváltozás fenyegetéseiről beszélünk, állítja az ELTE PPK kutatója. Forgács Bálint új nyelvhasználatot javasol, hogy súlyának megfelelően kezelhessük a problémát. Mi könyveket ajánlunk a hír mellé.

...
Zöld

Kreatívabbak a babák, mint eddig gondoltuk + 5 könyv a kreativitásról

Magyar babák vettek részt abban a kutatásban, melyből kiderült, hogy a babák elég korán képesek kreatív módon kombinálni különböző fogalmakat. Könyvek hírek mellé.