Laura Palmer visszatért

aprobuba | 2017. február 28. |

Pár nappal az amerikai megjelenés után már magyarul is megjelent a Twin Peaks titkos története című könyv, amely tovább mélyíti a sorozat köré szőtt mitológiát. A Twin Peaks egyik kiagyalója, Mark Frost új regényével a sorozat készülő harmadik évadát készíti elő, felfedve a kisváros és lakói múltját, valamint az amerikai miszticizmus gyökereit. Laura Palmer 25 év elteltével visszatért, pont ahogy Cooper ügynök látomásában ígérte.

Az 1990 áprilisától vetített és két évadot megélt, Mark Frost és David Lynch által készített Twin Peaks című televíziós sorozat pillanatok alatt kultikussá vált, megkerülhetetlen popkulturális jelenséggé vált, és több generáció számára tette egyértelművé, hogy a baglyok nem azok, amiknek látszanak. Az október végén megjelent regény tökéletesen illeszkedik a Twin Peaks mitológiájába: egy óriási, valós eseményeken is alapuló konteógyűjtemény, amelyben feltűnnek kedvenc hőseink, Cooper ügynök, a félszemű Nadine vagy Tuskó Lady. Mindenki megnyugtatására kijelenthetjük, hogy megérte 25 évet várni a folytatásra.

A baglyok tényleg nem azok...

A Twin Peaks egyszerre szappanopera, klasszikus krimi, pszichológiai thriller, természetfeletti horror és abszurd vígjáték, nagyon erős atmoszférájával, nagyszerűen felépített karaktereivel és cselekményszálaival, valamint posztmodern eklektikusságával beszippantja világába a nézőt, és nem ereszti. A világba, amely egyszerre poros, hétköznapi és kispolgári, egy másik szinten pedig misztikus és transzcendens, ezoterikus, okkult és metafizikus. Szerkezete, dramaturgiája, idézet- és utalásrendszere is az ezoterikus hagyományokhoz köthető.

Mark Frost: Twin Peaks titkos története

Fordította: Veres Mátyás, Athenaeum Kiadó, 2016, 368 oldal, 3990 HUF

 

A sorozat, főleg a záróepizód perspektívájából nézve, egy szabályos beavatási szertartás rituáléját mutatta be, írta 1993-ban a Filmvilágban Bóna László, vagyis az egész sorozat története egyetlen beavatássá vált, és ugyanez a beavatásos szerkezet jellemzi Mark Frost új Twin Peaks-regényét is, amely egyrészt a sorozat harmadik évadának előkészítését is szolgálja, másrészt tovább pörgeti a Twin Peaks-őrületet, beavat, de a megfejtések mellett ugyanannyi újabb rejtéllyel is szolgál. A kötet a sorozathoz hasonlóan posztmodern gesztussal él, darabokra töri a lineáris történetmesélést: idézetek, utalások és információtöredékek labirintusában az olvasó feladata, hogy valamiféle igazságra rájöjjön, miközben a szerző minden pillanatban relativizál és elbizonytalanít. A kötetet ugyanaz az eklektikusság jellemzi, mint a sorozatot, vannak benne indiánok, ufók, amerikai történelemlecke, szerelmi szál, focihírek és okkultizmus.

...aminek látszanak...

A regény körül a kiadó legalább olyan titokzatos légkört igyekezett teremteni, mint a harmadik évad körül, amelyről gyakorlatilag semmi sem szivárgott még ki, holott a forgatás már befejeződött. A regény anyakiadója, az amerikai Flatiron Books a könyvszakmában szokatlan kéziratbiztonsági és titoktartási felelősségvállalás mellett adta át a művet magyarországi kiadójának, az Athenaeumnak. Leghamarabb egy héttel az amerikai megjelenés előtt tehették közzé a regény tartalmával kapcsolatos konkrét információkat. A kéziratot a kiadó elzárva tartotta, a műfordítón (Veres Mátyás) és a szerkesztőn (Szabó Tibor Benjámin) kívül a könyv műszaki előkészítésének megkezdéséig más nem láthatta a szöveget. Ezek után nem lepődnénk meg azon sem, ha a kötetet baglyokkal postázták volna, vagy ha a fordítókon rejtélyes háromszögek jelentek volna meg munka közben.

Könyves Magazin 2016/5.

LIBRI-BOOKLINE ZRT, 2016, 76 oldal, 5 pont + 199 Ft

 

A Twin Peaks titkos történetét számos kötet előzte meg: David Lynch lánya, Jennifer Lynch még 1990-ben, 22 évesen megírta Laura Palmer naplóját (magyarul: Ki ölte meg Laura Palmert?), a családi vállalkozásban Cooper ügynök naplóját pedig Scott Frost, Mark Frost testvére jegyzi 1991-ből. Ugyanebben az évben Mark Frost is írt egy kötetet Welcome to Twin Peaks címmel. A szerző egyébként belengette, hogy a sorozat harmadik évada után újabb könyv is várható majd.

...kényszerítő szerepük van…

A Twin Peaks titkos történetének kerete szerint 2016. július 17-én egy aktív nyomozási helyszínen előkerül egy kézi készítésű páncéldoboz, benne egy Twin Peaks városáról, lakóiról és az őket övező rejtélyekről szóló dossziéval. A váratlanul felbukkanó anyagot Gordon Cole FBI igazgatóhelyettes (a sorozatban őt Lynch alakította) a TP monogrammú Tamara Preston különleges ügynöknek adja át, hogy vizsgálja meg és derítse ki, ki állította össze. A regény így olvasható detektívregényként, a nyomozó alakja pedig rögtön meg van triplázva, ha magunkat, olvasókat is beleszámoljuk.

A dossziét egy titokzatos, önmagát Archivistának hívó, Twin Peakset tökéletesen ismerő személy állította össze: egyszerre tartalmaz szigorúan titkos kormányzati jelentéseket, levél- és újságrészleteket, telefonbeszélgetések leiratát és egyéb színes dokumentumokat, amikhez az Archivista naplószerűen fűzi hozzá gondolatait, ezáltal szintetizál és értelmez, mélyebb összefüggéseket világít meg.

Tamara Preston különleges ügynök pirossal jegyzeteli és kommentálja az olvasottakat, bejegyzései egyszerre szolgálnak értelmező lábjegyzetként, valamint erősítik meg vagy kérdőjelezik meg az olvasottakat. A harmadik nyomozó maga az olvasó, aki egy lépéssel a különleges ügynök előtt jár, mert ismeri a szereplők egy részét, valamint a Twin Peaks-mitológiát a bagolybarlangtól a tökéletes cseresznyés pitén át a félelmetes Gyilkos Bobig. Az olvasó Tamara Prestonnal együtt ismeri meg ezt a titkokkal és összeesküvésekkel átitatott világot, amelyben a természetfelettinek és a földönkívüli jelenségeknek kiemelt szerep jut. Mark Frost tökéletes érzékkel keveri az amerikai történelem valóban megtörtént eseményeit és személyiségeit fiktív, esetleg a Twin Peaksből már ismert karakterekkel, az egészből pedig egy hatalmas 20. századi összeesküvés-hálót sző.

Olvass bele az új Twin Peaksbe!

Ez az olvasónak is szép feladatot ad: a könyv dokumentumai új világokat nyitnak meg, hiszen nemcsak a különböző híres ufó-észlelésekről, hanem történelmi szereplők okkultizmushoz, szabadkőművességhez vagy mágiához fűződő viszonyáról is rengeteget lehet olvasni. A Twin Peaks titkos története így bevezető lehet a nagy amerikai összeesküvés-elméletek világába, de a valós történelembe is, amelyet érdemes a regénnyel párhuzamosan újraolvasni, szórakoztató. Például a regényben sokszor említett Kék Könyv nevű ufóügyi gyűjteményt 2015-ben már közzétették: ez az amerikai légierő csaknem 130 ezer oldalnyi, a titkosítás alól feloldott, azonosítatlan repülőtárgyak észlelésével és ufóügyi vizsgálatokkal kapcsolatos dokumentumait foglalja magába. A Project Blue Book Collection (Kék Könyv Projekt Gyűjtemény) a Kék Könyv Projekt, a Jel Projekt és a Harag Projekt fedőnevű, ufóészleléssel kapcsolatos katonai nyomozások anyagait tartalmazza.

...ők emlékeztetnek rá...

A regény története az 1800-as évek elejéig nyúlik vissza, amikor William Clark és Meriwether Lewis (valós történelmi személyek) expedíciójuk során először találkoznak a nez-percé (átfúrt orrú) indiánokkal Washington államban, Twin Peakstől kissé délre. A nez-percék leszármazottja egyébként Tommy “Sólyom” Hill is, a seriff helyettese. Csigás Haj nez-percé törzsfőnök térképet rajzol az ikerhegyekről és a vízesésről a felfedezőknek, valamint Lewisnak ajándékoz egy jáde gyűrűt a titokzatos bagoly-jellel (a gyűrűt a Tűz, jöjj velem című Lynch-filmből ismerhetjük), ami a regényben is számos helyen feltűnik. Lewis a térkép alapján elér csapatával a vízesésig, és bejut a fekete barlangba. Jefferson elnök naplójából megtudjuk, hogy Lewis találkozott a “néma férfival”, és írt az elnöknek a “misztikus erőről, melyre B. Franklin bukkant rá”, valamint a “vörös szín mélyén rejtező titkokról”. A regényre végig jellemző, hogy a szereplők bizalmi emberei az aktuális elnöknek, a dokumentumok többsége pedig szigorúan titkos besorolású. A szabadkőműves hátterű Lewist 35 éves korában rejtélyes körülmények között meggyilkolják.  

Követhetjük az Egyesült Államok és az indiánok közötti utolsó háborút, amelyben szintén szerepe lesz az ikerhegyeknek, a vízesésnek és a Nagy Szellemfőnöknek, a szálak tehát ezúttal is Twin Peakshez vezetnek. Az amerikai történelem meghatározó momentumai valamilyen megmagyarázhatatlan okból újra és újra a washingtoni kisvároshoz kapcsolódnak. Nem véletlen, hogy a regény kulcsszereplője, a sorozatban csak percekre feltűnő Douglas Milford – aki szintén fontos szerepet játszik az USA történetében – szintén Twin Peaks szülötte. A szálak egyébként Trumpig is elérnek: Milford ifjú özvegye “rövid ideig flörtölt egy bizarr frizurájú ingatlanmogullal”. Lana ekkor még nem tudhatta, hogy egyszer Trump lesz az USA elnöke.

...hogy nézzünk bele a sötétbe

Az okkultizmus és miszticizmus történetét, valamint az ufó-észleléseket dokumentumokon keresztül bemutató részeken kívül a Twin Peaks rajongók imádni fogják azokat a fejezeteket, amelyek a kisváros lakóinak sorsát és előtörténetét dolgozzák fel. Súlyos titkokat tudhatunk meg Josie Packardról, kiderül, hogy Twin Peaks első feministája nem volt más, mint a földönkívüliek által szintén elrabolt Tuskó Lady, akinek tragikus szerelmi történetével is megismerkedhetünk. A legszórakoztatóbb fejezetek Dr. Lawrence Jacobyhoz köthetőek, aki az Isten szeme: az aboriginál elme szent pszichológiája című könyvében pszichotropikus növények által átélt élményeiről beszél, pácienseiről felvett személyiségképei és terápiás javaslatai pedig frenetikusak. Például így jellemzi a félszemű Nadine-t: “Páciens tökéletes jelölt lett volna új optikai integrációs rendszerem tesztelésére. Szemüveg, piros polarizált lencsével a jobb szemre, kék polarizált lencsével a balra. Munkaelméletem szerint a piros spektrum enyhén elnyomja a bal vagy logikus félteke aktivitását, míg a kék spektrum ugyanezt teszi az agy térbeli/intuitív oldalával (…). Nekem működik, de hát nem engem kell meggyőzni. Páciens tökéletes alany lett volna a tesztelésre. A fenébe, hogy csak egy szeme van.”

Dr. Jacoby fenti idézetéből kiindulva a regényben található számos képet érdemes 3D-szemüveggel nézni, hogy újabb titkokat ismerjünk meg. Az olvasás közben fordítsunk kiemelt figyelmet a baglyokra! Emellett figyeljük az Archivista üzeneteit is: ha azt írja, “a jó irodalom tükör, amelyben tisztábban láthatjuk magunkat”, érdemes lehet egy tükörben is megnézni az adott oldalt. Emellett a dosszié számos ellentmondást is tartalmaz, illetve apróbb jeleket is rejt, melyeket csak a nagyon figyelmes olvasók vesznek észre. Szóval az új Twin Peaks-könyv nem hagyományos értelemben vett regény, hanem egy nagy nyomozós játék!

A regényből kirajzolódik Norma és Nagy Ed szerelmi szála is, valamint kapunk néhány adalékot Laura Palmerről is. Ezen fejezetek legnagyobb erénye azon kívül, hogy előtörténettel szolgálnak valamely szereplővel kapcsolatban, és tovább árnyalják a sorozatban megismert alakok motivációs rendszerét az, hogy a figurák egymásról írnak (feljegyzést, levelet, naplót), így egyszerre két személyhez is közelebb kerülhetünk: a mesélőhöz, akinek a szemszögéből látjuk a történést és a történet aktuális szereplőjéhez is. Sok Twin Peaks hőst már a szóhasználata leleplez, nem nehéz kitalálni például, ki tesz szövegében rajongó megjegyzéseket a Dupla R kávéjára és pitéjére. A regény lezárása nem meglepő módon roppant nyugtalanító, akárcsak a sorozat második évadjának záróepizódja: Cooper ügynökkel valami nem stimmel. Innen várjuk a sorozat folytatását.

A cikk eredetileg a Könyves Magazin 2016/5. számában jelent meg.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Esther Perel: A modern magány felfalja az életünket

Mi az a mesterséges intimitás, és milyen hatással van az életünkre? Esther Perel belga-amerikai pszichoterapeuta tartotta az idei Brain Bar záró előadását.

...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.