Frei Tamás foglyul ejtett egy miniszterelnököt

Valuska László | 2013. szeptember 24. |

Frei Tamás: 2015 - A káosz éve és a magyar elit háborúja

Ulpius-ház, 2013, 3200 Ft

fotó_1.JPG

Hamarosan megjelenik Magyarország regénye! Frei Tamás megírta a Nagy Összeesküvést, amit még Molnár F. Árpád sem mert, hogy végre megtudjuk, hogyan működik ez a zsebmutyiország. Frei alternatív történelemkönyvében Gyurcsány lemondott 2006-ban, Orbán megbukott 2011-ben és az oligarchák uralkodnak az országban, csak poligarcháknak hívják őket. Egy miniszterelnök pedig fogságban van: Mesterházy Attila vagy Bajnai Gordon naplóját írja a volt televíziós és regényíró?

Szeptember végén jelenik meg Frei Tamás új könyve frappáns címmel: 2015 - A káosz éve és a magyar elit háborúja. A jövőben játszódó történetben várhatóan nem Simicska Lajos tábornok által vezetett Közgép seregei küzdenek meg Nyerges Zsolt nindzsáival.

Eddig ennyit lehetett tudni a könyvről:

"André története a következő parlamenti választások napjaiban indul ismét útjára, feszült, konfliktusokkal teli időszakban. A képzeletbeli Magyarország arra ébred, hogy a kisebbség került többségbe. De hogyan? Miként és miért esik egymásnak a magyar politikai és gazdasági elit egy része, és mi köze mindehhez Andrénak, Adriennek és egy Kaliforniában élő sikeres magyar feltalálónőnek? Mi történik a sarokba szorított miniszterelnökkel, a magyar poligarchákkal, és persze Andréval, meg az ő fekete szemű hároméves kislányával, Fruzsikával. Bátor és izgalmas utazás a következő évek Magyarországának kulisszái mögé!" Forrás: Bookline.hu

Frei új könyvéből a metrón talált promóanyagban egy rövid szemelvényt. A borítón a lángoló Hősök tere.

Edzésre menet persze beleolvastam a fogva tartott magyar miniszterelnök naplójába, mert egy ilyen részt vágtak ki a regényből. Sem Orbán Viktort, sem Gyurcsányt nem ejtik fogságba a nyolcoldalas részletben, pedig mindkettőről szó esik. Talán Bajnai Gordon vagy Mesterházy Attila lehet a meg nem nevezett miniszterelnök? Mindegy is, pontosan melyik, mert nem érti, hogy került ekkora bajba, miközben egy müezzint hall Hívában, Üzbegisztánban

fotó (1).JPG

Frei Tamás addig olvasta a Magyar Nemzetet, hogy rájött, nincs szükség fikcióra, egyszerűen összefűzi a napi híreket egy csokorba, főhősét, Andrét pedig keresztülvezeti Odüsszeuszként a politika tengerén.A történelem átírása mellett Frei új szavakat alkot és verset ír legújabb könyvében.

Poligarcha: "a politikus összeolvadása az állami megrendelésekből milliárdossá váló oligarcha típusával", sőt "a poligarcha (...) a magyar gazdasági evolúció magasabb rendű állatfaja. Az elmúlt pár év ijesztő korcsa. A politikusi álruhába bújt seftkirály (...). Politikus és oligarcha egy személyben".

Tippelni sem mernék, kire gondol Frei Tamás, sőt még gondolni sem merek senkire, de örülök, hogy végre egy politikai thriller megmutatja az igazságot, mert ebben a műfajban tényleg az a legjobb, amikor jelen ügyeit (vagy bármilyen történelmi-politikai szorit) a legvadabb verziókban tálalják. Frei a szövegben pontosítja, hogy a poligarchák Grúzia, Türkmenisztán, Kazahsztán és Üzbegisztán felé nyitnak, üzleteiket arrafelé kötik. 

A miniszterelnök nem véletlenül van fogságban persze. A Frei Magyarországáról a következőket tudjuk meg:

- Gyurcsány Ferenc 2006-ban lemondott az őszödi beszéd, és az azt követő "októberi véres utcai összetűzések után"
- 2007-ben választásokat írtak ki Gyurcsány lemondása miatt
- a választásokat Orbán Viktor nyerte
- a gazdasági világválság 2008-ban elsodorta Orbán Viktort és a Fideszt
- a tömeg megharagudott Orbánra, 2011-ben ő lett a bűnbak
- Orbán bukása után "demagógokat" juttattak a "megnyomorodó, elszegényedéstől remegő magyarok" a miniszterelnöki székbe
- az új vezért zsebsztálinnak nevezték (figyelem, Bajnai sokkal kisebb Mesterházynál!)

A rövid részletet a 19. századi felvidéki jövendöléssel, a 2006-ban megtalált úgynevezett nyirkai jóslattal zárja Frei:

"Kettészakadt a nemzet.
Lángra lobban az ország.
A lángot vér oltja.
Magyar magyart gyilkol."

A Nyirkai Jóslat a magyar nemzet sorsát beszéli el az ötvenes évektől a 2010-es évek végéig. Máté közlése szerint a jóslatot eredetileg 7 táltos közös révülésben kapta 1946-47-ben a hansági Rókadombon – Máté pusztán a közrebocsájtója az eredeti szövegnek, amelyet 1992-ben kapott meg egy táltostól. Valójában egyértelmű, hogy Máté, mint egy ősmagyar vallás alapító atyja maga írta a 2000-es évek elején a metaforikus szöveget. Helyenként enigmatikus, de általában könnyen dekódolható átlagos politikai tájékozottsággal is.
Néhány képzet Máté személyes politikai meggyőződéseiből és vízióiból származik, az üzenetek többsége jól illeszkedik az etnopogány elképzelésekhez és a szélesebb nemzeti radikális irányzat világképébe és összeesküvés-elméletei közé is. Frei előtt a mainstream recepciót egy Helyi Téma cikk ismertetése és Wittner Mária hivatkozásai jelentettek (amennyiben Wittner bárminek is a főáramába tartozik). RÉSZLETESEBBEN>>

VDEIÓ>>