Mese és rajz szájból szájba

.:wendy:. | 2009. május 15. |

Mindenkit arra buzdítok, hogy szerezze be az egyre ismertebbé váló underground kiadó, az S*10 legújabb kiadványát, a Szájból szájba című lemezt és képregényt, amely a kiadó az egyik legsokoldalúbb magyar zenésszel, Ágoston Bélával létrejött közös, ötrészes sorozatának második darabja. Az eredetileg hiphopban utazó kiadó emberei ügyesen felismerték, hogy nyitni kell más irányok felé is, így több jazzes kiadvány után most itt van egy meselemez, amit egyszerűen nem lehet megunni.

Mert nem egyszerű meselemezről van szó, Ágoston Béla neve garancia arra, hogy valami hihetetlenül vicces és kreatív dolog sül ki a közös zenéléséből. A lemezen a Zuboly, az Agostones és az Ágoston Quartet irányítója, az avantgárd jazz- és népzenész Kiss Erzsivel, Szilvási Istvánnal, Mizsei Zoltánnal, Busa Istvánnal, Paizs Miklóssal, Szalai Péterrel zenél és mesél együtt. A lemezhez tartozó képregényt az a Stark Attila rajzolta, akinek a nagy sikerű Kulocity majmait is köszönhetjük.

A lemezen négy mese hallható, magukban is abszolút élvezhetőek, de érdemes melléjük felütni a képregényt is. Az elsőben Paizs Miklós mondja el, min veszett össze a Furmányos Farkas, a Morcosi Medve, a Büszke Büszke Béka, Nyőször Nyuszi, Ravaszdi Róka és az Epés Elefánt. Nem, nem fogom megmondani, hogy min, mint minden jófajta veszekedés, ez is egyetlen, rosszul megválasztott szóból indul. Aztán jön a Kisgömböc meséje, amit bár cigányul mond Szilvási István, a rajzok segítségével szinte minden szavát értem. A meséket összekötő zene alatt is állandóan nézegetem az albumot, a misztikus, teljesen elborult rajzokban ott vannak a jól ismert Magyar népmesék rajzainak madárkái, a mindenhova gabalyodó virágok, amik például egy teknős hátán ugráló kismadár szájából indulnak és egy eltorzult arccal szaxofonozó majomban végződnek. Jó hallgatni, jó nézni. Főleg a harmadik mesét, amiben Busa Pista mondja el, hogyan öltözött be Mátyás király muzsikus cigánynak. Mátyás király nagy mentéjében kering a lakótelepen, majd bekéredzkedik a cigányokhoz, akik a törvény ellenére megvendégelik és meg is lesz a jutalmuk jóságukért, még a kis fekete macskájuk is ugrálva örül a sok aranynak, amivel Mátyás elhalmozza őket.

Mondhatnánk, hogy Stark Attila néhol félelmetesnek tűnő fekete-fehér rajzai talán nem valók a legkisebbeknek, de én még emlékszem, mennyire varázslatos élmény volt hallgatni gyerekkoromban a meselemezeket, milyen jó lett volna, ha van hozzájuk egy ilyen lapozgatható könyvecske, félelemmel vegyes imádattal nézegettem volna a rajzokat. Sőt, ha a kedvenc mesekönyvemből, a Kerekecske gombocskából képregényt és lemezt csináltak volna, na az talán pont így nézett volna ki.

Azoknak, akik azonnal akarják maguknak a Szájból szájba CD-t és könyvet, csak annyit kell tenniük, hogy ma este, május 15-én 11-re eljönnek a Toldi moziba, ahol a kemény fedeles könyvváltozat limitált példányszámú megjelenése alkalmából hatalmas bulit tartanak az alkotók. Azok pedig, akik lemaradnak a bemutatóról, jövő héten itt a blogon is játszhatnak három példányért, valamint a készlet erejéig a Forma boltjában, a Toldi moziban, a Kiadó kocsmában és a Deep lemezboltban is megvehetik a kiadványt, ám vigyázat, ha gyereknek szánjuk ajándékba, mindenképpen magunknak is vegyünk egyet, mert különben sose akarunk megválni tőle.

 

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Esther Perel: A modern magány felfalja az életünket

Mi az a mesterséges intimitás, és milyen hatással van az életünkre? Esther Perel belga-amerikai pszichoterapeuta tartotta az idei Brain Bar záró előadását.

...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.