Erzsébet Fenevadova minden idők legszőrösebb celebritása

.konyvesblog. | 2017. február 03. |

olvasonk_szerint_2_4_5.JPGNapjainkban kihalófélben vannak a polihisztorok, azonban szerencsénkre akad egy 21. századi hölgy, aki igyekszik életben tartani ezt a tiszteletreméltó hivatást. Ő nem más, mint Erzsébet Fenevadova, minden idők legnagyobb celebritása – ahogy könyve hátoldalán is írja. A budai úrinő egyszerre szupermodell, divattanácsadó, coach, párterapeuta, politikai szakkommentátor és természetgyógyász, de ezenkívül még sok egyéb dologgal is foglalkozik és tanítja a tudatlan kétlábúakat, azaz minket. Nemrég megjelent könyvében, a Puszi, Erzsiben is bölcs útmutatásait és sziporkázó személyiségét adja át szolgájának, Hommonay Gergely tolmácsolásában.

Van most ez a furcsa divat, hogy az interneten befutott különböző celebek könyv formájában beköltöznek a könyvesboltok polcaira is és sokszor megesik, hogy nem tudják visszaadni papíron, ami a pörgő Facebook-oldalakon történik. A Puszi, Erzsinél szerencsére nem áll fenn ez a helyzet. Kicsit visszafogott hangnemben (már írom a dicshimnuszt), de a bejegyzéseihez hasonló színvonalú fejezetek csalnak mosolyt az olvasó arcára. A kutya is itt van elásva: hozza az elvártat, miközben egy új műfajba helyezi a már megszokottat. A könyvben teljes egészében megismerhetjük az elnökasszony életútját.

Homonnay Gergely: Puszi, Erzsi! - A világ macskaszemmel

Libri, 2016, 185 oldal, 2999 HUF

 

Az úrinő Facebook- vagy Instagram-követői már jól ismerhetik Erzsébet szókimondó stílusát, ami könyvének lapjain is bőven visszaköszön. Azonban most nem politikáról vagy divatról szeretné megosztani magvas gondolatait - de természetesen ezektől sem határolódik el teljesen -, hanem kicsit magáról mesél. Az első oldalakon még szolgája, Gergely írja le egymásra találásuk történetét és vallja be bűnét, miszerint eredetileg nem Erzsiért ment, hanem egy másik macskáért. Ezt követően jövendőbeli elnökasszonyunk veszi át a mesélő szerepét. Megtudjuk, hogy a bársonytalpakon surranó díva miként is sajátította ki Gergely lakását, hogyan alakította ki a Hotel Wardrobe Wellness Superior***** Elnöki Lakosztályt, vagy hogyan is szerezte meg az Észak-budai Vadászkörzet Cinegemadár Szakosztályának elnöki posztját – csakhogy néhányat említsek Erzsébet Fenevadova nagyszerű tettei közül.

A legfontosabb eseményről, a Nagy szökésről sem felejtkezik el Erzsi, hisz ennek köszönheti, hogy ország-világ megismerhette kivételes személyiségét. Pályájának fontos állomásai mellett azonban megjelenik a budai úrinő hánytatott sorsa is, életének legnehezebb pillanatai. Vele együtt élhetjük át a cicaböriben töltött gyötrelmes perceket vagy a cicászat horrorisztikus eseményeit. Saját élete mellett ír még olyan közeli ismerőseiről, mint a gyenge egészségével küzdő Rogáncili vagy Ella, a tacskó, aki segített Erzsinek hazatalálnia, de említésre kerül örök ellensége, a porszívó is. És természetesen Erzsébet nevelő célzatú bölcsességei sem maradnak ki könyvéből: elárulja nekünk, bárgyú embereknek a szerelmi bánat elleni legbiztosabb gyógymódot, a hölgyekkel megosztja a csábítás örök titkát és a tökéletes étrendet. Egy kis ráadásként pedig bepillanthatunk a macskák kultúrájába is. Így derül ki most a nagyérdemű előtt, hogyan is kapja egy cica a nevét, milyen szempontok alapján választják ki a megfelelő szolgát isteni személyük mellé, és a bölcs elnökasszony még arra is kitér, hogy a túlvilágon hogy fogja őt tovább szolgálni a kiválasztottja.

A Puszi, Erzsi hamisíthatatlanul Erzsébet Fenevadova, amihez Zsiga Laura aranyos illusztrációi csak még többet adnak: teljes valójában mutatják be az úrinő életét. Az elnökasszony csodálóinak kötelező olvasmány, viszont akik nem ismernék még ezt a rendkívüli személyiséget, azok most rohanjanak a könyvesboltba! Egy garantáltan letehetetlen és szórakoztató könyvet kapnak pénzükért.

Ezekkel a szavakkal búcsúznék.

Puszi, Zsófi

Szerző: Scheirich Zsófia