Pelevin Oroszországa öt nézetből

Valuska László | 2010. szeptember 07. |

B+

Viktor Pelevin: P5 - Pindosztán politikai pigmeusai - Pá, pederaszták

Ford.: Goretity József

Európa könyvkiadó, Budapest, 2010, 293 old. 3200 Ft.

 

A hetedik magyarul megjelent Pelevin-kötet színes, perverz és komoly elbeszéléseket tartalmaz, az ötből három jó, egy túlságosan az intellektuális poénra és kikacsintásra játszik, egyet meg nem szerettem. Pelevin Oroszországot szedi szét miszikus prózájával, amelyben a valságok különböző fokai között katonák, újgazdagok és kurvák egyaránt úgy szörfölnek, mintha a világunk tényleg csak egy drogos álom kivetülése lenne, vagy Platón sötét barlangja, ahogy azt egyik szövegében, az Asszaszinban állítja.

Az orosz kortárs valóság jelenleg sok mindennél érdekesebb számomra. Magyar nyelven ugyanis nem igazán születnek olyan szövegek, amelyek a populáris kultúra eszköztárával, de a magaskultúra elvárásaival közelítenének ahhoz, hogy megértsük a rendszerváltás utáni magyarországi eseményeket. Pelevin legalább oroszban megoldja ezt, persze nem lehet hasonlítgatni, de itt legalább van droggal vidámra, sötétre és mozgékonyra színezett világ, hirtelen újgazdaggá váló emberek, gyilkolásra kiképzett fiatalok. Szó van pénzről, homoszexualitásról, autópálya-csalásokról, prostitúcióról, az orosz életről, de jöhetnek a különböző valóságok érzékelése, vagy az identitásproblémák.

A legjobb elbeszélés az Asszaszin című bérgyilkosos hasisszöveg. A fiatal Ali megkapja a lehetőséget a Mindenható árnyékától, hogy újabb és jobb világokba lépjen be, nem kell mást tennie, csak mindig megölnie valakit, ha már tökéleres bérgyilkosnak képezték ki. Miközben a hasistól átalakulva gyilkol, feltárulnak előtte a különböző, paradicsomi szintek, amelyekről, és itt jön a képbe Platón barlanghasonlata, kiderül, hogy csak a paradicsom árnyékai.

Ahogy a történetek mindegyikében van egy határátlépés a valóságok között, úgy Az éneklő kariatidákban is. Az orosz oligarcháknak saját kuplerája van, ami elsőre nem különösebben meglepő, viszont ebben a másik világban van egy szoba, ahol a Léna nevű lány is dolgozik, és akit egy imádkozó sáska zökkent ki a meglévő rendből, hogy rávegye a Botvinyik nevű kiskirály meggyilkolására. Izgalmas és szép történet. Az újgazdagság és a pénz ereje szervezi a Friedman-tér című rövidebb, de erős történetet, amelyben emberünk rájön, hogy a pénz még több pénzt vonz, sőt még az ember tudatát is megváltoztatja. A Nekromanusban drogokkal támadják a katonatiszt, Krusin agyát, akinek sikerül a lehetetlen, és kapcsolatot talál az autpálya-építés és a homoszexualitás eltűntetése között.

Pelevin nem veszti el az uralmat saját írása felett, összességében szórakoztató és olvasmányos könyvet tett össze

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Az ember találmánya a szaporodáshoz való jog - Olvass bele a biológus könyvébe!

Litkai Gergely a Bookline Zöld podcastjének következő adásában Jordán Ferenc hálózatkutatóbiológussal beszélget Az ember vége a természet esélye című könyvéről. Olvass bele a kötetbe!

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Mi az oka, hogy rengeteg gyerek unatkozik, feszeng, retteg az órákon, és alig tanul valamit? Mi történik valójában az osz­tályteremben? Hogy lesz az egyik gyerekből „jó”, a másikból pedig „rossz tanuló”? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről.