A magyar foci elég okot ad a trollkodásra

.konyvesblog. | 2015. február 16. |

olvasonk_szerint_2_2.JPG
A Facebokon 2012-ben berobbanó Trollfoci 2 évvel az indulása után máris könyvet publikált. Társszerzőnek azt a Rekop Györgyöt nyerték meg, aki jóval korábban teljes mellszélességgel állt be a trolloldal mögé, hiszen nemcsak a kezdeményezés humoros oldaláért, hanem szurkolóként a labdarúgórészéért is felelni tud. A könyv egy szűk baráti társaság ötletének sikertörténetét írja le: a néhány embernek szerkesztett oldal 2 év alatt 200.000 követőt állított maga mellé. A szájt egyébként abban különbözik a külföldi labdarúgással foglalkozó trolloldalaktól, hogy szinte kizárólag a magyar focival foglalkozik - így sokkal elgondolkodtatóbb e hamar jött népszerűség, hiszen megmutatja, mégis sokan szeretik a honi futballt. A készítők nemrégiben számos interjút adtak írott és online újságoknak, rádióknak, tévécsatornáknak, így adta magát a kiépített kapcsolati háló, hogy tapasztalataikat, élményeiket előbb-utóbb könyvformába öntsék. A négy adminisztrátor és Rekop György írásaiból áll össze a Trollfoci.

Rekop György és az Adminok – Trollfoci

Twister Media Kft,, 2014, 304 oldal, 3490 HUF 

B-

 

Inkább publicisztikát olvashatunk némi naplószerű beütéssel, semmint valódi történelemkönyvet, és e megállapításra a stílus is ráerősít: szókimondó, karakán, olykor trágár szavakkal tűzdelt részletek bukkannak fel, melyek azonnal a magyar foci, de főleg a magyar hétköznapok világába repítenek bennünket. A könyv alapvetően két részből áll: huszonöt fejezeten át a Trollfoci világába nyerhetünk betekintést, és ezek közé épülnek be az ún. Mennyei történetek tizenhárom részben. Utóbbiak néhány soros anekdotákból tevődnek össze: klasszikus népi gyűjtések, hiszen az oldal olvasói küldték be személyes élményeiket egy-egy alacsonyabb osztályú megyei mérkőzés hangulatáról, legyen az akár a pályán, akár a lelátón (korláton túl) történt esemény, és a szerzők ezekből válogatták ki a legjobb száz, olykor meghökkentő, ám minden esetben mulatságos közjátékot.

A fő fejezetek azonban nem egységesek, a zsurnaliszta stílus a Trollfoci mérföldköveit hivatott leírni egymástól különállóan. Olyan külföldön játszó labdarúgók „célponttá válását” örökítik meg, mint Szalai Ádám és Bajner Bálint, akik nyilatkozataikkal kerültek reflektorfénybe, kivívva a Trollfoci érdeklődését. Emellett a legutóbb szövetségi kapitányok, Egervári Sándor és Pintér Attila munkáját is éles kritikával illetik a szerzők, a tényeket (értsd: a sikertelenséget) figyelembe véve jogosan. Az oldal 2013-ban nőtte ki magát meghatározóvá, amikor elérték a 100000 követőt, és épp ebben az évben történt az ominózus bukaresti és amszterdami vereség is, elmondható tehát, hogy minden egyes kudarc a Trollfoci malmára hajtotta a vizet. Pedig nem győzik hangsúlyozni, hogy reménykednek abban, hogy a jövőben minél kevesebb munkájuk lesz, mert az a magyar futball felemelkedését jelentené. A legszomorúbb fejezetek közé tartozik a negyedik, ami 1986-tól veszi sorra a magyar válogatott teljesítményét. E kör- és kórképről azt hihetnénk, merő túlzás, amit olvasunk, ám a groteszk epizód meglehetősen realista, továbbgondolva pedig az az olvasó érzése, ilyen előzmények után nem csoda, hogy 2012-ben a trollkodás mellett döntött néhány magyar srác.

Hasonló szabadossággal Sajó László beszélt Öt és felesében a sportág magyar viszonyairól. Nehéz lenne azt mondani, hogy a hazai sporteseményeket nem követők épp ezzel a könyvvel kapnak kedvet ahhoz, hogy leüljenek a tévé elé, vagy kilátogassanak a stadionokba, de egy biztos: a mű pontos képet fest az elmúlt 2 évben idehaza történtekről. Egyszerre szórakoztató és borús, átélhető és kívülálló, barátságos és félelmetes. A témában jártasak hamar végigolvashatják, a laikusoknak kéziszótár segít az új kifejezésekben, rövidítésekben, álnevekben történő eligazodáshoz.

A Trollfoci a legjobb dolog, ami a honi labdarúgással 1986 óta történt. Évek múlva talán más szép sikerekkel is gazdagabbak lehetünk.


Szerző: Frank Lajos

 

Legjobb Könyvek Nőknek

Az egyik legnagyobb ajándék, amit egy nő kaphat, az olvasás élménye. A kifejezetten nők számára írt könyvek óriási forrást jelentenek az önismeret, az inspiráció és az élet különböző aspektusainak megértéséhez. A "legjobb női könyvek" kifejezés mögött olyan könyvek gazdag és változatos könyvtára húzódik meg, amelyek megérintik a női lélek mélységeit, és arra inspirálnak bennünket, hogy a önmagunk legjobb verzióját hozzuk elő.

Rengeteg mű ebben a témában például egyedülálló utazásra visz minket az identitás és az önkifejezés világába. Több könyv pedig egy olyan nő történetét mesélik el, aki a világ különböző részein újra felfedezi önmagát. A legjobb női könyvek azok, amelyek képesek bemutatni a nők tapasztalatainak sokszínűségét és összetettségét, ugyanakkor inspiráló és megnyugtató üzeneteket közvetítenek. Az ilyen könyvek lehetnek regények, memoárok, pszichológiai kötetek vagy önismereti útikönyvek, amelyek mind hozzájárulnak a nők életének mélyebb megértéséhez és gazdagításához. E könyvek olvasásával a nők sokat tanulhatnak önmagukról, kapcsolataikról és a világról. Megérthetik saját érzéseiket, vágyaikat és álmaikat, és megerősödhetnek abban a tudatban, hogy nincsenek egyedül az útjukon. A legjobb könyveket nemcsak élvezetes olvasni, hanem életünk társává válnak, és segítenek abban, hogy a legjobbat hozzuk ki magunkból és a világból.

Életünk során számos nehézséggel és döntéssel szembesülünk, és gyakran nehéz megérteni önmagunkat és a bennünket vezérlő érzelmeket. Ezért fontos, hogy olyan könyveket olvassunk, amelyek segítenek jobban megismerni önmagunkat. Ezek a könyvek segíthetnek feltárni olyan belső gondolatokat, érzéseket és vágyakat, amelyeket nem mindig könnyű szavakkal kifejezni. Ha jobban megértjük önmagunkat, képessé válunk arra, hogy hatékonyabban kezeljük az élet kihívásait, erősítsük a másokkal való kapcsolatainkat, és valóban teljes életet éljünk. Ezek a könyvek lehetővé teszik számunkra, hogy mélyebb szinten kapcsolódjunk saját érzéseinkhez és tapasztalatainkhoz, így segítve, hogy valóban tartalmas és boldog életet éljünk.


Finy Petra: Akkor is

A 40 éves Sára tanárnő történetét meséli el. Két gyerek, kiszámítható munka, tökéletes házasság - legalábbis a főhősnő ezt hitte. Ám egy nap a férje összecsomagol. A főhősnő sokféle érdekeltségű nő: egy túlérzékeny anya, két koraérett gyerek, barátok, akik egyben kollégák is, egy mogorva szomszéd és egy férfi, aki kómában fekszik a kórházban, és soha nem beszélt vele, csak könyveket olvasott neki. A regény stílusa könnyed, helyenként nagyon fanyar és őszinte, annak ellenére, hogy egy nehéz sorsú nő sorsát ábrázolja. Kötelező darab a könyvespolcra!


Gurubi Ágnes: Szív utcájában

A történet a nagymama életének krónikája körül forog, de a regény narrátora nem teljesen a szerző. Ági laza határvonalat húz a valóság és a fikció között, és nemcsak saját családi történetével szembesül, hanem több generáció tükre is. A fő motívum egy zsidó család menekülése és az azt követő események, de ez nem holokausztregény, hiszen egy anya és lánya felnőtté válásának története származástól függetlenül érvényes.


Tompa Andrea: Haza

Főhőse olyan útra indul, amely nemcsak az otthon és a haza fogalmát tárja fel, hanem közelebb hozza őt önmagához is. A regény cselekmény helyett inkább a főhős belső útját írja le, amelyet életének és döntései megértése utal. A regényben egy nagyon találó gondolat is helyet kapott: „Elmenni lehet, de visszatérés nincs. Nincs visszatérés tehát, csak a kudarc tér vissza.” Ezek a szavak kiterjeszthetők az élet egészére. Az emberek nem tudják megváltoztatni múltbeli döntéseiket, ezért az elfogadás és a megbékélés az idő előrehaladtával egyre fontosabbá válik. Tompa Andrea regénye tehát nemcsak az otthon és a haza fogalmát járja körül, hanem a sors és a saját döntések elfogadását, valamint a visszafordíthatatlan idővel való megbékélést is. A főhősnő ezen utazása arra ösztönzi az olvasót, hogy elgondolkodjon saját életének kihívásain, és azon, hogyan lehet elfogadni azt, amin már nem lehet változtatni.


Bakos Gyöngyi: Nyolcszáz utcán járva

A regényként olvasható novellagyűjtemény egy filmkritikus önismereti, kalandos, apátlan és bátor, őszinte szexualitással teli utazása. Az olvasót nem egy, hanem több útra is elviszi, helyszínek, emberek és események váltják egymást. A szövegben a stroboszkópikusan felvillanó események mögött egy fiatal nő benyomásai, reflexiói és belső monológjai állnak, értelmezve a vadul galoppozó eseményeket.


Péntek Orsolya: Hóesés Rómában

Két nő sorsa tárul fel 1951 és 2020 között. Ebben a regényben a főszereplők alig ejtenek ki egy szót. A szavak önmagukban nem elegendőek érzéseik megértéséhez vagy közvetítéséhez. A lírai képek és benyomások azonban értelmezik az eseményeket, bár nem a megszokott racionális módon. Péntek Orsolya könyvében a hallgatag és zárkózott szereplők helyett az utcák, a tájak, sőt a kanálra ragadt lekvár íze is mesél. A regény nemcsak mesél, hanem az érzelmek és benyomások kifinomult leírásán keresztül mélyen belemerül a két nő életébe és belső világába.


Virginia Woolf: Egy saját szoba

Az irodalmi világban élő nők helyzetét elemzi a 20. század elején, kifejtve, hogy mire van szüksége a nőknek a szellemi függetlenséghez és a művészi kifejezéshez. A könyv filozofikus és történelmi utalásokkal gazdagított, ráadásul üde színfoltja az akkoriban férfiak uralta irodalmi világnak.


Chimamanda Ngozi Adichie: Mindannyian feministák vagyunk

Esszéje egy rövid, mégis hatásos mű, amely a feminizmus modern értelmezését tárgyalja, arra ösztönözve olvasóit, hogy gondolkodjanak el a nemek közötti egyenlőség fontosságán és a társadalmi szerepek átalakításának szükségességén. Adichie éleslátása és közvetlen stílusa révén képes megragadni az olvasó figyelmét, és arra készteti, hogy újragondolja a nemi szerepekkel kapcsolatos saját előítéleteit.Margaret Atwood: A Szolgálólány meséje

Olyan jövőképet fest, ahol a nők szabadságát drasztikusan korlátozzák, és szinte teljesen az uralkodó rendszer kiszolgálóivá válnak. Atwood mélyreható karakterábrázolása és a társadalomkritikai elemek ötvözete izgalmas olvasmányt biztosít, amely elgondolkodtatja az olvasót a jelenkor társadalmi dinamikáiról és a szabadság értékéről.Maya Angelou: Én tudom, miért szabad a madár a kalitkában

Maya Angelou önéletrajzi műve egy erőteljes és megindító történet az önazonosság kereséséről, a rasszizmus és a nemi megkülönböztetés legyőzéséről. Angelou lírai prózája és őszinte hangvételű elbeszélése a személyes küzdelmek és győzelmek univerzális történetévé varázsolja a könyvet.


A legjobb könyvek nőknek különböző perspektívákból közelítik meg a női tapasztalatokat, és kiváló olvasmányt nyújtanak azok számára, akik mélyebb betekintést szeretnének nyerni a hölgyek életét érintő kihívásokba és győzelmekbe. Minden mű más és más stílusban és hangnemben szólal meg, de közös bennük a mély emberi érzések és társadalmi kérdések iránti elkötelezettség.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Meg fogsz lepődni, hogy milyen régi a reggeli kávéd

Biológusok megfejtették, hogy az arabica kávé több százezer évvel ezelőtt, természetes kereszteződés folytán alakult ki. Könyvek hírek (és kávé) mellé.

...
Zöld

A szerzetes, aki megalkotta a középkori Google Earth-öt

Fra Mauro, a velencei laikus testvér az addigi történelem legrészletesebb térképét készítette el az 1450-es években. Csettintenének rá a Google Earth tervezői is.

...
Zöld

Vajon tudod a választ 3 egyszerű kérdésre a pedofíliáról és a gyerekek elleni erőszakról?

A cikkben könyveket is találsz a Hintalovon ajánlásával!