Hírek jk_rowling

Korántsem varázslatos az új Rowling

.konyvesblog. | 2012. október 04. |

J. K. Rowling első felnőtteknek szóló regénye, bár gyorsan növekvő, de varázslatosnak korántsem nevezethető eladási adatokat produkált a megjelenést követő első hat napban. A Little, Brown and Company nevű kiadócsoport szerint a The Casual Vacancy című könyvből ezidáig 375 ezer példány kelt el, beleszámítva a keményfedeles, az elektronikus és a hangoskönyvváltozatokat is. Rowling regénye ezzel bekerült az év leggyorsabban fogyó új megjelenései közé, habár korántsem a Potter-regényekkel azonos súlycsoportban.

A népszerű varázslótanonc történetét lezáró utolsó kötet, a Harry Potter és a Halál ereklyéi című könyv 2007-ben került a boltok polcaira, és csak az Egyesült Államokban több mint nyolcmillió példányt kapkodtak el belőle az első napon. A brit író hatalmas várakozás közepette megjelent új könyve szeptember 27-én került a boltokba.

A könyv vegyes kritikákat kapott, ám ettől függetlenül az Amazon.com internetes áruház legkeresettebb tételei között, illetve azok közelében tanyázik. Az 512 oldalas könyv egy látszólag idilli angol kisvárosba, Pagfordba kalauzolja az olvasókat. A történetben a városlakók községtanácsi választásra készülnek a negyvenes éveinek elején járó Barry Fairbrother hirtelen és sokkoló halálát követően.

A Harry Potter-regények globális sikere óta - nagyjából 450 millió példányt adtak el a hétkötetes sorozatból - Rowling minden tollvonását árgus szemekkel figyeli a könyvipar. A varázslótanonc történetéről szóló könyveknek és a rájuk épülő mozifilmeknek köszönhetően ő lett a világ első milliárdos írója.

(MTI)