A másik élet a csetszobában kezdődik

.konyvesblog. | 2016. február 04. |

olvasonk_szerint_2_4.JPGPszichothriller, avagy lélektani krimi. Aki ilyen regényeket olvas, vágyik a kétes kalandra, az ismeretlen felfedezésére és a félelem legyőzésére. Steven J. Watson A másik én című regénye még ettől is több. Utazás önmagadba, a másik lelkébe. A hozzád legközelebb állóktól való eltávolodás és az idegen emberekhez való álkötődés mind benne van, és még innen is tovább visz. Valóban tudni akarod az igazságot a szeretteidről? Képes vagy szembenézni önmagaddal? Meddig vagy képes elmenni? Nem kényszer hatása alatt, hanem a saját szabad akaratodból. Tudatosan hívod ki magad ellen a sorsot, elmenekülsz a valós életedből a közösségi médiába, az online élettől várod a kielégülést, és rettegést kapsz cserébe. Ez a mai végzetes vonzerő. Több út áll előttünk, rajtunk áll a választás. De nem csak végig kell menni az úton, hanem vállalni is kell a következményeket. A döntéseink ténylegesen gyökeresen megváltoztatják életünket.

S. J. Watson: A másik én

Fordította: Gellért Marcell, Athenaeum, 2015, 416 oldal, 3490 HUF

 

Akár te és én is lehetnénk a regény főszereplői, ezért is olyan ijesztő az egész. Julia a harmincas éveiben jár, fotósként dolgozik, jó házasságban él és van egy örökbefogadott kamaszfia.  Átlagember, hétköznapi élettel, ám neki is van múltja, amire nem szívesen gondol. A múlt olyan, mint a tetoválás: hiába tünteted el, attól még nyoma marad. És egyszer csak becsap a villám: a Párizsban élő húga gyilkosság áldozata lesz. Julia addig nem nyugszik, amíg  ki nem deríti, hogy tulajdonképpen mi és miért történt. Ezzel pedig elindít egy lavinát, melybe olyannyira belegabalyodik, hogy végül az élete lesz a tét.

Olyan embereket ismer meg (vagy legalábbis azt hiszi), akik közül senki sem az, akinek látszik. Innentől kezdve minden lépését figyelik, kész szerencse, hogy van GPS. Minden cselekedete leinformálható, hála az okostelefonoknak. Vajon megéri a biztonságot felcserélni a szabadsággal? Vajon a tudás hatalom? A szex fontosabb, mint a szerelem? Vannak igaz barátok, akiknek kitárhatjuk a szívünket? Mennyit, mit és kit áldozol a célod elérése érdekében? A következményekkel mindenkinek számolnia kell.

Ez az a könyv, ahol nem fogsz előre lapozni, mert annyira fogva tart a történet, hogy oldalról oldalra akarsz szembesülni a főszereplő döntéseivel, ugyanakkor elgondolkodsz, te mit (nem) csináltál volna Julia helyében. Amikor  azt hiszed, már mindent tudsz és minden a helyére kerül, lesz még egy utolsó csavar a történetben. A végső válaszért lapoznál még egyet és rádöbbensz, hogy akármit teszel, ez a vége. A másik én lebilincselő, váratlan fordulatokkal és meglepetésekkel teletűzdelt, figyelemre méltó, elgondolkodtató könyv, nem csak a műfaj kedvelőinek.Szerző: Clarissa